hazreti ayse hazretiayşe
Muminlerin annesi…
Hz.Ebubekir (r.a.)’ın kızı. 612 yılında Mekke’de doğdu Annesi Ummu Ruman binti Amir Ibn Umeyr’dir. Cok kucuk yaşta musluman olmuştur. Kunyesi Umm-i Abdullah dır. Resulullah ona “Humeyra” lakabını vermiş;

“Dininizin yarısını bu Humeyra’dan alınız” buyurmuşlardır.

Nikahı

Resulullah, ilk zevceleri Hatcetu’l Kubra hayatta iken başka bir kadınla evlenmemişti. Olumunden sonra bir muddet daha evlenmedi. Osman İbn Maz’un hanımı Hz. Hule binti Hakim, Resulullah’a gelerek evlenme konusunu dile getirdi. Resulullah kiminle evleneyim diye sorduğu zaman, Hule:
-Kız da vardır dul kadın da vardır, hangisinmi istersiniz? Dul kadın Sude bint-i Zema, kız ise Ebubekir’in kızı Ayşe. Emr ederseniz ben gidip bir ağız yoklayayım.

Hule Zatı Risaletpenahilerinin gonlunun isteğini oğrendikten sonra Hz.ebubekir’in evine geldi ve meseleyi kendisine anlattı. O zaman Hz.Ebubekir (r.a.) Resulullah ile din kardeşi olarak sozleşmişti. Cahiliye devrinde soz kardeşlerinin cocukları arasında nikah caiz değildi. Bu yuzden Hz.Hule’nin sozune Hz.Ebubekir (r.a.) hayretle:
-Resulullah benim soz kardeşimdir, bu nasıl olur? der.
Hule meseleyi Resulullah’a aktardığında Allah Resulu buyururlar:
-Ebu Bekir benim din kardeşimdir, bu şekilde kardeşler arasında nikah caizdir.

Hz.Ayşe’nin Resulullah’a nikahlanması 620 yılında oldu. Nikahın kıyılmasından iki yıl gectikten sonra zifaf olmuştur.

Nikahını Hz.Ayşe anlatıyor:
“Ben nikah olacağım zaman cocuklarla oynuyordum. Annem benim evden dışarı cıkmama bir şey demezdi. o zamana kadar benim nikahdan haberim yokdu.”