Kadınların en ustunleri
Sual:
Hazret-i Rabia gibi evliya kadınlar veya Hazret-i Meryem gibi Kur�anda ovulen kadınlar sahabe olan hanımlarından ustun mudur?
CEVAP
Hicbir evliya kadın, eshab-ı kiramın hanımlarının seviyesine cıkamaz. Eshab-ı kiramın en alt derecesindeki bir sahabi, sahabi olmayan en buyuk evliyadan daha ustundur. Hazret-i Meryem�in durumu farklıdır. Ona peygamber bile diyen Âlimler olmuştur. Once hadis-i şeriflerle ovulen faziletli kadınlardan bahsedelim:

Âişe-i Sıddıka:
Resulullah efendimizin en sevgili hanımıdır. Cok akıllı, zeki, Âlime, edibe ve afife ve saliha idi. Hafızası pek kuvvetli olduğu icin, Eshab-ı kiram bircok şeyleri ondan sorup oğrenirdi. Nikahı Allahu teÂlÂnın emri ile yapıldı. Âyetlerle de ovulmuştur. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

(Erkeklerden vezirim Zubeyr bin Avvam, kadınlardan ise Âişe�dir.)
[Deylemi]

(Erkeklerden ustun cok kişi vardır. Fakat kadınlardan Firavunun ailesi Âsiye, İmran kızı Meryem ve Âişe�den başka ustun kadın yoktur. Âişe�nin diğer kadınlara ustunluğu, tirid�in diğer yemeklere ustunluğu gibidir.) [Buhari] (Tirid, en kıymetli et yemeğidir.)

(En cok Âişe�yi seviyorum, erkeklerden de babasını.) [Buhari, İbni Mace]

Resulullah, (Allahu teÂl beni kendi nurundan yarattı. Benim nurumdan da Ebu Bekri, onunkinden de, Omer ile Âişe�yi yarattı. Omer�in nurundan, mumin erkekleri, Âişe�ninkinden de mumin kadınları yarattı) buyurup sonra Nur suresinin (Allah birine nur vermezse, o munevver olamaz) mealindeki 40. Âyetini okudu. (Lubab-ul-elbab)

Resulullahın hanımları ve kızları butun kadınlardan ustundur. İbni Abbas, Resulullahın hanımlarını kotuleyenin tevbesi kabul olmaz buyurdu. Âişe validemize sovmek, Kur'an-ı kerimi inkÂr etmek olur ki, bunun kufur olduğunda icma vardır. (Mirat-i Kainat)

Hazret-i Âişe validemize iftiradan bir muddet sonra Resulullah efendimiz, (Mujdeler olsun sana ey Âişe! Allahu teÂlÂ, senin temiz olduğunu acıkladı) buyurup Nur suresinin 11. Âyetinden başlayarak, on Âyet okudu. (Medaric-un-nubuvve)

Fatıma-tuz-zehra:
Resulullah efendimizin en sevgili kızı idi. Aklı, zekası, guzelliği, zuhdu ve takvası pek fazla idi. Yuzu beyaz ve parlak olduğundan Zehra denildi. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

(Hatice, donemindeki kadınların en iyisidir. Meryem, donemindeki kadınların en iyisidir. Fatıma, donemindeki kadınların en iyisidir.)
[Taberani, Bezzar]

(Bir melek geldi. Hasan ve Huseynin Cennet genclerinin seyyidi, Fatıma�nın da Cennet kadınlarının seyyidesi olduğunu mujdeledi.) [İ.Asakir]

(Fatıma, İmran kızı Meryem, Firavunun ailesi Âsiye ve Huveylid kızı Hatice�den sonra butun kadınların seyyidesidir.) [İbni Ebi Şeybe]

Hazret-i Ali ve cocukları, Resulullahın mubarek kanından oldukları icin, Hazret-i Ebu Bekir ve Hazret-i Omer�den daha ustun denilebilir ise de, bu ustunlukleri, her bakımdan ustunluk demek değildir. Hazret-i Hızır�ın, Hazret-i Musa�ya birkac şey oğretmesine benzer. Kan bakımından daha yakın olan, daha ustun olsaydı, Hazret-i Abbas, Hazret-i Ali�den daha ustun olurdu. Kan bakımından cok yakın olan Ebu Leheb�de ise, muminlerin en aşağısında bulunan şeref ve ustunluk hic yoktur. Kan bakımından yakın olduğu icin, Hazret-i Fatıma, Resulullahın hanımlarından daha ustundur. Fakat, bu bir bakımdan ustunluk, her bakımdan ustun olmayı gostermez.

Hadice-tul-kubra:
Resulullah efendimizin ilk hanımıdır. Cok zengin ve Âlime ve akıllı idi. Butun malını Resulullaha bağışladı. 24 yıl cok iyi hizmet etti. Bir kere incitmedi. İlk imana gelen hur kadındır. Resulullah efendimiz, vefatına kadar, her zaman kendisini overdi. Hatta bir gun, evde overken, Âişe validemiz dayanamayıp "Cenab-ı Hak size ondan daha iyisini verdi" dedi. (Hayır, herkes bana yalancı dediği gunlerde, o bana inandı. Herkes bana eziyet ederken, o bana yÂr oldu) buyurdu. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:

(Cennet kadınların en ustunu Huveylid�in kızı Hatice, Muhammed�in kızı Fatıma, İmran�ın kızı Meryem ve Muzahim�in kızı Âsiye�dir.)
[İ.Ahmed, Taberani, Hakim]

İmran kızı Meryem:
İsa aleyhisselamın annesidir. Davud aleyhisselam soyundan olan İmran ile Hunnenin kızı idi. Allahu teÂlÂ, buna babasız olarak İsa aleyhisselamı verdi. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:

(Allahu teÂl beni Cennette İmran kızı Meryem ve Muzahim kızı Âsiye ile nikahladı
.) [İ.Sunni]

Kur�an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Rabbi Meryem�e husnu kabul gosterdi; onu guzel bir bitki gibi yetiştirdi. Zekeriya�yı da onun bakımı ile gorevlendirdi. Zekeriya, onun yanına, mÂbede her girişinde orada bir rızık bulur ve �Ey Meryem, bu sana nereden geliyor?� der; o da: Bu, Allah tarafındandır. Allah, dilediğine sayısız rızık verir, dedi.) [Al-i İmran 37]

(Melekler dediler ki: Ey Meryem! Allah seni secti; seni tertemiz yarattı ve seni butun dunya kadınlarına tercih etti, hepsinden ustun tuttu.) [Al-i İmran 42]

(İffetini korumuş olan Meryem�e ruhumuzdan ufledik; onu ve oğlunu cumle Âlem icin bir ibret kıldık.) [Enbiya 91]

(İmran kızı Meryem, gonulden itaat edenlerdendi.) [Tahrim 12]

Bazı Âlimler de, Hazret-i Meryem'in butun kadınların en ustunu olduğunu bildirmişlerdir. Bu da bir bakımdan ustunluktur. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

(Cennet kadınlarının seyyideleri İmran kızı Meryem�den sonra Fatıma, Hatice ve Firavunun ailesi Âsiye�dir.)
[Taberani, Hakim]

(Fatıma, İmran kızı Meryem haric Cennet kadınlarının ustunudur.) [Hakim]

Muzahim kızı Âsiye:
En ustun kadınlardan biridir. Bir Âyet meali şoyledir:

(Allah, inananlara Firavunun karısını [Âsiye�yi] ornek gosterir: O, �Rabbim, katından bana Cennette bir ev yap; beni Firavundan ve onun [kotu] işlerinden koru; beni zalim milletten kurtar� demişti.)
[Tahrim 11]

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Ehl-i sunnet Âlimleri buyurdu ki: İlimde ve ictihadda Hazret-i Âişe, Hazret-i Fatıma�dan ustundur. İlimde ve ictihadda Hazret-i Âişe, zuhd ve dunyadan kesilmekte ise, Hazret-i Fatıma daha ileridir. Bunun icindir ki, Hazret-i Fatıma�ya Betul yani cok temiz demişlerdir. Hazret-i Âişe Eshab-ı kirama İslamiyet�i oğretirdi. (2/67)

Resulullah efendimizin torunlarından Seyyid Abdulkadir-i Geylani hazretleri ise, (Âişe, validemiz, butun kadınlardan daha ustundur) buyurdu. (Gunye