Bana başvuran hastalarımın buyuk coğunluğunda hem estetik kaygılar hem de nefes alma problemleri oluyor. Bunda kulak burun boğaz uzmanı olmamın da etkisi var sanırım. Bir oran vermek gerekirse
-%50 sinde estetik sorun ve fonksiyonel sorun bir arada
-%25 inde sırf estetik sorun
-%25 inde sırf fonksiyonel sorun oluyor
Burun estetiğinde son zamanlarda her kesimden ve her yaşta insanlardan talep geliyor. Burun estetiğinin bu kadar yaygınlaşmasında sonucların başarılı olması etkili bence...
İnsanlar artık doğal burundan yanalar. Yuzleri ile uyumlu burun istiyorlar. Eskiden elinde unlu resimleri ile gelip bana bu burnu yap doktor bey diyen hastalarım olurdu. Son bir kac yıldır hic bir hastamdan boyle bir talep gelmedi. Cunku şu tartışmasız bir gercek ki burun kişiye ozel. Başkasına yakışan bir burun diğerine yakışmayabiliyor.
Estetik olarak burun şeklinin kişinin yuz ozelliklerine gore planlanması şart
Naturel olmalı, yuzunuzun diğer yapıları ile uyumlu olmalı.
Sizi hic tanımayan birisi burnunuzun estetikli olduğunu anlamamalı.
Ameliyat olduğunuzu bilen yakın cevreniz ise pozitif değişimi fark etmeli.
Nefes alamama şikÂyetleri varsa o da aynı anda cozulmuş olmalıdır
Uzun donemde burunda cokmeler, eğrilikler olmamalıdır.
Başarılı bir ameliyat sonrası şişlikler dağıldıktan sonra burun yuze iyice oturur. Kişi sonuc doğal olduğu icin asla yeni halini yadırgamaz kolaylıkla adapte olur. Hatta coğu kişiler eski burnunu bile unutur. İyi yapılmış bir burun kişinin once bakışlarının ortaya cıkmasına yol acar. İfade berraklaşır daha sonra yuzun diğer guzellikleri ortaya cıkar.
Bozuk bir burun insana sert sinirli bir ifade verirken iyi yapılmış bir burun sonrası daha sevecen bir ifade ortaya cıkar, başarılı bir ameliyat sonrası kişinin ruhsal yapısında bile olumlu değişmeler olur. Kendini ifade edebilme ve ozguveni artar, hayata daha pozitif bakar.
Bana gore başarıyı artıran en onemli faktor hekimin hastanın burnunu iyi analiz etmesidir.
Her burunda burnu taşıyan bağlar ve burun ucuna şekil veren kıkırdaklar vardır. Ameliyat esnasında burnu şekillendirmek adına bu bağların ve kıkırdaklar uzerinde calışma yaparız. Gereğinden fazla bağ ve kıkırdak kesilirse veya bu bağlar daha sonra tamir edilmezse burun duşer, coker veya sıkılmış gibi durur. Bu sorunlardan korunmak adına ben burun ucu kıkırdak yapılardan minimum miktarda kıkırdak cıkarıyorum.Burnu taşıyan bağları tamir edip guclendiriyorum.Daha da onemlisi burun ucunu taşıyan kıkırdak ve bağları burun icinden aldığım kıkırdaklar ile takviye ediyorum.

Burun estetik ameliyatı acık ve kapalı teknik olarak iki şekilde yapılabilir. Kapalı teknikte butun kesiler burun icerisinde yapılır. Cerrah gormeden, iceriden calışarak ameliyatı tamamlar. Acık teknikte ise burun ucunda 3-4mm lik bir kesi yapılarak burun ucu acılır. Bu şekilde butun burun yapılarına ulaşmak mumkun olur ve ameliyat hic bir şey şansa bırakılmadan gorulerek yapılır. Ben ameliyatlarımı acık teknikle yapıyorum. Cunku acık teknik ile buruna tam hakim olmak mumkundur.
Acık Teknikte Kullandığımız Kesi
Hastalarıma hep şu orneği veriyorum; Arabanız bozuldu. Tamirciye gittiniz. Motora bakıp sorunu cozmesi gerekiyor. Kaputu acmadan mı motoru tamir etmek doğru olur acarak mı? Tabiî ki acıp, sorunu direkt gorup sonra tamir etmek daha doğrudur.

Burna şekil, kıkırdaklar ve kemikler uzerinde calışılarak verilir. Her insanda farklı olan bu kıkırdak yapıları tek tek analiz edilip, sorunları tespit ettikten sonra bu sorunlara uygun cozum tekniklerini uygulamak gerekir. Estetik burun ameliyatı; bir nevi hekimin hastanın burun anatomisi ile oynadığı satranctır. Bu yuzden ameliyatta hekimin yaptığı manevraların kısa ve uzun donemde sonuc uzerindeki etkilerini iyi hesap etmesi, sabırlı olması ve acele etmemesi esastır. İyi yapılırsa cok memnun kalacağınız ama kotu yapılırsa duzeltmenin de zor olduğu bir ameliyattır. Kıkırdak ve kemik uzerinde calışırken, burnu taşıyan yapılara zarar vermekten sakınmak gerekir. Bu dokulara zarar vermek, aşırı kemik ve kıkırdaktan cıkarmak, kıkırdakları ezmek, doğramak kısa, orta ve uzun donemde burunda ciddi şekil bozukluklarının cıkmasının en onemli sebeplerindendir. Boyle yapılır ise burun coker, mandalla sıkılmış gibi durur, aşırı kalkık durur hatta nefes alma problemleri ortaya cıkar. Ben bu komplikasyonlardan sakınmak amacı ile kıkırdakları ezerek, aşırı cıkararak, doğrayarak değil dikiş kullanarak, destekleyerek, takviye yaparak şekillendiriyorum. Aslında bazen benim yaptığım guzel bir tabloya ilave bir kac fırca darbesidir.
"Doğru oranlanmış herşey guzeldir." Umberto Eco

Bu bilgiler ışığında Rinoplasti icin en zor estetik ameliyattır demek abartılı olmaz. Gercekten de bilim ve sanatın buluştuğu bir ameliyattır. Bu ameliyat, tekniğin, tecrubenin ve el becerisinin en on planda olduğu estetik ameliyatlardan biridir. Estetik burun ameliyatı zordur cunku her burun insandan insana farklıdır. Zor burun kolay burun diye bir şey de yoktur. Her burun ve aynı derecede ozen ister. Ameliyatı ister KBB'ci yapsın ister ise plastik cerrah, hekimin başka ameliyatlar ile ilgilenmesine asla vakit bile bulamayacağı kadar ilgi ve alaka ister.

Burun estetik ameliyatı yuz estetiği (Fasial Plastik) branşının bir ameliyatıdır. Amerikan Yuz Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi Cemiyeti uyelerinin (American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery) %60 ını Kulak Burun Boğaz uzmanları oluşturmaktadır. Kulak burun boğaz uzmanı bir baş boyun cerrahıdır. Temel eğitiminde burun cerrahisi olan tek branş KBB uzmanlığıdır. Fasial plastik cerrahi KBB uzmanlığının bir yan dalı olarak butun dunyada hızla yaygınlaşmaktadır. Fasial plastik cerrahi ile ilgilenen bir KBB uzmanı bu sorunuzu en ideal bicimde cozumleyecektir. Onemli olan hekimin burun cerrahisindeki deneyimidir. Ancak hekiminizi secme konusunda en doğru kararı yine siz vereceksiniz.

Bu ameliyat icin ust yaş sınırı yok. 70 yaşında ameliyat ettiğim hastalarım oldu. Alt yaş sınırı ise erkek ve kızlarda farklılık gosteriyor. Kızlarda 14-15 ,erkeklerde 17-18 yaştan sonra estetik burun ameliyatı yapılabilir.

Ameliyat oncesi burnunuzun ici ve dışı, endoskopik cihazların yardımı ile detaylı bir şekilde muayene edilir. Burnunuzun dışındaki problemler sizinle beraber değerlendirilip tartışılır. Yuzunuzun 8 değişik acıdan fotoğrafı cekilir, bu pozlar ameliyatı planlamada kullanılır. Ayrıca dijital kamera ile alınan goruntuler uzerinde calışma yapılır (imagining). Boylece ameliyat sonrası oluşacak goruntu hakkında fikir sahibi olunur.

Ameliyat oncesi cektiğim fotoğraflar uzerinde sizinle birlikte neler yapacağımızı, alternatiflerimizi dijital ortamda planlıyoruz. Bunun icin united imaging adlı profesyonel bir bilgisayar programı kullanıyorum. Bu programın en onemli farkı profil ile birlikte karşıdan bakışta da calışma imkanı sağlaması.

Ameliyatlarımı genel anestezi altında ve tam donanımlı hastanelerde yapıyorum. Prensip olarak ofisimde cerrahi mudahale yapmıyorum.

Ameliyat suresi hastadaki problemlerin buyukluğune gore değişiyor. Ameliyatlarımda detaylara onem verdiğim icin ameliyat suresi cok kısa olmuyor yani ortalama 3 ila 4 saati buluyor.
Uygulanacak olan cerrahi işlem sırasında yapılanları hissetmemeniz ve hatırlamamanız amacıyla size, genel anestezi uygulanacaktır.
Bu uygulamalar bilimsel ve etik olarak tum dunyada kabul edilmiş uygulamalardır.
Sizi, operasyon icin ameliyat oncesi ameliyata hazırlık amacıyla hazırlık bolumune getirdiklerinde, ameliyat salonuna alınmadan once, anestezistiniz uygun gorecek olursa bir ilac verilecektir. Bu ilac, ağız kuruluğu, gecici unutkanlık ve uyku hali yapabilir.
Daha sonra ameliyat salonuna alınacaksınız ve bu sırada;
• Kalbinizin durumunu değerlendirmek icin EKG elektrotları vucudunuza yapıştırılacak,
• Serum takılması icin damarınıza ozel bir iğne ile girilecek,
• Parmağınıza, kanın oksijenlenmesini gosteren bir cihaz takılacak,
• Kolunuza tansiyon aleti bağlanacaktır.
Bunların dışında anestezistinizin gerekli goreceği ozel uygulamalar yapılabilir. Eğer yapılacaksa bu uygulamalar hakkında size detaylı bilgi verilecektir.
Damarınıza takılan iğneden verilecek ilaclarla veya maskeden solutulacak oksijen ve anestezik ilac karışımı ile uyumanız sağlanacak, gerekirse ilaclarla solunumunuz durdurularak aletler yardımıyla kontrol edilecektir. Bu işlemleri hatırlamayacaksınız. Solunum kontrolu icin gerekli gorulurse soluk borunuza takılacak olan tup yoluyla oksijen ve anestezik ilac verilmesine devam edilecektir.
Bu işlemlerden sonra ameliyata başlanmasına izin verilecektir. Ameliyatınız suresince yaşamsal fonksiyonlarınız surekli olarak izlenecektir. Gerektiğinde ilac uygulama ve duzenlemeleri yapılacaktır. Yapılan tum işlemler, “Anestezi İzleme Formuna” kaydedilecektir.
Operasyon bittikten sonra, size verdiğimiz oksijen dışındaki ilacları uygulamayı keseceğiz. Bazılarının etkilerini ortadan kaldıran ilaclar vereceğiz. Eğer takılmış ise boğazınızdaki tupu cıkaracağız. Durumunuzu takip icin uyanma odasına alacağız. İyice uyandığınıza karar verildikten sonra cerrahi kliniğe gonderileceksin.
Bu, estetik ameliyatın en can alıcı noktalarından birisidir. Estetik burun ameliyatı icin başvuran hastaların onemli bir bolumunde sadece şekil bozukluğu değil burun icerisinde de ceşitli problemler goruluyor. Bunların başlıcası burnun orta hattını oluşturan kıkırdak ve kemik yapılardaki “deviasyon” denilen eğriliklerdir. Bu yuzden estetik burun ameliyatı ve burunda tıkanıklığa sebep olan deviasyon, burun ici etleri gibi sorunların beraber ele alınması cok onemlidir. Eğer burnunuzda bir eğrilik varsa bu estetik ameliyatınız sırasında giderilmez ise ameliyat sonrası hem eğrilik hem de nefes alamama sorununuz devam edecektir. Benim icin olmaz ise olmaz her iki mudahalenin, yani estetik ve fonksiyonel sorunların birlikte cozulmesidir.

[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]