1. Burun estetiği ameliyatı sonrası ağrı olur mu?
İnanılanın aksine estetik burun ameliyatından sonra, kişiyi rahatsız eden miktarda ağrı olmaz. Ameliyat sonrası ilk gun serum icerisinde ( damar yolu ile) bir ağrı kesici yaptırıyorum. Aynı zamanda tum hastalarıma ameliyat sonrasındaki hafif ağrıyı dahi gidermesi acısından ağrı kesici veriyorum. Ağrı kesicinin diğer bir faydası da, odemin gerilemesine sağladığı katkıdır. Nadiren burun tıkanıklığına bağlı baş ağrısı olmaktadır. Fakat ağrı kesicilerle hemen hemen hicbir sorun yaşanmamaktadır. Buruna gelen minik travmalarda ve soğuk havalarda minimal duzeyde ağrı olabilmektedir. Fakat bunların hepsi gecicidir. Kısacası, ameliyat sonrası hastalarımla konuştuğumda geriye donuk ağrıyla ilgili şikayet belirtmemektedirler.
2. Burun estetiği ameliyatının riskleri var mıdır?
Vucuda yapılan her turlu mudahale ve ilac uygulamalarında minimal de olsa bir risk vardır. Nasıl ki bir yolculuk esnasında dahi kaza yapma riski varsa, estetik burun ameliyatından sonra da duşuk oranda risk vardır. En sık karşılaşılan sorunlar kanama, infeksiyon ve tabi ki revizyon (duzeltme) ameliyatı ihtiyacıdır. Bu mevcut risklerle ilgili ameliyat oncesi hastalarımı detaylı olarak bilgilendiriyorum, enfeksiyon acısından ameliyat sonrası mutlaka antibiyotik tedavisi başlıyorum. Kanama icin ise ameliyat oncesi ve sonrası hastalarıma almaması gereken gıdalar ve ilaclar konusunda bilgi veriyorum. Şu ana kadar hicbir hastamda kanama ve infeksiyon gelişmedi.
3. Burun estetiği ameliyatı ile birlikte hangi ameliyatlar yapılabilir?
Burun estetiği ameliyatı ile birlikte nefes alıp vermemizi engelleyen, burun kıkırdağının eğrilikleri (deviasyon), burun etlerinin buyumesi (konka hipertrofisi), burunda istenmeyen etlerin oluşması (polip), sinuzit gibi sorunlar aynı seansta duzeltilebilir. Hatta burun ile ilgili sorunların aynı seansta ameliyat edilmesi onerilir, cunku buruna yapılan ilk mudahaleler sonraki mudahalelerden daha kolaydır. Farklı zamanlarda burun ile ilgili ameliyatları yapmak hem maliyet olarak fazladır hem de birlikte yapılan ameliyata gore daha zordur. Bunun yanında yuz ile ilgili dolgu işlemleri, goz kapağı operasyonları, cene operasyonları, yuz germe işlemleri yapılabilir. Burun estetiği ameliyatı ile birlikte en sık yapılan mudahale, cenenin kucuk ve geride olduğu durumlarda ceneye yapılan mudahalelerdir. En sık kullanılan yontem ise cene ucuna konulan silikon protezlerdir. Bunun yanında cok etkili olmasa da yağ enjeksiyonu da yapılabilir. Cene kemiğinin cerrahi operasyonla one alınma işlemi nadiren başvurulan bir yontemdir. Hangi yontemin gerekli olduğuna detaylı bir analizden sonra karar verilir.
4. Sağlık sigortam burun estetiği ameliyatımı karşılar mı?
Sosyal Guvenlik Kurumu ve ozel sağlık sigortaları estetik ameliyatla ilgili işlemlerin hicbirini odememektedir. Sadece burnun nefes alma fonksiyonunu bozan problemlerini odemektedir. Bazı ozel sağlık sigortaları, nefes alma problemiyle birlikte estetik kaygısı olan hastaların, nefes alma problemiyle ilgili sorunlarının duzeltilmesini oderken, estetik kısmını odememektedirler. Diğer bazı ozel sağlık sigortaları ise, estetik ameliyat ile birlikte yapılan hicbir işlemi karşılamamaktadır. Ameliyat planı yapılmadan once ozel sağlık sigortalarından goruş ve izin alınmaktadır.
5. Acık teknik mi kapalı teknik mi?
Her iki teknik de estetik burun ameliyatlarında kullanılmaktadır. Acık tekniğin kapalı tekniğe gore avantajı oldukca fazladır. Estetik burun ameliyatı yapılırken burnu oluşturan kıkırdak ve kemiklere direk goruş altında mudahale edilmektedir. Mudahaleler daha kolay olmakta ve tahmine dayalı bir işlem yapılmamaktadır. Mudahaleler daha hassasiyetle yapılabilir. Tek dezavantajı burun ucunun alt kısmında oluşan kucuk kesi izidir, bu kesi usulune uygun ve titizlikle yapıldığında ve estetik prensiplere uygun sutur (dikiş) ile kapatıldığında buyuk oranda sorun oluşturmamaktadır. Kapalı teknikte ise burnu oluşturan kıkırdak ve kemiklere burun icinden yapılan kesiler aracılığıyla mudahaleler yapılır, yapılan mudahaleler tam goruş altında yapılmadığı icin ne tur sorunlarla karşılaşılacağı bazen tahmin edilememektedir. Benim kanımca, burunda minimal sorunların olduğu durumlarda kapalı teknik kullanılabilir.
6. Estetik burun ameliyatından sonra ne gibi kısıtlamalar yapılır, neler onerilir ?
Sigara; sigara icmek doku kanlanmasını bozduğu icin iyileşmeyi olumsuz yonde etkilemektedir. Ameliyat sonrası ozellikle 6 hafta kadar sigara kullanılmasını yasaklıyorum. Belki de bu, sigarayı bırakmanız icin bir sebep olabilir.
Gozluk; estetik burun ameliyatında burun kemiklerine kesiler yapıldığı icin ameliyattan sonra burun kemiklerinin uzerine binen her turlu hafif de olsa ağırlık, kemiklerin yanlış ve istenmeyen pozisyonlarda kaynamasına yol acabilir. Cok hafif gozlukler buruna baskı yapmayacak şekilde kullanılabilir. Bunun dışında ameliyat sonrası 6 hafta kadar gozluk kullanılmamasını tavsiye ediyorum.
Guneşlenme; estetik burun ameliyatından sonra 6 hafta kadar guneşlenmeyi yasaklıyorum. Aşırı guneşli havalarda dışarı cıkılması gerektiğinde hastalarımın şapka ve/veya yuksek koruma faktorlu guneş kremleri surerek dışarıya cıkmalarını tavsiye ediyorum. Hava cok guneşli değil ise dışarıda dolaşmanızın hicbir sakıncası yoktur. Eğer tatil planınız 6 haftadan daha erken ise ameliyatınızı tatilden sonra yaptırmanızı tavsiye ederim. Fakat ameliyattan sonra burnunuza darbe gelmediği surece ve guneşlenmemek kaydıyla denize ve havuza burun alcılarınız ve tamponlarınız alındıktan sonra girebilirsiniz. Halk arasındaki inanışın tersine estetik burun ameliyatı her mevsim yapılabilir.
Spor; ameliyat sonrası hafif sporlar ( yuruyuş, yuzme gibi) yapılabilir fakat, ağır sporlar ve burnunuza travma ihtimali olan sporları 6 hafta kadar yasaklıyorum.
Yatış pozisyonu; başınızın genellikle biraz yuksek olmasının oluşan odemi azaltma acısından olumlu etkileri vardır.
Buz uygulaması; genellikle ilk 24 saat buz uygulaması onermekteyim. Sonrasında yapılan uygulamanın fazla bir etkisi olmamaktadır. Buz uygulaması yapılırken burun sırtındaki alcıya baskı yapmaması, kemiklerin uygun pozisyonda kaynaması acısından oldukca onemlidir.
Burun bakımı; estetik burun ameliyatı sonrası burun ucundaki dikiş yerlerine antibiyotikli pomadlar surulmesinde fayda vardır. Kuruma ve kabuklanma olduğunda pamuklu kulak cubukları oksijenli su ile ıslatılıp pıhtılar temizlenebilir. Aynı şekilde burun icindeki kuruma ve kabuklanmalar da bu yontemle temizlenebilir. Ayrıca, burun tamponları cıkarıldıktan sonra burun icini nemlendirici kremler ve spreyler kullanılabilir.
Beslenme; Ameliyat sonrası ilk 2 gun yumuşak ve sulu gıdalar onermekteyim. Ciğneme icin guc sarf ettirecek katı gıdalardan uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Kanamayı arttırıcı gıdalar (bitki cayları, brokoli, salatalık, ıspanak, patates, mantar, zeytin, domates, kiraz, avokado, elma, mandalina, kayısı, boğurtlen, uzum, cam fıstığı, Antep fıstığı, badem, kimyon, dereotu, biberiye, kekik, zerdecal, hardal v.s ) ve ilaclar ( aspirin, coumadin v.s) ozellikle ilk hafta alınmamalıdır.
Mimik; Aşırı mimik hareketlerinden sakınılması gerekmektedir.
Burun tıkanıklığı ve kanama; Ameliyat sonrası burnunuz tamponlu iken kendinizi grip ya da nezle gibi hissedebilirsiniz. Bu durum tamamen normaldir. Tamponlar cıkarıldığında bu sorun duzelecektir. Burnunuzdan hafif kan sızıntıları olabilir, bu olağan bir durumdur endişelenmenize gerek yoktur.
7. Ameliyat oncesi nasıl bir hazırlık yapmak gerekir?
Genel anestezi altında yapılan tum ameliyatlarda olduğu gibi estetik burun ameliyatı oncesinde de birtakım hazırlıklar yapılır. Ameliyat oncesi birtakım tahliller yapılır ve anestezi doktorunun muayenesinden gecilir, eğer anestezi doktoru hastanın ameliyat olması konusunda bir sakınca gormezse ameliyat onayı alınır. Ameliyat oncesi 6-7 saat kadar aclık ve susuzluk istenir, ameliyat oncesinde ameliyatta kanamayı arttırıcı etkisi olan ilaclar ( aspirin, coumadin vs.) ve gıdalar (bitki cayları, brokoli, salatalık, ıspanak, patates, mantar, zeytin, domates, kiraz, avokado, elma, mandalina, kayısı, boğurtlen, uzum, cam fıstığı, Antep fıstığı, badem, kimyon, dereotu, biberiye, kekik, zerdecal, hardal v.s ) yasaklanır. Hastaların hastaneye gelirken rahat kıyafetler giymesini ve takılarını evde bırakmalarını tavsiye ediyorum. Bayan hastaların regl (adet) donemlerinin ilk gunlerinde ameliyat sırasında kanamanın artma ihtimalinden dolayı ameliyatı ertelemek gerekir.
8. Ameliyat sonrası hastanede kalma suresi ne kadardır ?
Ameliyat sonrası genellikle hastalarımı 1 gun hastanede yatırıyorum. Eğer ameliyatı erken saatte yaptıysam genellikle aynı gun taburcu ediyorum. Bunun dışında eğer hastanın hastanede yatmasını gerektirecek ek bir hastalığı var ise ilgili doktorlara danışarak hareket ediyorum. Ayrıca yanınızda refakatci bulundurmanızda fayda vardır.
9. Ameliyat sonrası arac kullanabilir miyim ?
İlk 24 saat, hatta daha ideali burun tamponlarınız alınana kadar arac kullanmamanızı oneririz.
10. Ameliyat sonrası alcı, dikiş ve tamponlar ne zaman alınır?
Estetik burun ameliyatı sonrası burun tamponlarının alınması 1 ila 7 gun arasında, yapılan ameliyatın şekline gore değişebilir. Burun sırtındaki alcı ise genellikle 1. haftada cıkarılır ve burun sırtına beyaz ya da ten renginde burun cildinin alttaki kıkırdak ve kemik yapılara yapışmasını sağlamak ve ameliyat odeminin daha cabuk dağılmasına yardımcı olması icin flasterler uygulanır. Burun ucuna atılan dikişler ( eğer erimeyen dikiş kullanıldıysa) 1. haftadan sonra alınabilir. Burun icerisine kullanılan dikişler ise eriyen dikişler olduğu icin alınmasına gerek yoktur.
10. Ne tur burun tamponları kullanıyorsunuz? Burun tamponunun alınması ağrılı bir işlem midir?
Eskiden yapılan burun ameliyatlarında bez tamponlar kullanılmaktaydı ve bu tamponlar cıkarılırken aşırı ağrı ve kanamaya sebep olmaktaydı. Ben hastalarıma iki tur tampon kullanıyorum; ilki silikon tampon, bu tamponların ortasında nefes alıp vermemizi sağlayan bir kanal bulunmakta ve yerleştirirken etrafına hem kayganlaştırmayı arttırmak icin hem de oluşabilecek enfeksiyonu engellemek acısından antibiyotikli pomadlar suruyorum. Diğer bir tampon ceşidi ise ozel bir maddeden yapılmış ve dışında ozel bir kılıfı olan tampondur. Her iki tamponu da cıkarırken neredeyse hic ağrı ve kanama olmamaktadır. Hangi tamponu kullanacağıma ameliyat sırasında hastanın burun yapısına gore karar veriyorum. Burun tamponu varken kendinizi nezle ya da grip gibi hissedebilirsiniz, bu normal bir durumdur endişelenmenize gerek yok.
11. Burun estetiği operasyonundan sonra ne sıklıkla kontrole gelmek gerekir ?
Ameliyat sonrası eğer tamponları erken donemde almam gerekirse genellikle 2-3. gunde kontrole cağırıyorum. Bunun dışında 1.haftada alcı ve tampon icin kontrol gerekiyor. Genel olarak ilk 6 ay iki ayda bir, sonrasında 1. ve 2. yılında kontrol etmek gerekiyor.
12. Burun estetiği ameliyatı hangi yaşlarda yapılır ?
Burun estetiğinin alt yaş sınırı bayanlarda 16, erkeklerde 17dir. Cunku bu yaşlara kadar burun kemiğinde buyume devam eder. Eğer bu yaşlardan once ameliyat yapılırsa ameliyat sonucları olumsuz etkilenebilir. Burun estetiğinin ust yaş sınırı yoktur.
13 . Ameliyattan sonra burnumun son şekli ne zaman belli olur ? Morarma ve şişlik olur mu?
Estetik burun ameliyatından sonra morarma, şişlik, gulmede gucluk, burun tıkanıklığı gibi şikayetler olabilir. Genellikle 1. Ayda burnun son şekli hakkında buyuk oranda fikir sahibi olunabilir. Morluk ve şişlik, ameliyat gunu az iken 2. ve 3. gunlerde artabilir bu sizi endişelendirmesin. Sonrasında hızla duzelecektir. Goz etrafındaki morluklar genellikle 1 haftada gecer. Deglowing, piezo (ultrasonik) ve osteoplastik yontemle yaptığım ameliyatlarda morluk hemen hemen olmamaktadır. Goz icinde nadiren kanama oluşabilir fakat 3 ila 6 hafta arasında gecer. Odem ise 2-3 haftada genellikle kaybolur. Fakat bundan sonraki hafif şişlik1 yıla kadar devam edebilir. Burun ucu ve burun ucunun ustu odemin en uzun surduğu bolgelerdir. Burun sırtındaki odem ise daha erken donemde dağılır. Burun tamponları alındıktan sonra nefesiniz oldukca iyidir fakat sonrasında bir miktar gecici tıkanıklık olur. Bu tıkanıklığın ustesinden gelmek icin burun ici solusyonlar kullanılır. Son donemlerde ameliyat tekniklerinin ve enstrumanlarının iyileşmesi ve anestezideki gelişmeler yaşadığımız bu sorunları oldukca azaltmıştır.
14. Estetik burun ameliyatının başarısız olma ihtimali var mıdır ?
Yapılan her turlu ameliyattan sonra başarısızlık ihtimali vardır. Estetik burun ameliyatlarında bu oran biraz daha fazladır. Yaptığım her ameliyattan hastalarımın %100’u memnundur diyen doktor emin olun ya ameliyat yapmamıştır ya da doğruyu soylememektedir. Ameliyat oncesi hastalarla ameliyat sureci, ameliyat sonucları, ameliyattaki başarıyla ilgili; durust, samimi ve detaylı konuşmalar yapmak gerekir. Bu hem hastanın size guvenini arttırır hem de hastaya yanıltıcı ve yuksek beklentileri olmaması gerektiği konusunda bilgi verir. Ameliyat sonrasında hastanın beklentilerini karşılamayan makul ve duzeltilebilecek sorunlar doktor tarafından kabul edilmeli ve hastanın ameliyatı tekrar yapılmalıdır. Hastalarımdan kendi yaptığım ameliyattan kaynaklanan sorunlar icin kendi adıma ek ucret talep etmiyorum. Başarısız bir ameliyattan sonra ikinci bir ameliyat icin en az 6 ay, ideali 1 yıl sure gecmesi gerekir.
15. İdeal bir burun estetiği nasıl olmalıdır?
Ameliyat sonrası burnun fonksiyonları iyi olmalı, burnun kendi icindeki ve alın, kaş, goz, yanak, dudak ve cene ile uyumu sağlanmalı. Bunların yanında hastanın ve doktorun yeni burundan memnun olması gerekir. Hastanın burnu ile ilgili moral bozuklukları giderilmelidir. Ameliyat sonrası burnun gorunumu doğal olmalı, ameliyat olduğu belli olmamalı, erkeklerde daha belirgin hatlar arzu edilirken bayanlarda burnun gecişleri yumuşak olmalı, dikkat burundan gozlere kaymalıdır. İddialı burun isteyen hastalarda ise, istekleri makul dereceye kadar karşılanmalıdır. Burun ucunun aşırı kalkık olduğu (domuz burnu) , burun ucunun mandalla sıkılmış gibi olduğu ( pinching nose), burun sırtında aşırı kavisin olduğu (saddle nose) , yuz ile orantısız buyuk ve kucuk burunlar, doğal gorunumlu olmayan burunlar arzu ettiğimiz burunlar değildir. Sadece profilden değil, aynı zamanda karşıdan ve capraz acıdan da burun guzel gorunmelidir.
16. Kadın ve erkek hastalarda estetik burun ameliyatı ne gibi farklılıklar gosterir?
Son yıllarda erkekler de sık estetik burun ameliyatı olmaktadırlar. Erkek hastalarda burun ucu bayanlara gore daha az kalkık olmalı, burun sırtı duz olmalıdır. Eğer burun sırtı aşırı kavisli, burun ucu aşırı kalkık olursa feminen bir goruntu ortaya cıkar. Bayan hastalarda ise burun ucu hafif kalkık, burun sırtında hafif bir kavis arzu edilen bir durumdur. Burnun ust dudak ile yaptığı acı erkeklerde ortalama 90 bayanlarda ise ortalama 105 derece olmalıdır.
Erkek hastalarda hatlar daha belirgin ve keskin iken bayan hastalarda gecişler daha yumuşak olmalıdır. Bazen erkek hastalar burunlarının sadece belirli bolumlerinin duzeltilmesini isteyebilirler. Hatta cok fazla değişiklik istemezler. Orneğin; sadece burun kemerinin alınması ya da duşuk burun ucunun cok hafif kaldırılması gibi.
Erkek hastaların cildi daha kalın ve yağlıdır. Dolayısıyla ameliyat planlanırken bu durum goz onunde bulundurulmalıdır. Ameliyattan sonra cildiye doktorları ile konsultasyon sağlanarak ek tedaviler verilmesi gerekebilir.
Estetik burun ameliyatı yapılırken erkeklerde ve bayanlarda geride bırakılan kıkırdak dokuların miktarı farklılık gosterir.
Ameliyat sonrası morarma ve şişlik erkeklerde daha fazla olur ve burnun son hali daha uzun surede ortaya cıkar.
17. Estetik burun ameliyatında ne tur enstrumanlar kullanıyorsunuz ?
Estetik burun ameliyatı yaparken hem klasik cerrahi aletleri hem de piezo (ultrasonik) cihazını kullanıyorum. Estetik burun ameliyatının her safhasını piezo ile yapmak imkansızdır. Bu yuzden klasik cerrahi aletlere de ihtiyac vardır. Ameliyat masamda her iki duzeneği de hazır bulunduruyorum. Kemiğe yapılan kesiler hassas ve kaliteli cerrahi kesicilerle yapılabildiği gibi piezo ile de yapılabilir. Ameliyat sonrası morarmaya kullanılan enstrumandan ziyade ameliyat tekniğinin (deglowing) etkisi vardır. Fakat travmatik burunlarda onceki kırık yerlerinden kemiğin tekrar kırılmaması icin keski yerine piezo kullanılması daha uygundur.
18. Estetik burun ameliyatı sonrası zamanla burun ucunda duşme olur mu?
Turk toplumunda burun ucu duşukluğu sık rastlanılan bir patolojidir. Bu burunlar aynı zamanda uzun burunlardır. Gulme ile birlikte daha da fazlalaşır ve belirginleşir. Burnun ust dudakla yaptığı acı normalde 90 ile 105 derece arasındadır. Duşuk burun ( pitotik nose) ucu olan hastalarda bu acı 90 derecenin altındadır. Burun ucu duşukluğu aynı zamanda nefes alma problemine de neden olur. Ameliyat ile bu sorunlar duzeltilebilir. Ameliyattan sonra burun ucunda bir miktar duşme olabilir. Bu durum goz onunde bulundurularak ameliyat yapılmalıdır. Secilen tekniğe gore burun ucunda duşme miktarı farklı olur. Kolumellar strut kullanılan hastalarda duşme tongue in grove tekniğinden bir miktar fazla olur. Ameliyat planı buna gore yapılmalıdır. Duşuk burun ucu ameliyatından sonra ust dudakta olumlu yonde hafif kalkma olabilir ama kesinlikle fazla miktarda olmaz. Burun ucunu kaldırırken kesinlikle aşırılıktan kacınılmalı, estetik olculere saygılı davranılmalı, karşıdan bakıldığında burun delikleri gorunmemeli, domuz burnu goruntusune musaade edilmemelidir.
19. Ameliyat sonrası ne zaman duş alabilirim?
Ameliyattan sonra burun sırtındaki alcıya su değmediği surece ilk gunden sonra duş almanızda hicbir sakınca yoktur. Burun alcısı cıkarıldıktan sonra burun sırtına koyduğumuz ozel flasterler suya dayanıklıdır. Dolayısıyla duş almanıza musaade ediyoruz.
20. Estetik burun ameliyatı oncesi hastanın gostermiş olduğu burunlara gore ameliyat yapıyor musunuz?
Her insanın yuz yapısı ve burnu oldukca farklıdır. Bir başkasında cok guzel duran bir burun farklı kişilerde hoş durmayabilir. Bunun yanında estetik burun ameliyatı kişinin mevcut burnuna gore yapılan bir operasyondur. Herkesin burnu kendine ozel olmalıdır.Ellerinde fotoğraf ile gelen hastalarıma estetik burun ameliyatı konusunda detaylı bilgi verip yuz analizi yaptıktan sonra gosterdikleri burnun temel ozelliklerini baz alarak ikna etmeye calışıyorum. Eğer istekleri makul sınırlar icerisinde değilse ameliyat sonrası kendilerinin mutlu olmayacağını, ameliyat olmamalarının daha doğru olacağını anlatmaya calışıyorum. Eğer burun estetiği talebinin altında başka problemlerinin olduğunu hissediyorsam psikolojik destek almaları konusunda kendilerine tavsiyelerde bulunuyorum.
21. Ameliyat oncesi photoshop calışması yapıyor musunuz?
Estetik burun ameliyatı herkesin yuz ve burun yapısı farklı olduğu icin kişiye ozel planlamalar yapılmalıdır. Photoshopcalışmasının hem hastanın beklentilerini anlama acısından hem de doktorun ameliyat planı ile ilgili onemi buyuktur. Orneğin; planladığım ameliyatlarda sadece burun kemerinin alınmasını isteyen hastaya photoshop calışması sonucunda bunun yeterli olmadığı, burnun diğer bolumlerinde de duzeltme işlemi yapılması gerektiğine defalarca şahit oldum. Estetik burun ameliyatı cok iyi planlama gerektiren bir ameliyattır. Her turlu detay duşunulup ona gore plan yapılmalıdır. Photoshop ve diğer simulasyon calışmaları da bu detaylardan biridir.
22. Ameliyat sonrası ne kadar surede işe donebilirim?
Estetik burun ameliyatı yatarak iyileşmeyi gerektiren bir hastalık değildir. Eğer masa başı bir işte calışıyor iseniz insanlarla direk iletişim gerektirmeyen bir iş ise 3. gunden sonra calışmanızda hicbir sakınca yoktur. Birebir iletişim gerektiren işlerde ise, burun alcısının alınmasını takiben calışabilirsiniz. Eğer burnunuza travma gelme ihtimalinin yuksek olduğu bir meslek grubunda iseniz ( futbolcu gibi ) 6 hafta calışmanız uygun olmayacaktır.
23. Estetik burun ameliyatı sonrası masaj oneriyor musunuz?
Estetik burun ameliyatı sonrası nadir durumlarda masaj oneriyorum. Hastaların kendi başlarına masaj yapmaya karar vermelerini istemiyorum. Masajın nasıl yapılması gerektiği konusunda mutlaka hekim desteği alınması gerekir.
[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Burun estetiği ile ilgili merak edilenler
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Burun estetiği ile ilgili merak edilenler