Burun estetiği ve en uygun adaylarRinoplasti (estetik burun ameliyatı) burnun cerrahi bir girişim ile yeniden bicimlendirilmesidir. Bu ameliyat yardımıyla burnunuzun boyutları azaltılabilir veya arttırılabilir, burun ucunuzun veya koprunun şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir veya burun ile ust dudak arası acıyı değiştirilebilir, burun sırtındaki kemik cıkıntılar alınarak duzeltilebilir. Aynı ameliyat sırasında, burun tıkanıklığına yolacan gelişimsel ya da carpma sonucu oluşan deviasyonlar veya konka adı verilen burun etleri kucultulebilir, burun catısındaki darlıklar duzeltilebilir. Burun tıkanıklığının da beraberinde duzeltildiği estetik burun ameliyatlarına estetik ve fonksiyonel burun ameliyatı (septorinoplasti) denir.
Rinoplasti icin en iyi adaylar
Estetik ameliyat olmaya karar vermeden once beklentilerinizi cok iyi duşunmeniz ve bunu doktorunuzla paylaşmanız gerekir. Estetik burun ameliyatı icin en iyi adaylar mukemmel icin değil, gorunumlerini duzeltme amacıyla gelenlerdir. Fiziksel olarak sağlıklı ve psikolojik olarak dengeli ve beklentilerinizde gercekci iseniz iyi bir aday olabilirsiniz. En uygun ameliyat yaşı, 18 yaş ve ustudur. Genclerin sosyal ve duygusal uygunluğu ve bu ameliyattan ne istediklerinden emin olunmalıdır.
Ameliyatımı kime yaptırmalıyım?
Bu ameliyatı kulak burun boğaz uzmanı mı yoksa plastik cerrah mı yapmalı? burun estetik ameliyatı yuz estetiği (Fasial Plastik) branşının bir ameliyatıdır. Amerikan Yuz ve Plastik Rekonstruktif Cerrahi Derneğinin uyelerinin (American Academy of Facial Plastic and Reconstuctive Surgery) %60'ını Kulak Burun Boğaz uzmanları oluşturmaktadır. Kulak Burun Boğaz uzmanı bir baş boyun cerrahıdır. Temel eğitiminde burun cerrahisi olan tek branş KBB uzmanlığıdır. Fasial plastik cerrahi KBB uzmanlığının bir yan dalı olarak butun dunyada hızla yaygınlaşmaktadır. Fasial plastik cerrahi ile ilgilenen bir KBB uzmanı bu sorununuzu en ideal bicimde cozecektir. Ancak hekiminizi secme konusunda en doğru kararı yine hasta verir...
Ameliyat ne kadar surer ve hangi tip anestezi kullanılacak ?
Rinoplasti, girişimin yaygınlığına ve cerrahın secimine gore, lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezide genellikle hafif sedasyon yapılır ve burun ve cevresi dokular uyuşturulur. Ancak gerek hastanın ameliyat sırasındaki sesleri duymaması gerekse cerrahın ameliyata daha iyi konsantre olması yonunden coğu zaman genel anestezi tercih edilir. Genellikle yapılacak ameliyatın zorluk derecesine gore ortalama bir-bir bucuk saat surer. Hastalara ameliyat oncesi sedasyon (sakinleştirici ilaclar) yapılır. Ameliyat genel anestezi altında gercekleştirilir. Ameliyat sonrasında 6-8 saatlik bir gozlem sonrasında yada ertesi gun taburcu edilir.
Ameliyattan sonra cilt altı morluklar olacak mı ve gecmesi ne kadar surer?
Ameliyatta burun ustune atel uygulanır. Yedinci gunde bandaj yenilenerek 14. gunde tamamen cıkarılır. Ameliyat sonrası morluk ve şişlik eski tekniklere gore cok daha az oranda gorulmektedir. Gozkapakları ve cevresinde oluşabilecek morluklar maksimum7-10 gunde kaybolur. Burun sırtında ise 15-20 gun veya daha uzun surebilen şişlikler olabilir. Bu şişliklerin % 80-90'ı ilk ayda gecer. Kalan şişlikler ise 6-12 ayda duzelir.
Ameliyat hazırlığı
Cerrahınız size ameliyata nasıl hazırlanacağınız konusunda, yeme ve icme kuralları, sigara iciliyorsa enaz 1 hafta once kesilmesi, yuz yıkanması, gibi talimatlarda bulunacaktır. Bu uyarılara dikkatle itaat etmeniz ameliyatınızın daha kolay gecmesine yardımcı olacaktır.

Ameliyat
Rinoplasti genellikle bir-birbucuk saat surer, bazı karışık işlemler gerektiğinde bu sure uzayabilir. Ameliyat sırasında burun derisi alttaki kıkırdak ve kemik dokulardan ayrılır ve istenen bicime getirilir. Bicimlendirme hastanın problemine ve cerrahın sectiği tekniğe bağlıdır. Acık ve kapalı teknik olmak uzere iki farklı teknik uygulanmaktadır. Kapalı teknikte tum kesiler burun icerisine saklanmakta acık teknikte ise ilave olarak burun orta bolmesinin on kısmına iz bırakmadan iyileşen bir ilave kesi yapılmaktadır.

Acık teknikte burun kıkırdakları ve kemiklerin hepsi gorunur hale geldiği icin problemler daha iyi belirlenmekte ve gerekli uygulamalar daha kolay gercekleştirilmektedir. Ozellikle komplike olgularda "acık" girişim secilebilir ve burun deliklerini ayıran kolumellada ufak bir insizyon yaparak ameliyat yapılır. Genellikle fazlalık oluşturan doku parcaları cok hassas kesicilerle cıkarılır. Cıkarılan dokular bazen de burnun başka bir kısmında mevcut olan eksikliklerin tamamlanması icin de kullanılabilir. Burunun şekillendirilmesinde fazlalık dokuların cıkarılması, eksik dokuların desteklenmesi yada dikiş teknikleri kullanılmaktadır. Ameliyat sona erdiğinde burunu yeni biciminde tutacak bir atel uygulanır.
Her cerrahi girişim belirli olcude belirsizlik ve risk taşır
Rinoplasti tecrubeli bir cerrah tarafından yapıldığında komplikasyon olasılığı cok azdır. Ancak, infeksiyon, burun kanaması veya anesteziye reaksiyon gibi komplikasyon riski her zaman vardır. Bu risklerin olasılığını cerrahınızın ameliyat oncesi ve sonrası icin verdiği tavsiyelere uyarak azaltabilirsiniz. Ameliyat sonrası kucuk kanamalar cilt altında kırmızı noktalar olarak gorulecektir; ancak bunlar genellikle ufaktır ve kalıcı değildir. Eğer "acık teknik" kullanılırsa veya yayvan burun deliklerinin daraltılması gerekiyorsa sadece burun tabanında ust dudak ile burun arasında cok az bir iz kalabilir.

Burun estetik ameliyatlarından sonra cok duşuk oranda oluşabilen (%10) kucuk bir deformiteyi (istenilmeyen kalıcı şişlikler gibi) duzeltmek icin sekonder (ikinci) cerrahi girişim gerekebilir. Bu operasyonlar, ilk ameliyata gore daha kısa surer. Ancak tecrube ve bilgi yonunden yetersiz cerrahlar tarafından yapılan hatalı ameliyatlar sonucunda oluşan onemli deformiteler veya şekil bozukluklarının duzeltilmesi cok daha guctur.
Ameliyat sonrası
Ameliyat sonrası burun icinde bir iki gun kalacak bir tampon ile uyanacaksınız. İlk 24 saat icinde yuzunuzu şiş hissedersiniz, burnunuz ağrıyabilir, ve kunt bir başağrınız olabilir. Bu rahatsızlıkları doktorunuzun verdiği uygun ilaclarla gecirebilirsiniz. İlk gununuzu baş hafif yukarıda olacak şekilde yatakta (banyoya gidiş haric) geciriniz. Ameliyat sonrası morluk ve şişlik eski tekniklere gore cok daha az oranda gorulmektedir. Gozleriniz cevresindeki şişlik ve morluklar ilk 2-3 gun sonra artar. Soğuk tamponların uygulanması şişliği azaltır ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Her şekilde, eskiden gorunduğunuzden daha iyi olacaksınız. Şişlik ve morluğun coğu 7-10 gun icinde gecer. (bazıları icin fark edilemeyen şişlikler siz ve cerrah tarafından birkac ay sebat edebilir). Ameliyattan sonra ilk birkac gun hafif sızıntı şeklinde kanama olabilir. Ayrıca birkac hafta kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Dokularınız iyileşirken bir hafta burnunuzu carpmaya karşı korumanız gerekir. Burun tamponlarınız birkac gun icinde cekilir ve kendinizi daha rahat hissedersiniz. 7. gunde atel değiştirilir. Daha ufak bir bandaj uygulanır. Dikişlerin alınmasına gerek yoktur cunku kendiliğinden eriyen katgut dikişler kullanılır. Burun ucu dikişi varsa 7. gunde alınır. Bandaj 14. gunde tamamen cıkarılır.

Ameliyat sonrası burnum nasıl gorunecek ?
Genelde, rinoplasti veya kozmetik burun cerrahisinin amacı burundaki fazla kıkırdak ve kemiğin cıkarılması, şişkinlik ve duzensizliklerin alınarak hastanın yuz olculerine uygun, ve genellikle daha kucuk gorunumlu bir burun yaratılmasıdır. Modern rinoplastideki eğilim, yapılan işlemlerin burundan nefes alıp vermeyi bozmadan, burnun her bolgesine dengeli ve rafine bir gorunum kazandırmaktır. Ayrıca rinoplasti yapıldığı belli olmayan, abartısız doğal bir burun goruntusu amaclanmalıdır. Tum burun estetik ameliyatlarında amac estetik olarak yuz ile uyumlu doğal gorunumlu bir burun elde ederken burnun havayı nemlendirme, ısıtma, soğutma, koku alma foksiyonlarını iyileştirmek ve korumaktır.
Normale Donuş
Bircok rinoplasti hastası bir hafta sonra ayağa kalmış olur. Atel 7. gunde bandaj 14. gunde cıkarılır, ve yaklaşık 10-14 gun icinde hasta, okuluna veya, işine geri donebilecek hale gelir. Tamamen normal hayata donebilmeniz birkac hafta alabilir. Normal aktivitelere donuş konusunda cerrahınız detaylı bilgileri verecektir. Aşırı efor gerektiren aktivitelerden (jogging, yuzme, eğilme, cinsel ilişkiler- kan basıncınızı arttıran her aktivite) 2-3 hafta kacınılmalıdır. Burnunuzu carpmaktan veya surtmekten ve guneşten ve gozluk takmaktan 8 hafta sureyle sakınınız. Yuz ve sacınız yıkarken veya kozmetikleri kullanırken dikkatli davranınız. Kendinizi iyi hisseder hissetmez kontakt lensleri kullanabilirsiniz. Eğer olağan dışı şikayetleriniz varsa veya neler yapıp yapamayacağınızı soruyorsanız doktorunuzu aramaktan cekinmeyiniz.
Yeni imajınız
Ameliyat sonrası ilk gunlerde, yuzunuz mor ve şiş iken daha iyi olacağınızı kolaylıkla unutursunuz. Gercekte bircok hasta cerrahi sonrası kendisini depresyonda hisseder-bu gayet normal ve anlaşılabilirdir. Dinlenme ile bu evre gececektir. Gun ve gun burnunuz daha guzel gorunecektir ve duygulanımınız duzelecektir. 1-2 hafta icinde, artık daha yeni ameliyat olmuş gibi gorunmeyeceksiniz. Halen, iyileşme yavaştır ve adım adım ilerler. Ufak şişlikler bir yıl veya daha uzun sure devam edebilir. Bu arada ailenizden ve bazı arkadaşlarınızdan beklenmeyen reaksiyonlar gorebilirsiniz. Burnunuzda buyuk bir fark olmadığını soyleyebilirler. Ya da bir aile geleneğini bozmuşsunuz gibi gucenik davranabilirler. Boyle bir durumda oncelikle nicin ameliyat olmak istediğinizi duşununuz. Eğer amacınıza ulaşmışsanız size yapılan cerrahi girişim başarılı olmuştur.

[h=2]İzmir Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]