Burun estetiğinde yeniliklerBurnu yeniden şekillendirme veya burun estetiği olarak da isimlendirebileceğimiz rinoplasti prosedurleri tum dunyada en sık uygulanan estetik cerrahi girişimlerinden biridir. Yuzun en goze carpan organlarından biri olmanın yanısıra nefes alma, koku alma, havayı ısıtma gibi pekcok fonksiyonu ustlenmesi nedeniyle, yuze uyum sağlayan estetik olarak hoş bir burun elde etmek kompleks bir cerrahi girişim gerektirir. Bu sebeple burun estetiği ameliyatlarının mutlaka deneyimli ve bilgi sahibi bir plastik ve estetik cerrahi uzmanı tarafından yapılması son derece onemlidir.
Rinoplasti (burun estetiği) icin uygun hasta kimdir ?
Tum estetik cerrahi girişimlerinde olduğu gibi beklentilerinizin gercekci olması, ameliyata engel olacak onemli bir sağlık probleminizin bulunmaması, yuz gelişiminizin tamamlanmış olması icin 17 yaş uzerinde olmanız ve operasyon kararını kimsenin etkisi altında kalmadan kendi isteğinizle almış olmanız gerekmektedir.
Nasıl bir burun elde edilecek ?
Burun estetiği ameliyatlarında burnu uzatmak veya kısaltmak, genişliğini daraltmak, burun ucunun goruntusunu değiştirmek, burun ucunu dikleştirmek, asimetrileri gidermek, burun deliklerini kucultmek veya şeklini değiştirmek, kemik cıkıntıları duzeltmek, eğrilikleri gidermek, burun ucunu dikleştirmek , alın-burun, dudak-burun ilişkisini estetik acıdan uygun hale getirmek gibi ihtiyaca gore istediğimiz tum değişiklikleri yapmak mumkundur.
Kişinin yuz hatları ile uyum gosteren, ancak estetik mudahale gecirildiğinin anlaşılmasına musade etmeyen doğal ve guzel bir burun elde etmek rinoplasti ameliyatlarında temel felsefemdir.
Ameliyat oncesi cekilen fotoğraflar uzerinde simulasyon yaratarak, ameliyat sonrası burunun olası gorunumunu elde etmekteyiz. Fakat, canlı dokuların burun estetiği ameliyatında yapılan mudahalelere vereceği yanıtın, digital ortamda yapılan değişikliklere birebir benzemeyeceğine inanıyorum ve hasta fotoğrafı uzerinde yaptığım calışmalarda bunu mutlaka belirtiyorum. Hastama burunda yapmayı planladığım değişiklikleri anlatıyor, simulasyonda kendisiyle bunları irdeliyorum ve birlikte bir karara varıyoruz. Ayrıca mutlaka daha onceden yapmış olduğum burun estetiği vakalarının oncesi ve sonrası goruntulerini paylaşıyorum ve bir fikir oluşmasını sağlıyorum.
Aynı zamanda nefes alma problemide duzeltilebilir mi ?
Burun yuzun guzel gorunumune katkıda bulunmanın yanısıra, nefes almak gibi cok onemli bir fonksiyonuda ustlenmektedir. Hava yolunun ceşitli nedenlerle tıkalı olduğu ve burundan rahat nefes alınamayan durumlarda, kişinin gunluk yaşantısını olumsuz etkileyen pek cok sağlık problemi ortaya cıkabilmektedir. Burun estetiği ameliyatlarında, fonksiyona yonelik mudahaleler yapılarak, hastanın burundan rahat nefes almasıda sağlanmış olur. Boylelikle sadece gorunum değil fonksiyon da duzeltilir.
Kulaktan veya kaburgadan kıkırdak alınması gerekiyor mu ?
Daha onceden burun ameliyatı gecirmemiş bireylerde, septum dediğimiz ve burnun orta kısmının desteğini sağlayan kıkırdak yapıdan ameliyat sırasında alınan parcalar gerektiğinde kullanılmakta ve başka yerden kıkırdak doku almaya gerek kalmamaktadır. Ancak daha onceden burun ameliyatı gecirmiş kimselerde, bu yapıya ait kıkırdak dokunun yetersiz olması nedeniyle, yapılacak duzeltme işlemleri icin kulaktan veya kaburgalardan kıkırdak doku alınması gerekebilir. Bu konuda alternatifler size sunulacak ve gerekli bilgiler ameliyattan once mutlaka verilecektir.
Ameliyat oncesi hazırlık donemi
Her ameliyat oncesi olduğu gibi aspirin ve kanamayı artırıcı diğer bazı ağrı kesiciler kullanıyorsanız bu konuda mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz gereklidir. Bunun dışında herhangibir etkene karşı allerjiniz varsa doktorunuzun bunu bilmesi onemlidir. Ameliyat oncesi yapılacak tahliller ve anestezi muayenesi dışında, burun estetiği ameliyatlarında cok onemli bir hazırlık gerekmemektedir.
Ameliyat ve ameliyat sonrası erken donem nasıl gecer?
Burun estetiği lokal anestezi altında yapılabilirse de, ben coğu zaman genel anestezi altında yapmayı tercih ediyorum, hasta ve cerrahın konforu acısından genel anestezinin daha doğru bir yol olduğunu duşunuyorum. Ancak cok sınırlı girişimin gerektiği vakalarda lokal anesteziyi tercih edebiliyorum. Burun estetiği genelde 2-2,5 saat suruyor ve ameliyattan sonra en fazla 1 gecelik hastanede kalış suresinden sonra hastayı evine gonderiyoruz. Burun estetiği sonrası donemde goz etrafında oluşabilecek morluk ve şişlikleri azaltmak icin 12-24 saatlik surec boyunca duzenli aralıklarla goz etrafına soğuk uygulaması yapıyoruz. Ancak titiz planlama ve dokuya saygılı yaklaşım sayesinde hastalarımızın cok buyuk bir kısmında morluk gormuyoruz.
Tampon ve alcı uygulaması nasıldır?Tamponsuz Burun Estetiği Nedir?
Gunumuzde rinoplasti ameliyatlarında hastanın rahat nefes almasını sağlayan delikli silikon tamponlar kullanıyoruz. Burnun ic kısmındaki deformitenin ağırlığına bağlı olarakda 3 gun ile 7 gun arasında değişen icerisinde bu tamponları alıyoruz. Ancak eskiden kullanılan bez tamponlara kıyasla hasta acısından oldukca konforlu bir ameliyat sonrası donem sağlanmış oluyor ve bu tamponların alımı cok daha kolay. Hatta artık pekcok hastamızda tampon kullanmadan sadece ozel dikişler kullanarak, burun estetiğini tamamladığımızıda yani artık tamponsuz burun estetiği yaptığımızı bildirmek isterim. Sanırım bu mujde tampon yuzunden burun estetiğinden korkan pekcok kişiyi rahatlatacaktır. Burun estetiği sonrasında yumuşak dokuların alttaki kemik ve kıkırdak dokuya oturması ve burna verilen yeni şeklin burun kemikleri iyileşinceye kadar korunması icin, burnunuzun uzerinde kucuk bir kalıpla (plastik alcı) ameliyattan cıkıyorsunuz ve ameliyattan sonraki 6.-7. gunlerde bu kalıbı alıyoruz. Alcı alındıktan sonra odemin daha erken inmesine yardımcı olan kucuk bantlar yerleştiriyoruz.
Acık rinoplasti mi ? kapalı rinoplasti mi ?
Acık rinoplastinin (burun estetiği) kapalı rinoplastiden (burun estetiği) en onemli farkı burun ucu ile dudak arasında bulunan ve her iki burun deliğini birbirinden ayıran yapının en az gorunur kısmında birkac mm lik bir kesi yapılması ve burun anatomisine cok daha hakim bir gorunum sağlamasıdır. Bu yontemle burnun tum yapılarına kolayca ulaşıp, istediğimiz duzeltmeleri kalıcı bir şekilde yapabilmekteyiz. Kapalı rinoplastide ise tum kesiler burnun gorunmeyen ic kısmında kalmaktadır. Ben burun estetiği ameliyatlarımın buyuk kısmında sağladığı avantajlar nedeniyle acık tekniği tercih etmekteyim, ancak daha az oranda olmakla birlikte kapalı tekniği kullandığım da olmakta. Acık tekniği kullandığımız hastalarımızda, ameliyattan sonraki 5. gunde dikişleri alıyoruz ve yara iyileşme sureci tamamlandığında ben bile kesinin nerede olduğunu bulmakta zorlanıyorum, yani iz kalması yonunde bir problem yaşamıyoruz.
Goz cevresindeki morluklar ve yuzdeki odem ne zaman gecer?
Burun estetiği ameliyatları sonrası vakaların yaklaşık %20-30 unda goz cevresinde morarmalar olmaktadır, yani yaklaşık hastaların %70 inde morarma gormuyoruz. Eğer olursa bu morarmalar sizi tedirgin etmesin, 7-10 gun icersinde tamamı kaybolacak ve normale doneceksiniz. Ancak bu surecte, guneş ışınlarından mumkun olduğunca uzak durmanızı, guneş ışınlarının en yoğun olduğu 11:00-15:00 saatleri arasında guneş altında kalmamanızı, eğer zorunluysanız dışarı cıkarken, en az 30 faktorlu guneş koruyucu ve şapka kullanmanızı mutlaka oneriyoruz.
Rinoplasti ameliyatlarının kacınılmaz sonuclarından bir diğeri ise yuzde oluşan odem ve şişlik. Bu şişliğin ameliyat sonrası donemde her gecen gun hızla azalarak 1 hafta ile 1. ay arasında ameliyat olduğunuzu bilen kimseler haricinde dışarıdan bakıldığında anlaşılamayacak bir seviyeye gerilediğini goreceksiniz. Odemin tamamen inmesi ve burnunuzun nihai şeklinin oturması ise 6ay ile 1 yıl arasını bulan bir zaman sureci gerektirmektedir.
Ne zaman sosyal yaşantıma donebilirim ?
Tıbbi acıdan bakıldığında, burun estetiğinden 1 gun sonra hastanın işine ve sosyal yaşantısına donmesine engel bir durum bulunmamaktadır. Ancak hastalar genellikle burun uzerinde bulunan alcı ve burun icindeki tampon ile sosyal yaşantılarını devam ettirmek istemediklerinden, alcı ve tamponların alınması ve olası morlukların gecmesi icin gereken 1 haftalık bir surecten sonra rahatlıkla işlerine ve sosyal yaşantılarına devam edebilirler.
[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Burun estetiğinde yenilikler
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Burun estetiğinde yenilikler