Burun estetiği ve septum deviasyonu Yuzun kendi icerisinde belirli oranlar ve acılar soz konusudur. Eğer bu acı ve oranlar burundan kaynaklanan bir nedenle değişmiş ise kişiye daha sert, daha kızgın bir yuz ifadesi vereceği gibi gozlerin ve dudakların da guzelliğini maskeleyebilir. Bu oranları yeniden oluşturmak amacıyla yapılan burun ameliyatlarına burun estetiği operasyonları denir.

Hastanın yuz yapısının, burnunun ozellikleri ve beklentileri goz onune alındığı zaman herkese yapılacak ameliyatın farklı ve kişiye has olduğu ortaya cıkar. Eğer ameliyat oncesi uygun planlama yapılır ise karsıdan bakıldığında burun deliklerinin gorunduğu, aşırı kalkık, kesik gibi duran, mandal ile sıkıştırılmış gibi gorunen veya bakar bakmaz ben estetikliyim diye bağıran uzeri cok oyulmuş burun gibi, estetik gorunumle hicbir ilişkisi olmayan burunlarla da karsılaşma soz konusu olmaz. Burada onemli olan cerrahın estetik anlayışı ve yeteneğidir. Cerrah bu meziyetlerini kullanarak, defalarca aynı operasyonu gecirme eziyetinden hastayı kurtarabilir. Boylece hem hasta hem cerrah mutlu olur.


Hastanın karşıdan ve yanlardan cekilmiş yuz fotoğraflarının bilgisayar ortamında değerlendirilmesiyle, ozellikle yan profil gorunumlerinin nasıl olacağı %100' e yakın bir oranda gorulebilir. Yalnız sunu iyi ayırmak gerekir ki; bilgisayar ortamında yapılabilecek her hamlenin estetik cerrahi operasyonlarında karşılığı olmayabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası bir surprizle karşılaşmamak icin, sadece ve sadece cerrahi olarak yapılabilecek değişikliklerin bilgisayarda gosterilmesi gerekir. Bu aşamada hasta-doktor ilişkisi ve guven tek belirleyicidir.




Septum deviasyonu (burunda eğrilik ve nefes alma problemleri oluşturan bozukluk), daha once gecirilmiş darbeler sonucu oluşan sekil ve nefes alma bozuklukları, konka hipertrofisi( burun eti) gibi sorunlar tek seansta duzeltilebilir. Boylelikle yuz ile uyum icerisinde, estetik ve doğal bir burun sekli elde edilirken, aynı zamanda nefes alma problemleri ve buna bağlı olarak gelişmiş olan sık boğaz enfeksiyonu ( tonsilit, farenjit vb.) da onlenmiş olur. Burundan koken alan; sesli nefes alıp verme, horlama ve bas ağrısı ile ozellikle sabahları belirgin ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı gibi sorunlar da giderilmiş olur.


Burun estetiği ameliyatlarından sonra burun duşmesi veya cokmesi, burun estetiği ameliyatının normal sonucları değildir. Hastanın problemleri doğru tespit edilmiş, planlaması iyi yapılmış ve ameliyatı başarılı bir şekilde gercekleştirilmiş ise bilinenin aksine boyle şeyler kesinlikle soz konusu değildir. Eğer bu parametrelere dikkat edilmez ise hasta defalarca burun ameliyatı olmak zorunda kalabilir.


Klasik anlamda burun estetiği operasyonu sonrasında alcı veya termoplastik atellerin konulması gerekir ve ortalama bir hafta kalır. Bazen sadece kucuk rotuslerle burnun gorunumu duzeltilebilir, bu tıp ameliyatlar sonrası alcı yerine bandaj da yeterli olabilir.


Onceleri cok uzun tamponlar burun icerisine doldurulduğu icin tampon cıkarılırken doğal olarak hasta ağrı hissetmekteydi. Gunumuz cerrahisinde hastanın konforunu bozacak uygulamalardan (eğer elzem değil ise) vazgecilmektedir. Bu nedenle simdi kullanılan tamponlar hastayı rahatsız etmeyecek şekilde, sadece 2-3 cm. uzunluğundadır ve hapşırmakla bile kendiliğinden cıkabilecek kolaylıktadır. Burun tamponu ameliyattan 1-2 gun sonra alınır, ağrı kesinlikle soz konusu değildir.




Eskiden, klasik burun estetiği ameliyatlarında burun kemiklerine mudahale edildiğinde morarma ve sislikle buyuk oranda karşılaşılırdı. Gunumuzde ameliyat sırasında burun bolgesine, icerisinde ağrı kesici, kanamayı azaltıcı vb. ilaclar bulunan bir solusyon verildiği icin ameliyat sonrası hem ağrı hissi hem de morarma ve sislik oluşumu engellenmektedir. Bazı durumlarda ise morarmaya tamamen engel olunamaz ama minimale indirilebilmektedir. Burun ameliyatı sonrasında pek cok hasta basit ağrı kesici ilaclara bile ihtiyac hissetmemektedir.






Ameliyatın planlama aşaması tamamen kişiseldir ve cerrahin estetik vizyonu-beğenisi ile doğrudan ilişkilidir. Estetik vizyon, bilgi ve tecrubeyi tamamlayan, olmazsa olmaz bir parametredir. Planlama aşamasında hasta ve doktor benzer kaygıları gozetiyor ve estetik beğenileri ortuşuyor ise sonucun iyi olma olasılığı yuksektir. Bu diyalog kurulmadan, hastanın beklenti ve endişelerinin analizi yapılmadan gercekleştirilecek bir operasyon doğal olarak beraberinde surprizleri de getirecektir. Daha once ameliyat olmuş bir kişinin burnunun ornek olarak gosterilip ayni burun seklinin istenmesi de cok doğru değildir. Cunku o burun, o kişiye yakışacak burundur, herkesin yuzune yakışacak burun sekli farklıdır. Zaten burada onemli olan; kişinin beklentilerini de goz onunde bulundurarak, yuzune yakışacak, ameliyatlı olduğu belli olmayacak, doğal ve guzel burun seklini tespit edebilmektir. Orneğin; bir kişiye yakışmış bir burun sekli, seri uretim gibi yuzlerce kişiye fabrikasyon olarak yapılsa bazısında komik, bazısında vasat, bazılarında da muhteşem gorunecektir cunku kişilerin yuz sekli ve kemik yapısı vb. pek cok faktor sonucu etkiler. Bu nedenle sadece mesleki beceri değil aynı zamanda estetik vizyon da başarılı bir operasyon icin şarttır. Ayrıca estetik cerrah, hastanın isteklerinin gercekci olmadığına ( cerrahi olarak yapılamayacak, sağlığını bozacak vb.), veya sonucun estetik gorunmeyeceği, aksine eskisinden daha kotu goruneceğine karar vermiş ama hastayı ikna edememişse bu ameliyatı gercekleştirmeyerek, olası hayal kırıklıklarının onune de gecmiş olacaktır.



[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]