Burnu ikiye ayıran bolme onde kıkırdak arkada kemik parcadan oluşur. Septum(burun orta bolmesi) ideal olarak burnun ortasında olup burun boşluğunu iki bolmeye ayırır bazı kişilerde bu bolme bir tarafa kaymış olabilir buda hastanın her iki pasajdan rahat nefes almasını engeller ve burun tıkanıklığına neden olur, tıkanıklığa neden olmayan hafif eğriliklerde genellikle ameliyata gerek duyulmaz.
Doğum sırasında veya sonradan gelişen travmalara bağlı bu eğrilikler oluşabilir, bazen burnun dış gorunuşunu etkileyen(eksternal deformite) eğrilikler olabileceği gibi bazen de dış goruntu tamamen normalken icerde eğrilik olabilir.
Septum deviasyonu olan kişilerde en sık gorulen belirti burun tıkanıklığıdır. Horlama, cabuk yorulma, baş ağrısı, geniz akıntısı, oksuruk gibi şikÂyetlerle hastayı rahatsız edebilir ve hastanın rahat nefes almasını engeller. Geceleri ağız solunumu nedeniyle solunum havasının nemi ve ısısı ayarlanamaz ve farenjitin ortaya cıkar. Burun tıkanıklığı enfeksiyonlara yatkınlığı arttırır ve rinit ve sinuzit oluşumunu kolaylaştırır.
Muayene esnasında hasta şikayetleri dinlenmeli bir travma oykusu olup olmadığı daha once ameliyat gecirip gecirmediği sorgulanmalıdır. Fizik muayenede burnun eksternal yapısı yani dış goruntusu incelenmeli elle palpe edilmelidir,burun icin endoskop eşliğinde ayrıntılı değerlendirilip gerekli vakalarda bilgisayarlı tomografi ile incelenmelidir.
Muayene sonrasında hastanın gereksinimi olan tedavi şekli anlatılmalıdır. Hastanın burnunun dışında bir değişiklik olup olmayacağı, burun etlerine (konka cerrahisi) mudahale edilip edilmeyeceği dışardan iz bırakan bir ameliyat şekli olan acık cerrahi mi yoksa iz bırakmayan kapalı cerrahi mi secileceği konuşulmalıdır.
SEPTOPLASTİ
Septoplasti,burun kemiği eğriliğini duzeltmeye yonelik bir cerrahidir. Eğriliğin derecesi yerleştiği yere gore acık yada kapalı teknikle yapılabilmektedir. Ameliyat icin kemik yapısının gelişmesinin tamamlanması beklenmektedir, genellikle 17-18 yaş sonrası ameliyat planlanmaktadır. Ancak bazı ozel durumlarda daha erken yaşlarda da mudahale yapılabilir.
Genel anestezi altında uygulanan bu ameliyatta eğri olan kıkırdak ve kemik kısımlar cıkarılır gereksiz kıkırdak ve kemik cıkarılmasından kacınılmalıdır, ameliyat ortala 30-45 dk surmektedir, bazen ameliyat esnasında burun eti dediğimiz konkalara da mudahale edilerek hava pasajının tıkanmasında etkisi olan burun etleri de kucultulur, genellikle burun icine tampon koyulur,son yıllarda delikli silikon tamponlarla hastanın tampon varken de nefes alması sağlanır. Bu tamponlar en az 2 gun burun icinde bekletilir, tampon cıkarılması sanıldığı gibi ağrılı bir işlem değildir, tampon cıkarılmasından sonra hasta normal gunluk aktivitelerini yapabilir hale gelir.
RİNOPLASTİ
Rinoplasti burnun dış gorunuşun de değişiklik yaparak hastanın yuzu ile uyumlu fonksiyonel bir burun elde etmek icin yapılan ameliyattır. Hasta ile karşılıklı goruşulur,hastanın istekleri dinlenir ancak hastanın yuz şekli dikkate alınarak yapılacak değişim planlanır. Standart bir burunu her hastaya yapmak yerine hastanın yuzune uygun en doğal burun hedeflenmelidir. Butun bunlar planlanırken burnun yuzun ortasında duran bir estetik unsur olduğundan cok nefes almaya yarayan bir organ olduğu unutulmamalıdır, burun fonksiyonları goz ardı edilmemelidir.

Bu ameliyat planlanırken burun mutlaka palpe edilmeli burun catısında yeterli destek olup olmadığı yeterli kıkırdak doku olup olmadığına bakılmalıdır. Travma sonrası yada daha once burun ameliyatı geciren kişilerde kulak kepcesi (konkal kartilaj) bazen kaburgadan(kostal kartilaj) kıkırdak almak gerekebilir, ameliyattan once bu planlama yapılmalıdır. Burun icindeki eğriliklerde değerlendirilip eş zamanlı hem estetik bir goruntu elde ederken aynı zamanda fonksiyonel de bir burun elde etmek hedeflenmelidir. Rinoplasti acık yada kapalı teknikle yapılabilir. Kapalı teknikte burun dışında hic bir kesi yapılmazken adından da anlaşılacağı uzere acık teknikte burun alt kısmındaki cilde yaklaşık 4 mm lik bir kesi yapılır. Her iki tekniğinde kendine gore avantaj ve dezavantajları vardır. Hangi tekniğin uygulanacağı hastanın eksternal deformitesine burun icinde eğrilik olup olmamasına gore belirlenir. Her iki teknikte doğru hastalara uygulandığında mukemmele yakın sonuclar elde edilir. Genel anestezi altında yapılan bu ameliyat yaklaşık 1-3 saat surmektedir. Burun icine yapılan mudahaleler sozkonusu ise burun icine tampon koyulur ve genellikle 2 gun sonra alınır, burun dışıda alcı yada silikonlarla sabitlenir, alcı ise 5-7 gun sonra alınır, burun kemiklerinde yapılan işlemler dolayısıyla burun etrafında ve gozlerde şişme ve morarma olabilir ancak ilk 24 saat soğuk uygulama yapılması başın yuksekte tutulması şeklinde alınan onlemlerle bu şişlikler minimale indirilir. Hastanın bir sure burun masajı yapması istenir en az 6 hafta gozluk takmasına izin verilmez.

[h=2]Ankara Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]