Arkadaşlar merhaba,
Bugun eğitim sistemimizdeki inanılmaz mantık hatasını anlatacağım, sıkı durun!
Şimdi biz cocuğu 5-6 yaşında okula veriyoruz, ortalama 25 yaşında geri alıyoruz. 25 yaşına kadar neredeyse kafasını kaldıramıyor. Cocukluğu, ergenliği, hatta gencliği yaşayamıyor. Sonra birden bire orta yaşa adım atmak uzereyken hayata atılıyor. Bence burada inanılmaz bir mantık hatası var.
İnsan hayatı donem donem:
- Cocukluk.
- Genclik.
- Orta yaşlılık.
- Yaşlılık.
Şimdi eğitim sistemi oyle ki, kişinin cocukluk ve gencliğini tamamen elinden alıyor. Belki sure olarak yarısı değil ama doluluk olarak yarıdan fazlası eğitimde heba oluyor. Ben buna heba olmak dedim cunku verilen eğitimin gerekli olup olmadığı tartışılır.
Şimdi şoyle okulda ne oğrendiğinize bakın, ve hayatınızda bunun ne kadarını kullandığınızı ya da gercekten ihtiyacınız olup olmadığınızı. Size kesin bir bilgi olarak verebilirim ki okullarda oğretilenlerin %90'ı coptur. Meslek okullarını dışarıda tutuyorum, onlarda bu oran daha duşuktur.
Şoyle universite sınavını duşunun en basitinden. Hazırlık matematiğinin en ağır konusu turev ve integraldir. Ve universiteye girebilmek icin bilmeniz gereken bu konu, universite eğitiminde de onemli bir yer tutar. ve dahası, eğer bilim adamı olmayacaksanız ki %99 ihtimalle olmayacaksınız, turev ve integral universite hazırlığı ve universite haricinde başka hic bir yerde karşınıza cıkmayacaktır. Ve bu hic bir yerde karşınıza cıkmayacak turev ve integral matematiğin en ağır konusudur ve hazırlık ve universitede en cok zaman harcanan konu da budur. tamamen gereksiz ve cop bir bilgi!
Keza İngilizce. Bakın ben ortaokul, lise ve universite dahil 8 sene İngilizce gordum, bildiklerim ne kadar biliyor musunuz? Okulda oğrendiğim değil kesinlikle. Okuldan sonra takıldığımız yahoo'nun chat odalarından kulaktan dolma duyduğumuz pratik İngilizce kadar. O kadar gramer ve kelime bilgisi, tekrar edilmedikleri zaman koca bir cop. Ha eğer bilim adamı olup İngilizce yayınları tarayacaksanız, işinizde İngilizceyi aktif kullanacaksanız eyvallah. Değilse bir yığın gereksiz bilgi. Belki ben cocuğum Cince oğrensin istiyorum. Ayrıca bunun yolu da zaten okulda oğrenmek değildir. Dil dışarıda konuşularak oğrenilir, okulda değil. 8 sene İngilizce eğitimi= cop.
Teknik bilgilere bakarsanız universite eğitiminin bir meslek sahibi yapmadığını, sadece belli bir taban oluşturduğunu gorebilirsiniz. meslek icin de ideal oğrenme yeri sahadır.
Ozet gecersek arkadaşlar, bu kadar yoğun eğitime gerek yoktur. Bu eğitim sistemi esasen Avrupa aristokrasisinin cocuklarını geleceğin lideri olarak yetiştirmek icin uyguladıkları bir sistemdir. Kişi tarih, coğrafya, matematik, fizik, kimya ve bir daha karşısına cıkmayacak bir dunya bilgiyi oğrenir. Cunku idareci olarak halkın ilgilendiği her şeyden haberi olması gerekir. Bu ulkenin ve daha bir dunya ulkenin ihtiyacı olmadığı kadar yonetici adayı var. Bu ulkede en buyuk işsiz kesimi universite mezunlarıdır. Oysa okulu daha kısa tutan ve hayata daha erkenden atılmayı sağlayacak bir sistem olmalıdır.
Bu eğitim duzeni tamamen yıkılmalıdır. 4+4+4 kaldırılmalı ve yerine sadece 4 gelmelidir. Gerisi tamamen hayatın icinden olması gerektiği gibi olmalıdır.
Universite eğitimi de olmalıdır tabi ki. herkes temel bilgiler kadar coğrafya, tarih, hayat bilgisi, matematik ve kendi dilini bilmelidir. ama otesi, edinmek istediği mesleğe gore şekillenmelidir. 4 yıl eğitimin ardından bir test yapılmalı ve cocuğun eğilimine gore bir universiteye gecmelidir. Dolayısıyla universite eğitimi 10 yaşında başlayıp 15 yaşında bitmelidir.
Bir tıp doktorunun temel tarih bilgisi dışında tarih oğrenmesinin bir faydası var mı? Veya bir avukatın fizik, kimya ve ileri matematik gormesinin faydası var mı? Faydasız konularla gencleri heba ediyoruz. Gerek yok buna.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- Eğitimde inanılmaz mantık hatası! Bu kadar eğitime gerek var mı?