Şimdi bir de 'kutlu doğum' sahibi (sas) Medine'de yonettiği halkına nasıl hesap veriyor, dunyaya nasıl bir yonetim orneği sunuyordu onu gorelim.

Efendimiz (sas), mescidinde toplanmış olan halkına yaptığı konuşmasında şoyle sesleniyordu:

- Ey insanlar! Yonetiminizde bulunduğum sure icinde kimin sırtına bir kamcı vurmuşsam işte sırtım, gelsin o da bana vursun!.. Kimin kalbini kıracak bir soz soylemişsem işte kalbim, gelsin o da bana aynı sozu soylesin!.. Kimin hakkını almışsam işte malım gelsin o da benden hakkını alsın!..

Sakın icinizden biriniz demesin ki hakkımı isteyecektim; ama Resulullah'ın darılacağından korktum da isteyemedim. Şunu iyi bilin ki benim inancımda hakkını isteyene darılmak yoktur.

Tam aksine benim en cok sevdiğim kimse, benden hakkını alan yahut da helal eden kimsedir. Ancak bu suretle Rabb'imin huzuruna yonettiğim insanların hakkını yuklenmeden cıkabilirim!..

Bu sozleri dinleyenlerden biri ayağa kalkarak:

-Ya Resulallah der, oyle ise benim zatınızda uc dirhem alacağım var, onu istiyorum!

Bu isteğinden dolayı yanındakiler onu ayıplamadıkları gibi kendisi de hicbir korku ve endişe hissetmeden ifade eder isteğini. Halbuki diğer yonetimlerde halkın icinde boyle bir isteğin cezası ya ateşe atılmak yahut da halkın gozleri onunde at kuyruğuna bağlanarak dere tepe surukletip paramparca ettirilmek iken Allahın Resulu bakınız ne diyor bu isteğin sahibine:

- Bu alacağın nereden kaldığını da anlatır mısın?

Adam cevap veriyor:

- Hani size colden gelen bir fakir yardım istemişti de sizde bulunmadığından ben vermiştim, onu talep ediyorum.

Bu acıklamadan sonra Resulullah'ın (sas) cevabı aynen şoyle oluyor:

- Amcamın oğlu Fazlı! Yoksula yardım eden zatın parasını hemen ode. İkimizi de rahata kavuştur!

Evet... Dunyadaki diğer yonetimler halkına oyle zulum ornekleri yaşatırken kutlu doğumun sahibi Medine'de insanlara boyle hesap veriyor, dunyaya boyle yonetim orneği sunuyordu!..

Anlaşılan dunya, halen halkına hesap veren bu yonetim orneğini arıyor. Varabilirse bu anlayışa varacak, halkıyla helalleşen yonetimle mutlu olacak...