Burun estetiğinde nelere dikkat edilmeli ?Burnu yeniden şekillendirme veya burun estetiği olarak da isimlendirebileceğimiz rinoplasti prosedurleri tum dunyada en sık uygulanan estetik cerrahi girişimlerinden biridir. Yuzun en goze carpan organlarından biri olmanın yanı sıra nefes alma, koku alma, havayı ısıtma gibi pek cok fonksiyonu ustlenmesi nedeniyle, yuze uyum sağlayan estetik olarak hoş bir burun elde etmek kompleks bir cerrahi girişim gerektirir. Bu sebeple burun estetiği ameliyatlarının mutlaka deneyimli ve bilgi sahibi bir plastik ve estetik cerrahi uzmanı tarafından yapılması son derece onemlidir.
Rinoplasti icin uygun hasta kim'dir?
Tum estetik cerrahi girişimlerinde olduğu gibi beklentilerinizin gercekci olması, ameliyata engel olacak onemli bir sağlık probleminizin bulunmaması, yuz gelişiminizin tamamlanmış olması icin 17 yaş uzerinde olmanız ve operasyon kararını kimsenin etkisi altında kalmadan kendi isteğinizle almış olmanız gerekmektedir.
Nasıl bir burun elde edilecek?
Rinoplasti ameliyatlarında burnun uzunluğunu artırmak veya azaltmak, genişliğini daraltmak, burun ucunun goruntusunu değiştirmek, burun deliklerinin kucultmek veya şeklini değiştirmek, kemik cıkıntıları duzeltmek, eğrilikleri gidermek, burun ucunu dikleştirmek gibi ihtiyaca gore burun şeklinde pek cok değişiklik yapmak mumkundur. Kişinin yuz hatları ile uyum gosteren, ancak estetik mudahale gecirildiğinin anlaşılmasına musaade etmeyen doğal ve estetik olarak mukemmel bir burun elde etmek rinoplasti ameliyatlarında temel felsefemdir.
Bazı cerrahlar bir takım fotoğraf programları ile ameliyat oncesi cekilen fotoğraflar uzerinde simulasyon yaratarak, ameliyat sonrası burunun olası gorunumunu sunmaktadır. Canlı dokuların rinoplasti ameliyatında yapılan mudahalelere vereceği yanıtın, dijital ortamda yapılan değişikliklere benzemeyeceğine inandığım icin simulasyon calışmalarını yaparken bu konuda hastamı uyarıyorum ve cok gerekmediği durumlarda simulasyon yapmıyorum. Bunun yerine, burunda yapmayı planladığım değişiklikleri anlatıyor ve daha onceden yapmış olduğum burun ameliyatlarının ameliyat oncesi ve sonrası goruntulerini paylaşıyorum ve bir fikir oluşmasını sağlıyorum.
Aynı zamanda nefes alma problemi de duzeltilebilir mi?
Burun yuzun guzel gorunumune katkıda bulunmanın yanı sıra, nefes almak gibi cok onemli bir fonksiyonu da ustlenmektedir. Hava yolunun ceşitli nedenlerle tıkalı olduğu ve burundan rahat nefes alınamayan durumlarda, kişinin gunluk yaşantısını olumsuz etkileyen pek cok sağlık problemi ortaya cıkabilmektedir. Burun estetiği ameliyatlarında, fonksiyona yonelik mudahaleler yapılarak, hastanın burundan rahat nefes alması da sağlanmış olur. Boylelikle sadece gorunum değil fonksiyonda duzeltilir.
Kulaktan veya kaburgadan kıkırdak alınması gerekiyor mu?
Daha onceden burun ameliyatı gecirmemiş bireylerde, septum dediğimiz ve burnun orta kısmının desteğini sağlayan kıkırdak yapıdan ameliyat sırasında alınan parcalar gerektiğinde kullanılmakta ve başka yerden kıkırdak doku almaya genellikle gerek kalmamaktadır. Ancak daha onceden burun ameliyatı gecirmiş kimselerde, bu yapıya ait kıkırdak dokunun yetersiz olması nedeniyle, kulaktan veya kaburgalardan kıkırdak doku alınması gerekebilir. Bu konuda alternatifler size sunulacak ve gerekli bilgiler ameliyattan once mutlaka verilecektir.
Ameliyat oncesi hazırlık
Her ameliyat oncesi olduğu gibi aspirin ve kanamayı artırıcı diğer bazı ağrı kesiciler kullanıyorsanız bu konuda mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz gereklidir. Bunun dışında her hangi bir etkene karşı alerjiniz varsa doktorunuzun bunu bilmesi onemlidir. Ameliyat oncesi yapılacak tahliller ve anestezi muayenesi dışında, burun estetiği ameliyatlarında cok onemli bir hazırlık gerekmemektedir.
Ameliyat ve ameliyat sonrası erken donem
Burun estetiği lokalanestezi altında yapılabilirse de, ben coğu zaman genel anestezi altında yapmayı tercih ediyorum, hasta ve cerrahın konforu acısından genel anestezinin daha doğru bir yol olduğunu duşunuyorum. Ancak cok sınırlı girişimin gerektiği vakalarda lokal anesteziyi tercih edebiliyorum. Ameliyat genelde 2-2,5 saat suruyor ve ameliyattan sonra en fazla 1 gecelik hastanede kalış suresinden sonra hastayı evine gonderiyoruz. Ameliyat sonrası donemde goz etrafında oluşabilecek morluk ve şişlikleri azaltmak 12-24 saatlik surec boyunca duzenli aralıklarla goz etrafına soğuk uygulaması yapıyoruz.
Tamponsuz burun estetiği
Gunumuzde rinoplasti ameliyatlarının yarıya yakınında tampon kullanmadan sadece eriyen dikişler kullanarak ameliyatı gercekleştirebiliyoruz. Dolayısıyla hastaların korkulu ruyası olan burun tamponu bugun icin artık demode diyebiliriz. Eğer tampon kullanmak mutlaka gerekecek ise hastanın rahat nefes almasını sağlayan delikli silikon tamponlar kullanıyoruz. Burnun ic kısmındaki deformitenin ağırlığına bağlı olarak da 3 gun ile 7 gun arasında değişen surelerden sonra bu tamponları alıyoruz. Ancak eskiden kullanılan bez tamponlara kıyasla bu tamponların alımı cok daha kolay ve hasta acısından oldukca konforlu bir ameliyat sonrası donem sağlanmış oluyor. Ameliyat sonrasında yumuşak dokuların alttaki kemik ve kıkırdak dokuya oturması ve burna verilen yeni şeklin burun kemikleri iyileşinceye kadar korunması icin, burnunuzun uzerinde kucuk bir kalıpla (plastik alcı) ameliyattan cıkıyorsunuz ve ameliyattan sonraki 6.-7. gunlerde bu kalıbı alıyoruz. Alcı alındıktan sonra odemin daha erken inmesine yardımcı olan kucuk bantlar yerleştiriyoruz.
Acık rinoplasti mi? kapalı rinoplasti mi?
Acık rinoplastinin kapalı rinoplastiden en onemli farkı burun ucu ile dudak arasında bulunan ve her iki burun deliğini birbirinden ayıran yapının en az gorunur kısmında birkac mm'lik bir kesi yapılması ve burun anatomisine cok daha hakim bir gorunum sağlamasıdır. Bu yontemle burnun tum yapılarına kolayca ulaşıp, istediğimiz duzeltmeleri kalıcı bir şekilde yapabilmekteyiz. Kapalı rinoplastide ise tum kesiler burnun gorunmeyen ic kısmında kalmaktadır. Ben rinoplasti ameliyatlarımın buyuk kısmında sağladığı avantajlar nedeniyle acık tekniği tercih etmekteyim, ancak daha az oranda olmakla birlikte kapalı tekniği kullandığımda olmakta. Acık tekniği kullandığımız hastalarımızda, ameliyattan sonraki 5. gunde dikişleri alıyoruz ve yara iyileşme sureci tamamlandığında ben bile kesinin nerede olduğunu bulmakta zorlanıyorum, yani iz kalması yonunde bir problem yaşamıyoruz.
Goz cevresindeki morluklar ve yuzdeki odem
Burun estetiği ameliyatları sonrası vakaların yaklaşık %60-70 inde goz cevresinde morarmalar olmaktadır. Bu morarmalar sizi tedirgin etmesin 7-10 gun icersinde tamamı kaybolacak ve normale doneceksiniz. Ancak bu surecte, guneş ışınlarından mumkun olduğunca uzak durmanızı, guneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarı da olmamanızı, eğer zorunluysanız dışarı cıkarken, en az 30 faktorlu guneş koruyucular ve şapka kullanmanızı mutlaka oneriyoruz.
Rinoplasti ameliyatlarının kacınılmaz sonuclarından bir diğeri ise yuzde oluşan odem ve şişlik. Bu şişliğin ameliyat sonrası donemde her gecen gun hızla azalarak 1 hafta ile 1. ay arasında ameliyat olduğunuzu bilen kimseler haricinde dışarıdan bakıldığında anlaşılamayacak bir seviyeye gerilediğini goreceksiniz. Odemin tamamen inmesi ve burnunuzun nihai şeklinin oturması ise 6ay ile 1 yıl arasını bulan bir zaman sureci gerektirmektedir.
Ne zaman sosyal yaşantıma donebilirim?
Tıbbi acıdan bakıldığında, ameliyattan 1 gun sonra hastanın işine ve sosyal yaşantısına donmesine engel bir durum bulunmamaktadır. Ancak hastalar genellikle burun uzerinde bulunan alcı ve burun icindeki tampon ile sosyal yaşantılarını devam ettirmek istemediklerinden, alcı ve tamponların alınması ve olası morlukların gecmesi icin gereken 1 hafta-10 gunluk bir surecten sonra rahatlıkla işlerine ve sosyal yaşantılarına devam edebilirler.


[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]