peygamber efendimizin melekleri peygamber efendimizin şefaati
Kabirden once Resulullah efendimiz, uzerinde Cennet elbisesi ile kalkacak. Burak uzerinde, elinde liva-ul-hamd isimli bayrakla mahşer yerine gidecek, peygamberler ve butun insanlar bu bayrağın altında duracak, hepsi, beklemekten cok sıkılacak, once peygamberlerden Hazret-i Âdem, sonra Hazret-i Nuh, sonra Hazret-i İbrahim, Hazret-i Musa ve Hazret-i İsa’ya gidip, hesaba başlanması icin şefaat etmelerini dileyeceklerdir. Her biri, birer ozur bildirerek, Allahu teÂlÂdan utandıklarını soyleyecekler, şefaat edemeyecekler, sonra Resulullah efendimize gelip yalvaracaklardır.

Once, Onun ummeti, Sırattan gecip Cennete girecektir. Sonra butun peygamberler şefaat edecektir. (Buhari)

Peygamber efendimizin şefaati şoyle olacak:
1- Makam-ı Mahmud şefaati ile, mahşerde beklemek azabından kurtaracaktır.
2- Cok kimseyi, sorgusuz, sualsiz Cennete sokacaktır.
3- Azap cekmesi gereken muminleri azaptan kurtaracaktır.
4- Gunahı cok olan muminleri Cehennemden cıkaracaktır.
5- Sevapla gunahı eşit olup, Araf’ta bekleyen kimselerin Cennete gitmelerine şefaat edecektir.
6- Cennete girmiş olanların derecelerinin yukselmesine şefaat edecektir.

Şefaat ile hesaptan kurtardığı yetmiş bin kimsenin her birinin şefaatleri ile de, yetmişer bin kişi sorgusuz, sualsiz Cennete girecektir.

İmam-ı Rabbani hazretleri buyurdu ki:
(Peygamberlerin sonuncusu gibi bir şefaatci olmasaydı, bu ummetin gunahları kendilerini helak ederdi. Bu ummetin gunahları cok ise de, Allahu teÂlÂnın af ve mağfireti de sonsuzdur. Allahu teÂlÂ, bu ummete af ve mağfiretini o kadar sacacak ki, gecmiş ummetlere boyle merhamet ettiği bilinmiyor. Doksandokuz rahmetini, sanki bu gunahkÂr ummet icin ayırmıştır.

Allahu teÂlÂ, af ve mağfiret etmeyi sever. Gunahı cok olan bu ummet kadar af ve mağfirete uğrayacak hicbir şey yoktur. Bunun icin, bu ummet, ummetlerin en hayırlısı oldu. Bunların şefaatcileri olan Peygamberleri, peygamberlerin en ustunu oldu.

İmanlı olen herkese şefaat
İmanını muhafaza ederek olen herkes şefaate kavuşacaktır. Duha suresinin (Elbette Rabbin sana [şefaat hakkı ve pek cok nimet] verecek, sen de razı olacaksın) mealindeki beşinci Âyet-i kerimenin tefsirinde Resulullah efendimiz (Ummetimden bir kişi Cehennemde kalsa razı olmam) buyurdu. Şefaate kavuşabilmek icin de imanlı olmek şarttır. İmanlı olenler de ebedi kurtuluşa kavuşmuş demektir.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Kıyamette şefaat edeceğim. Ya Rabbi, kalbinde hardal zerresi kadar iman olanları Cennete koy diyeceğim. Bunlar Cennete girecekler. Sonra, kalbinde az bir şey olanlara, Cennete girin diyeceğim.) [Buhari]

(Ahirette ilk şefaat eden ve şefaati kabul olan ben olacağım.) [İbni Mace]

(Ummetimden, şirk uzere olmeyen herkese Allah’ın izni ile şefaat edeceğim.) [Buhari, Muslim]

(Kıyamet gunu en once ben şefaat edeceğim.) [Muslim]

(Her peygamberin, mustecab [kabul olan] bir duası vardır. Ben duamı, ummetime şefaat etmek icin ahirete sakladım.) [Buhari]

(Benden once hicbir peygambere verilmeyen beş şeyden biri şefaattir. Şirk uzere olmeyen [imanla olen] herkese şefaat edeceğim.) [Bezzar]

(Ummetimden buyuk gunah işleyenlere şefaat edeceğim.) [İmam-ı Ahmed, Nesai]

Peygamber efendimiz, gunahkÂrlara şefaat edeceğini bildirince, Hazret-i Ebudderda, (İmanı olan hırsız ve zÂniler de şefaate kavuşacak mı) diye sual etti, (Evet, onlara da şefaat edeceğim) buyurdu. (Hatib)

(Gunahı cok olanlara şefaat edeceğim.) [Hatib]

(Nefslerine aldananlara şefaat edeceğim.) [Deylemi]

(Kıyamette, kum sayısından daha cok kimseye şefaat ederim.) [Taberani]

(Kıyamette “Ya Rabbi, zerre kadar imanı olanı Cennete koy!” diyeceğim. Hepsi şefaatimle Cennete girecek.) [Buhari]

(Şefaatime inanmayan kimse, ona kavuşamaz.) [Şir’a]

(Şefaatime en layık olan, bana en cok salevat okuyandır.) [Tirmizi]

(Ummetimden geri kalan olur korkusu ile Cennete girdiğim halde tahtıma oturmam. Allahu teÂlÂya, "Ya Rabbi ummetim ummetim" derim. Rabbim "Ummetine ne yapmamı istiyorsun?" buyurur. Ben de "Ya Rabbi onların hesaplarını cabuk gor, sıkıntıdan kurtulsunlar" derim. Cehennemliklerin listesi bana verilir. Onlara şefaat ederim. Hatta Cehennem hazini Malik "Ummetinden cezalanacak kimse bırakmadın" der.) [Beyheki, Taberani]

(Rabbin sana [ahirette ceşitli nimetler, şefaat izni] verecek, sen de hoşnut, razı olacaksın) mealindeki Duha suresi beşinci Âyet-i kerimesi inince, Resulullah efendimizin, (Ummetimden bir kişi Cehennemde kalsa razı oldum demem) diye soylediği tefsirlerde bildirilmiştir. (Tibyan)