Kapalı telefona fıkra gibi vergi
Şukru KIZILOT'un yazısı / Hurriyet

BORCUNDAN dolayı kapalı olan cep telefonuna, telefon goruşmeye kapalı iken, fıkra gibi vergi geliyor. Hem de bir değil, birden fazla vergi geliyor.

Merak edenler icin acıklayalım.

KAPALI TELEFONA İLETİŞİM VERGİSİ

Gorduğunuz fatura, goruşmeye kapatılan bir cep telefonu ile ilgili.

- Dikkatle bakıyoruz, kullanım ucreti yok. Ancak, odenmeyen borc nedeniyle hesaplanan aylık yuzde 5 ‘gecikme bedeli’ yani gecikme faizi tutarı yazılı.

- Faturayı incelemeye devam ediyoruz. Cep telefonu kapalı olmasına rağmen, son hesaplanan gecikme faizi uzerinden; haberleşme hizmetlerinden alınan yuzde 25 ‘ozel iletişim vergisi’, yuzde 18 de ‘KDV’ isteniyor. Bitmedi, bir de ‘Diğer vergiler, harclar ve fonlar’ adı altında hesaplanan sembolik vergi var.

Sonucta, telefon abonesinin, borcu borc, ona bir şey demiyor. Yıllık enflasyonun yuzde 8, banka faizlerinin yuzde 18 civarında olduğu bir ortamda, yıllık yuzde 60, aylık yuzde 5 oranında hesaplanan gecikme faizine de bir şey demiyor. Borcunu odemediği icin telefonu konuşmaya kapatılmış, ona da bir şey demiyor. Ayrıca demeye de fazla bir hakkı yok. Borcunu odememiş, telefonu da kapatılmış. Ancak, kapalı telefonla yapılan en kucuk bir iletişim yok iken, istenen iletişim vergisine tepesi atmış!..

HİZMET YOK Kİ VERGİ OLSUN

Faturayı gonderen okurumuz, ‘Telefonum kapalı olduğu icin, yapılan bir hizmet yok. Daha once alınmış bir hizmet yani yapılan telefon goruşmesi var. Bunun iletişim vergisi ve KDV’si de zaten tahakkuk etmişti. Şimdi ise telefonum haberleşmeye kapalı. Odenmeyen 369,20 YTL borcumun, son bir aylık gecikme faizi uzerinden ozel iletişim vergisi, KDV ve daha başka vergiler isteniyor. Bu nasıl iş?’ diye soruyor.

Gercekten olay cok ilginc. Vatandaşın cep telefonu hattı, borcu nedeniyle kapatılmış. Daha sonra gelen faturalarla, surekli artan gecikme faizi isteniyor. Buraya kadar sorun yok. Ancak, fıkra gibi olay bundan sonra başlıyor; gecikme faizinden de ozel iletişim vergisi, KDV ve başka vergiler isteniyor!.. Telefon kapatılınca, iletişim de durmuş oluyor. O halde, buradaki vergi ‘iletişim vergisi’ değil, olsa olsa ‘iletişmemenin vergisi’ oluyor.

Ne dersiniz, vatandaş olayın ozunde, haklı mı değil mi? Fıkra gibi olan bu vergi uygulamasını, duzeltmekte yarar var.

Uyanıklığın boylesi

ADAM trafikte ‘alcaktan ucarak’ giderken polise yakalanır... Kenara ceker arabadan iner;

- Buyrun memur bey...

- Aşırı hız yaptığınız icin sizi durdurdum. Ehliyetiniz lutfen.

- Ehliyetim yok, son yaptığım kazada ehliyetime el koydular memur bey.

- Peki... Aracınızın ruhsatını gorebilir miyim?

- Araba benim değil memur bey. Caldım ben bu arabayı.

- Anlamadım nasıl yani, siz bu arabayı caldınız oyle mi?

- Evet memur bey, aa durun bir dakika torpido gozunde ruhsat olacaktı, silahımı oraya koyarken ruhsat gibi bir şey gordum galiba...

Polis iyice şaşırır:

- Torpido gozunde silah mı var?

- Evet memur bey, bu arabanın sahibi kadını vurduktan sonra, cesedi bagaja koydum, silahı da torpido gozune...

- BİR DE BAGAJDA CESET Mİ VAR!

- Evet memur bey...

Trafik polisi bunu duyar duymaz amirini arar, arabanın etrafı bir anda polislerle dolar ve adamı sorguya alırlar. Ekipler amiri adamın ehliyetini ister, adam ehliyetini cıkarır ki ehliyet gecerli, temiz, hicbir anormallik yok... Bunun uzerine adamın ruhsatını ister, adam cıkartır ruhsatı da verir, ekipler amiri yine bakar ki araba adama ait... Derken adamdan torpido gozunu acmasını ister, adam acınca ortaya cıkar ki orada da silah falan yok... Ekipler amiri bir de bagaja bakmak ister adam bagajı acar orada da ne ceset ne bir şey var... Bunun uzerine ekipler amiri;

- ‘Cok garip’ der... ‘Sizi durduran memurun anlattığına gore bu arabanın bir kadına ait olduğunu soylemişsiniz, kadını oldurup cesedi bagaja, silahı da torpido gozune koymuşsunuz...’

Adam guler;

- İnanamıyorum... O şimdi benim icin ‘aşırı hızlı gidiyordu’ da demiştir...

(Teşekkurler Engin Erem)

ABD’li geline KDV iadesi

HAFTA icinde, Turkiye’de alış-veriş yapan gurbetcilere ve yabancı uyruklulara, alışverişleri sırasında odedikleri KDV’nin iade edildiğini yazmıştık. Okurlarımızdan Belkıs Burduroğlu, ABD’de yaşayan oğlunun, ağustos sonunda Amerikalı bir kızla Turkiye’de duğun yapacağını eylul ayında da doneceklerini belirttikten sonra soruyor:

‘Malum, Amerika’da duğunu kız tarafı yapar. Duğun masraflarından KDV iadesi almak mumkun mu?’

Hemen yanıtlayalım; evet, Amerika’da gelininize ve oğlunuza, bir duğun hediyesi de Maliye’den var. Duğun nedeniyle, Turkiye’den alacakları; gelinlik, damatlık, ayakkabı, canta ve diğer kıyafetler ile eşyaları ABD’ye goturmeleri kaydıyla, ‘KDV iadesi’ alabilirler.

Ancak, damat bey gelin hanıma, duğun hediyesi olarak pırlanta, elmas, inci, yakut gibi değerli taşlardan oluşan ziynet eşyası alırsa, KDV iadesi yok. Nedenine gelince, Turkiye’de bunların KDV’si sıfır!..

KADINLAR...

Kadınlar ağaclardaki elmalara benzer. En iyisi ağacın ustundekidir.

Bircok erkek bu iyi olanlara erişmeyi istemezler, duşmekten ve yaralanmaktan korkarlar.

Onun yerine yerdeki curuk elmaları alırlar ki onlar iyi değildir ama kolaydır.

Boylece tepedeki elmalar, kendilerinde yanlış bir şeyin olduğunu sanırlar. Onlar doğru adam gelene kadar yalnızca beklemelidir ki o ağacın tepesine tırmanacak kadar cesaretli olsun...

GUNUN SOZU

Kanunlar orumcek ağlarına benzerler. Kucuk sinekler yakalanır, buyuk sinekler ağı delip gecerler!

M. Aurelius