Hazreti Muhammed’in Allah’ın peygamberi olduğunu acıklayan şahidler sayılamayacak kadar coktur. Allahu Teala “Sen olmasaydın, hicbir şeyi yaratmazdım.” buyurmuştur. Butun varlıklar Allahu Teala’nn varlığını, birliğini gosterdiği gibi, Hazreti Muhammed’in peygamber olduğunu ve ustunluğunu de gostermektedir.
1. Mahluklar icinde ilk olarak Muhammed Aleyhisselam’ın ruhu yaratılmıştır.
2. Allah’u Teala, O’nun ismini arşa, Cennetler ve yedi kat goklere yazmıştır.
3. Muhammed Aleyhisselamın ismini soylemekten başka vazifesi olmayan melekler vardır.
4. Meleklerin Hz. Adem’e karşı secde etmelerinin emr olunmasının sebebi, alnından Muhammed Aleyhisselam’ın nuru bulunmasıydı.
5. Adem Aleyhisselma zamanında, namaz icin okunan ezanda, Hz. Muhammed’in ismi de soylenirdi.
6. Allahu Teala butun peygamberlere emir etti ki, Muhammed Aleyhisselam sizin zamanınızda peygamber olursa, O’na iman etmeleri icin ummetlerinize de emr ediniz.

7. Tevrat’ta, İncil’de ve Zebur’da Muhammed Aleyhisselam’ı ve dort halifesinin ve eshabından, ummetinden bazılarının isimleri bildirilmiş ve meth edilmiştir. Allahu Teala kendinin Mahmut isminden Muhammed kelimesini cıkararak Habibine isim koymuştur. Allahu Teala, kendi isimlerinden Rauf ve Rahim isimlerini de Habibine vermiştir.
8. Dunyaya geldiği zaman, melekler tarafından sunnet edilmiştir.
9. Muhammed Aleyhisselam dunyaya gelince şeytanlar goğe cıkamaz, meleklerden haber alamaz oldular.
10. Dunyaya geldiği zaman, yeryuzundeki butun putlar, tapınılan heykeller yuzustu devrildiler.
11. Beşiğini melekler sallardı.
12. Beşikte iken gokteki ay ile konuşurdu. Mubarek parmağı ile işaret ettiği tarafa meyl ederdi.
13. Beşikte iken konuşmaya başladı.
14. Cocukken, acıklarda gezerken, başı hizasında bir bulutta birlikte hareket ederek golge yapardı. Bu hal, peygamberliği başlayıncaya kadar devam etti.
15. Uc yaşındayken ve kırk yaşında peygamberliği bildirildiği vakit ve 52 yaşında miraca goturulurken, melekler goğsunu yardı. Cennetten getirdikleri leğen icinde, cennet suyu ile kalbini yıkadılar.
16. Her peygamberin sağ eli ustunde nubuvvet muhru vardı. Muhammed Aleyhisselam’ın ise, sol kurekteki deri uzerinde kalbi hizasında idi. Cebrail Aleyhisselam kalbini yıkayıp, goğsunu kapadığı zaman, cennetten getirdiği muhur ile sırtını muhurlemişti.
17. Onunden gorduğu gibi arkasından da gorurdu.
18. Aydınlıkta gorduğu gibi, karanlıkta da gorurdu.
19. Sevr (Okuz) burcunun yanında bulunan “Sureyya” denilen yıldız kumesindeki yedi yıldızı gozleriyle gorup sayısını bildirmiştir.
20. Tukuruğu acı suları tatlı yaptı. Hastalara şifa verdi, bebeklere sut gibi gıda oldu.
21. Gozleri uyurken, kalbi uyanık olurdu. Butun peygamberler de boyledir.
22. Omrunde hic esnemedi. Butun peygamberler de boyleydi.
23. Teri gul gibi kokardı. Bir fakir kimse, kızını evlendirirken, kendizinden yardım istemişti. O anda verecek şeyi yoktu. Kucuk bir şişeye terinden koydurup verdi. O kız, yuzune başına surunce evi mis gibi kokardı. Evi guzel kokulu ev adıyla meşur oldu.
24. Orta boylu olduğu halde, uzun kimselerin yanında iken, onlardan yuksek gorunurdu.
25. Guneş ve ay ışığında yuruyunce golgesi yere duşmezdi.
26. Bedenine ve elbisesine, sinek, sivri sinek ve başka bocekler konmazdı.
27. Camaşırlarını ne kadar cok giyse, hic kirlenmezlerdi.
28. Yuruduğu her zaman, arkasından melekler gelirdi. Bunun icin, eshabını onunden yurutur, “arkamı meleklere bırakın” derdi.
29. Taş ustune basınca, taşta ayağının izi kalırdı. Kum ustunde giderken hic iz bırakmazdı. Acıkta abdest bozduğu zaman, yer yarılıp bevl vb. toprak icinde kalırdı. Oradan etrafa guzel kokular yayılırdı. Butun peygemberler de boyleydi.
30. Buyuk bir mucizesi de, miraca goturulmesidir. Burak denilen cennet hayvanı ile Mekke’den Kudus’e goturuldu. Oradan goklere ve arşa goturuldu. Kendisine cennet, cehennem gosterildi. Allahu Teala’yı baş gozuyle gordu. Bir anda tekrar evine getirildi. Mirac mucizesi, başka hic bir peygambere verilmedi.
31. O’na salat ve selam okumaları ummetine farz oldu. Allahu Teala ve meleklerde, O’na salat ve selam etmektedir.
32. İnsanlar ve melekler icinde en cok ilim O’na verildi. Ummi olduğu halde, yani kimseden bir şey oğrenmemiş iken Allahu Teala O’na herşeyi bildirmiştir. Adem Aleyhisselam’a herşeyin ismi bildirildiği gibi, Muhammed Aleyhisselam’a herşeyin ismi ve ilmi bildirilmiştir.
33. Ummetinin isimleri, cisimleri ve aralarında olacak şeylerin hepsi kendisine bildirildi.
34. Aklı butun insanların aklından daha coktur.
35. İnsanlarda bulunabilecek butun iyi huyların hepsi O’na ihsan olundu. Buyuk Şair Omer İbnil Farı’da Resulullah’I nicin medh etmedin dediklerinde, “O’nu meth etmeye gucum yetmeyeceğini anladım. O’nu meth edecek kelime bulamadım.” Demiştir.
36. Kelime-I Şahadet’te, ezanda, ikamette, namazdaki teşehhudde, bir cok dualarda bazı ibadetlerde ve hutbelerde, nasihat yapmakta, sıkıntılı zamanlarda, kabirde, mahşerde cennette ve her mahlukun lisanında Allahu Teala O’nun ismini kendi isminin yanına koymuştur.
37. Ustunluklerin en ustunu, Habibullah olmasıdır, Allahu Teala onu kendisine sevgili, dost yapmıştır. O’na herkezten, her melekten daha cok sevmiştir. “İbrahim’I Halil yaptım ise Seni kadime habib yaptım” buyurmuştur.
38. “Sana razı oluncaya kadar, yeter değinceye kadar her dilediğini vereceğim” ayeti, Allahu Teala’nın peygamberine butun ilimleri, butun ustunlukleri, ahkamı İslamiyye’yi, duşmanlarına karşı yardım ve galebe ve ummetine fetihler, zaferler ve kıyamette her turlu şefaat ve tecelliler ihsan edeceğini vaad etmektedir. Bu ayet geldiği zaman, Cebrail aleyhisselam’a bakarak “Ummetimden birinin cehennemde kalmasına razı olmam” buyurdu.
39. Gece, gunduz, uyanık iken, uykuda iken, yanlız iken, coklukta iken, yolculukta iken, evde iken, harpte iken, gulerken, ağlarken, mubarek kalbi hep Allahu Teala ile beraberdi. Bazı zamanlarda ise, yanlız Allah ile idi. Dunyadaki vazifelerini yapabilmek icin, zevcesi Hazreti Aişe’nin yanına gelip “Ey Aişe biraz benimle konuş da kendime geleyim” der, ondan sonra eshabına nasihat ve irşad etmeye giderdi. Sabah namazı sunnetini evinde kılıp, Hazreti Aişe ile bir miktar konuştuktan sonra eshabına farzı kıldırmak icin mescide giderdi. Bu hal hasaisi peygamberidir. Hazreti Aişe ile konuşmadan dışarı cıksaydı, ilahi tecellilerden ve nurlardan dolayı yuzune kimse bakamazdı .
40. Allahu Teala, Kur’an-ı Kerim’de her peygamberi onun ismiyle bildirmiştir. Muhammed Aleyhisselam’I ise “Ey Resulum”, “Ey peygamberim” diye bidirmiştir.
41. Gayet acık kolay anlaşılır olarak konuşurdu. Arabi lisanın her lehcesiyle konuşurdu. Ceşitli yerlerden gelip soranlara onların lugatıyle cevap verirdi. İşitenler hayran olurlardı. “Allah beni cok guzel yetiştirdi.” Buyurdu.
42. Az kelimelerle cok şey anlatırdı. Yuz binden ziyade hadis-I şerifi onun “cevami-ul kelim” olduğunu gostermaektedir. Bazı alimler dediler ki Muhammed Aleyhisselam İslam dininin dort temelini dort hadisle bildirmiştir. Bunlar: “Ameller niyete gore değerlendirilir”, “Helal meydandadır haram meydandadır.”, “Davacının şahit gostermesi ve davalının yemin etmesi lazımdır.”, “Bir kimse kendine istediğini, din kardeşıne de istemedikce iman-ı kamil olmaz.”
43. Muhammed Aleyhisselam masumdu. Bilerek ve bilmeyerek buyuk ve kucuk, kırk yaşından evvel ve sonra, hicbir gunah işlememiştir. Cirkin hicbir harekaeti gorulmemiştir.
44. Muslumanların namazda otururken ” esselamu aleyke eyyuhennebiyyu ve rahmetullahi” okuyarak Muhammed Aleyhisselam’ a selam vermeleri emr olundu.
45. Rutbeyi saltanatı istememiş peygamberliği, fakirliği dilemiştir. Bir sabah Cebrail aleyhisselam ile konuşurken” bu gece evimizde yiyecek bir lokmamız yoktu “buyurdu. O anda, İsrafil aleyhisselam gelip “Allahu Teala soylediğini işitti ve beni gonderdi. İstersen her elin surduğun taş altın olsun, gumnuş olsun, zumrut olsun. İstersen melek olarak peygamberlik yap” dedi. Resulullah uc kere” kul olarak peygamberlik istiyorum “dedi.
46. Başka peygamberler belli bir zamanda, belli bir memlekette Peygamberlik yaptı. Muhammed Aleyhisselam ise, yer yuzundeki butun insanlara ve cinne kıyamete kadar peygamber olarak gonderilmiştir. Meleklerin de hayvanların da, nebatların da cansızların da, kısaca butun mahlukların Peygamberi olduğunu bildiren alimler vardır.
47. Butun varlıklara rahmeti, faydası yayılmıştır. Muminlere faydası meydandadır. Bir gun Cebrail Aleyhisselama “Allahu Tealaya benim alimlere rahmet olduğumu bildirdi.benim rahmetimden sana da nasip oldu mu? ” dedi. Cebrail de “Allah’ın buyukluğu, dehşeti karşısında sonumun ne olacağından hep korku icindeydim. Sana, emin olduğumu bildiren ayeti getirince bu muthiş korkudan kurtuldum.Bundan buyuk rahmet olur mu?” dedi.
48. Allahu Teala, Muhammed Aleyhisselam’ın razı olmasını istemiştir.
49. Başka peygamberler kafirlerin iftiralarına kendileri cevap vermiştir. Muhammed Aleyhisselam’a yapılan iftiralara ise Allah cevap vererek, O’nun mudafasını yapmıştır.
50. Muhammed Aleyhisselam’ın ummetinin sayısı başka peygamberlerin ummetlerinin toplamından daha coktur.
51. Mevahibi ledunniyye de diyor ki “ummetimin dalalet uzerinde birleşmemelerini Rabbimden diledim. Kabul eyledi.” Başka bir hadisi şerifte ” Allahu Teala sizi uc şeyden korumuştur. Bunlardan biri dalalet uzerinde birleşmekten korumuştur.” Bir hadiste “Eshabımın ihtilafı, sizin icin rahmettir. Ummetimin ihtilafı insanlar icin rahmettir. “buyurdu.
52. Resullullaha verilecek sevaplar diğer peygamberlere verilecek sevaplardan kat kat ziyadedir.
53. Kendisini ismiyle cağırmak, yanında yuksek sesle konuşmak, uzaktan kendisine seslenmek, yolda onune gecmek haram edilmiştir.
54. İsrafil Aleyhisselam da Muhammed Aleyhisselam’ a cok kere gelmiştir. Başka peygamberlere yalnızca Cebrail aleyhisselam gelmiştir.
55. Cebrail Aleyhisselam’ı melek şeklinde iki kere gormuştur. Cebrail aleyhisselam kendisine yirmi dort bin kere gelmiştir. En cok Musa Aleyhisselam’a dort yuz kere gelmiştir.
56. Allahu Tealaya Muhammed Aleyhisselam ile and vermek caiz olup, başka peygamberlerle ve meleklerle caiz değildir.
57. Muhammed Aleyhisselam’dan sonra, zevcelerini başkalarının nikahla almaları haram edilmiş, bu bakımdan muminlerin anneleri oldukları bildirilmiştir. Başka peygamberlerin zevceleri kendilerine ya zararlı ya faydasız olmuşlardır. Muhammed Aleyhisselam’ın zevceleri ise dunya ve ahiret işlerinde, kendisine yardımcı olmuşlar, fakirliğe sabır etmişler, şukretmişler ve islamiyeti yaymakta cok hizmet etmişlerdir.
58. Resulullah’ın kızları ve zevceleri, dunya kadınlarının en ustunleridir.
59. Neseb ve sebeb bakımından, yani kan ve nikah bakımından olan akrabalığın kıyamette faydası yoktur. Resulullah’ın akrabası bundan mustesnadır.
60. Herkesin soyu oğlundan urer. Muhammed Aleyhisselam’ın soyu ise kızı Fatıma’dandır.
61. Onun ismini taşıyan muminler cehenneme girmeyecektir.
62. Onun her sozu, her işi doğrudur. Her ictehadı Allahu Teala tarafından doğrulanır.
63. Onu sevmek herkese farzdır. “Allahı seven, beni sever” buyurmuştur. Onu sevmenşn alameti, dinine, yoluna, sunnetine ve ahlakına uymaktır. Kuran-I Kerim’de “Bana uyarsanız, Allah sizi sever demesi” emr olundu.
64. Onun Ehl-i Beytini sevmek vaciptir. “Ehl-i Beytime duşmanlık eden munafıktır.” Ehli Beyt, zekat alması haram olan akrabasıdır.
65. Eshabının hepsini sevmek vaciptir. “Benden sonra eshabıma duşmanlık etmeyiniz! Onları sevmek, beni sevmektir. Onlara duşman olmak, bana duşman olmaktır. Onları inciten, beni incitmiş olur. Beni inciten de Allah’ı incitir. Allahu Teala kendisini incitene azap yapar.” buyurdu.
66. Alalhu teala, Muhammed Aleyhisselam’a gokte iki ve yerde iki yardımcı yaratmıştır. Bunlar Cebrail, Mikail ve Ebu Bekr, Omer’dir.
67. Her insanın cinden bir arkadaşı vardır. Bu şeytan kafirdir. İnsanı aldatarak, vesvese vererek, imanını almaya, gunah yaptırmaya calışır. Muhammed Aleyhisselam kendi arkadaşı olan cinniyi imana getirmiştir.
68. Erkek, kadın, buyuk yaşta vefat eden herkese kabrinde Muhammed Aleyhisselam sorulacaktır. Rabbin kimdir? Denildiği gibi, Peygamberin kimdir de denilecektir.
69. Muhammed Aleyhisselamın Hadis-s Şeriflerini okumak ibadettir. Okuyana sevap verilir.
70. Resulullah vefat edeceği zaman, Cebrail Aleyhisselam gelip, Allahu Tealadan selam getirdi ve hatırını sorduğunu soyledi. Vefat edeceğini bildirdi. Kendisi ve immeti icin cok mujdeler verdi.
71. Mubarek ruhunu almak icin Azrail Aleyhisselam, insan şeklinde geldi, iceri girmek icin izin istedi.
72. Kabrinin icindeki toprak, her yerden ve kabeden ve cennetlerden daha eftaldir.
73. Kabirde, bilmediğimiz bir hayatla diridir. Kuran-I Kerim okur, namaz kılar. Butun peygamberler de boyledir.
74. Dunyanın her yerinde Resulullah’a salavat okuyan muslumanların selamlarını işiten melekler kabrinegelip haber verirler. Kabrini her gun binlerce melek ziyaret eder.
75. Ummetinin amelleri ve ibadetleri her sabah ve akşam kendisine gosterilir. Bunları yapanları da gorur. Gunah işleyenin af olması icin dua eder.
76. Kabrini ziyatret etmek, kadınlara da mustehaptır.
77. Diri iken olduğu gibi, vefatından sonra da, dunyanın her yerinde, her zaman ona tevessul edenlerin yani onun hatırı ve hurmeti icin isteyenlerin duasını Allahu Teala kabul eder.
78. Kıyamet gunu kabirden ilk kalkan Resullullah olacaktır. Uzerinde cennet elbisesi bulunacaktır. Burak uzerinde mahşer yerine gidecektir. Elinde Livaulhamd denilen bayrak olacaktır. Peygamberler ve butun insanlar bu bayrağın altında duracaktır. Hepsi bin sene beklemekten cok sıkılacaklardır. Once Adem, sonra Nuh , sonra İbrahim ve Musa ve İsa peygamberlere gidip hesaba başlanması icin şefaat etmelerini isteyeceklerdir. Her biri birer ozur bildirerek Allah’tan utandıklarını, korktuklarını soyleyeceklerdir, şefaat edemeyeceklerdir. Sonra Resulullaha gelip yalvaracaklardır. Secde edip dua edecek ve şefaati kabul olacaktır. Once onun ummetinin hesabı gorulecek, once sırattan gececekler ve cennete gireceklerdir. Her gittikleri yeri nurlandıracaklardır. Hz. Fatıma sırattan gecerken “herkes gozlerini kapasın! Muhammed Aleyhisselamın kızı geliyor” denecektir.
79. Altı yerde şefaat yapacaktır. Birincisi; Makamı Mahmut denilen şefaat ile, butun insanları mahşerde beklemek azabından kurtaracaktır. İkincisi şefaati ile cok kimseyi hesapsız cennete sokacaktır. Ucuncusu azap cekmesilazım olanları azaptan kurtaracaktır. Dordundusu, gunahı cok olan muminleri cehennemden cıkaracaktır. Beşincisi, sevabı ve gunahı musavi olup, Araf denilen yerde bekleyenleri cennette gitmelerine şefaat edecektir. Altıncısı cennette olanların derecelerinin yukselmesine şefaat edecektir.
80. Resululllah’ın cennette bulunduğu makamın ismi Vesiledir. Burası cennetin en yuksek derecesidir. Cennete bulunan herkese birer dal yetişecek olan sidretulmunteha ağacının koku oradadır. Cennettekilere her nimet bu dallardam gelecektir.

islamcenneti.org