Estetik burun ameliyatı (rinoplasti) veya burnu yeniden şekillendirme ameliyatı, estetik cerrahi ameliyatlarının en yaygın olarak uygulananıdır. Estetik burun ameliyatı burnunuzu kucultebilir veya buyultebilir, burun ucunun veya kemerinin şeklini değiştirebilir, burun deliklerinizin genişliğini daraltabilir veya burnunuzla ust dudağınız arasındaki acıyı değiştirebilir. Aynı zamanda doğumsal veya yaralanmaya bağlı bir şekil bozukluğunu duzeltebilir, veya soluk almanızdaki bazı problemleri giderebilir.
Estetik burun ameliyatı ne zaman faydalıdır? Nasıl yapılır? Ve sonuc olarak ne bekleyebilirsiniz? Şayet estetik burun ameliyatı ile ilgileniyorsanız,bu sayfa tum sorularınıza cevap vermeyebilir. Anlamadığınız herhangi bir şey olursa lutfen doktorunuza danışınız.
ESTETİK BURUN AMELİYATI İCİN EN UYGUN VAKALAR
Estetik burun ameliyatı dış gorunuşunuzu guzelleştirebilir ve kendinize guveninizi arttırabilir. Ancak bu, ameliyatın goruntunuzu mutlaka sizin hayal ettiğiniz yuz gorunumune uyacak şekilde değiştireceği ve diğer insanların ameliyattan sonra size farklı davranacağı anlamına gelmez. Ameliyata karar vermeden once, neden ameliyat olmak istediğinizi ve bu ameliyattan ne beklediğinizi kendinize sorunuz, dikkatle duşununuz ve bunları cerrahınızla tartışınız. Estetik burun ameliyatı icin en uygun hastalar mukemmellik arayanlar değil, dış gorunumlerinde guzelleşme ve daha iyiye doğru bir gelişme bekleyenlerdir.
Bircok cerrah, buluğ cağındaki genclerin gelişimlerini tamamlayana kadar ameliyatı ertelemeyi tercih eder. Bu bekleme suresi, genc kızlar icin 14 -15 yaş civarı erkekler icin ise biraz daha gectir. Ameliyat kararının aile tarafından değil, bizzat kendisinin hayata gecirmek istediği bir karar olduğundan emin olmak icin, genclerin sosyal ve ruhsal uyumunu dikkate almak onemlidir.
TUM CERRAHİ GİRİŞİMLER BİR MİKTAR BELİRSİZ RİSK TAŞIR
Estetik burun ameliyatı deneyimli bir estetik cerrah tarafından yapıldığı takdirde komplikasyonlar (istenmeyen sonuclar) nadir ve genellikle onemsizdir. Her şeye rağmen daima bir komplikasyon ihtimali vardır. Bunlar enfeksiyon, burun kanaması veya anesteziye karşı reaksiyondur. Ameliyattan sonra catlamış kucuk kılcal damarlar, derinin yuzeyinde cok ince kırmızı noktalar şeklinde ortaya cıkabilir. Estetik burun ameliyatı, burun icinden yapıldığından, gorunen ameliyat izi soz konusu değildir. Ancak ?acık? teknik kullanıldığında veya geniş burun deliklerinin daraltılması gerekiyorsa, burun tabanında kalan cok kucuk ve ince izler ,genellikle, gorulmeyecek kadar onemsizdir.
Her 10 vakanın aşağı yukarı birinde ikinci bir ameliyat gerekebilir (orneğin kucuk bir şekil bozukluğunu duzeltmek icin). Boyle durumları onceden tahmin etmek mumkun değildir ve bu en yetenekli ve deneyimli cerrahlara ameliyat olan hastaların dahi başına gelebilir. Duzeltici ikinci ameliyat genellikle daha dar kapsamlı ve daha basit bir ameliyattır.
AMELİYATINIZIN PLANLANMASI
Doktorunuzla sizin aranızda, iyi bir iletişim esastır ve cok onemlidir. İlk goruşmede cerrah size burnunuzun neye benzemesini veya nasıl gorunmesini arzu ettiğinizi soracak; burnunuzun ve yuzunuzun yapısını inceleyecek ve sizin icin mumkun olan ihtimalleri anlatacaktır. Burun kemiklerinizin ve kıkırdaklarınızın yapısı, yuzunuzun şekli, cildinizin kalınlığı, yaşınız ve beklentileriniz temel tartışma konularıdır.
Cerrahınız, kullanacağı anestezi ve ameliyat tekniğini, ameliyatın yapılacağı muessese tipini, risklerini,maliyeti ve varsa diğer secenekleri acıklayacaktır. Coğu sağlık sigortası policeleri , tamamıyla estetik amaclı olan bu ameliyatı kapsamına almaz. Bununla beraber, ameliyat bir solunum problemini veya yaralanma sonrası kalan belirgin bir şekil bozukluğunu duzeltmek amacı ile yapılıyor ise, sigorta kapsamı icine dahil edilebilir.
Uzun yıllar once olsa dahi, daha once gecirdiğiniz herhangi burun ameliyatı veya burun tedavisini, varsa alerji veya solunum gucluğunuzu ,kullandığınız ilacları ve şayet kullanıyorsanız sigara ictiğinizi cerrahınıza soylediğinizden emin olmalısınız. Ozellikle,ameliyatla ilgili beklentileriniz ve ameliyatın sonucları hakkında aklınıza gelen tum soruları cerrahınıza sormaktan cekinmeyiniz.
AMELİYAT HAZIRLIĞI
Cerrahınız size yeme ve icme, sigara kullanma, belli vitaminleri ve ilacları alma yada almaktan kacınma ve yuzunuzu yıkama dahil olmak uzere ameliyata nasıl hazırlanacağınız konusunda bilgiler verecektir. Bu bilgileri yerine getirmeniz, ameliyatınızın daha rahat gecmesine yardımcı olacaktır. Hazırlıklarınızı yaparken, ameliyattan sonra sizi eve goturecek ve gerekirse birkac gun sonra dışarı cıkmanıza yardımcı olacak birini ayarlamayı unutmayınız.
AMELİYATINIZIN YAPILACAĞI YER
Estetik burun ameliyatı, cerrahın muayenehanesinde ?, ayaktan hasta takibi yapılan bir cerrahi merkezde ? veya hastanede yapılabilir. Coğu zaman hastanede yatmayı gerektirmez,rahatlık ve maddi yuk nedeni ile genellikle ayaktan hasta takibi yapılır. Ancak,karmaşık ameliyatlar hastaneye yatmayı gerektirebilir.
VERİLECEK ANESTEZİ TURU
Estetik burun ameliyatı, yapılacak ameliyatın buyukluğune, sizin ve cerrahınızın tercihine bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezide genellikle hafif bir sedasyon uygulanır, burun ve cevresindeki alan uyuşuk olur; ameliyat suresince uyanık olacaksınız, ancak rahat ve ağrısız bir ameliyat gecireceksiniz. Genel anestezide ise ameliyat boyunca uyuyacaksınız.
AMELİYATINIZ
Estetik burun ameliyatı genellikle bir veya iki saat surer. Ameliyat esnasında burun derisi, kemik ve kıkırdak catısından ayrılacaktır. Burnun yeniden şekillendirilmesi işlemi , burunda mevcut probleme ve cerrahın uyguladığı tekniğe bağlı olarak değişecektir. Son olarak deri, oluşturulan catının uzerine adapte edilecektir.
Coğu plastik cerrah estetik burun ameliyatını burun icinden yapmaktadır. Bir kısmı ise ozellikle komplike vakalarda olmak uzere acık tekniği tercih eder: Burun deliklerini birbirinden ayıran, dik doku bandı (kolumella) uzerinde kucuk bir kesi yaparlar.
Ameliyat tamamlandığında burun uzerine ,burnun yeni şeklini muhafaza etmesine yardımcı olacak bir alcı atel uygulanacaktır. Burnun icindeki iki hava yolunu birbirinden ayıran bolme olan septumu sabitleştirmek icin, burnun icine tamponlar veya yumuşak plastik aletler konulabilir.
AMELİYATINIZDAN SONRA
Ameliyatınızdan sonra ilk 24 saat boyunca yuzunuzu şişmiş hissedeceksiniz, burnunuz ağrıyabilir veya hafif bir baş ağrınız olabilir. Herhangi bir rahatsızlığı cerrahınız tarafından receteye yazılan ağrı kesici ilÂclar ile kontrol altına alabilirsiniz. İlk gun icin tuvalete gitmek dışında başınız yuksekte olacak şekilde yatakta yatmayı planlayınız.
Gozlerinizin etrafındaki morarma ve şişliğin, 2 veya 3 gun sonra en belirgin hale geldiğini fark edeceksiniz; soğuk kompres uygulaması bu şişmeyi azaltacak ve kendinizi biraz daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Şişlik ve morlukların coğu ilk hafta veya daha uzun bir sure icerisinde kaybolacaktır (sizin ve cerrahınızdan başka hic kimsenin fark edemediği cok az bazı şişlikler birkac ay boyunca kalacaktır).
Ameliyattan sonraki ilk birkac gun boyunca , genellikle ,burun deliklerinden cok hafif bir sızıntı olur ve birkac hafta da burnunuzda hafif tıkanıklık hissedebilirsiniz.
Cerrahınız, dokuların iyileşme suresi boyunca, bir hafta veya daha uzun sure icin sizden sumkurmemenizi (burnunuzu silmemenizi) isteyecektir.Şayet burun icinde tampon varsa, birkac gun sonra alınacak ve kendinizi cok daha rahat hissedeceksiniz. Bir veya bazen ikinci haftanın sonuna doğru tum pansumanlar ve burnunuzun uzerindeki alcı atel alınmış olacaktır.
NORMALE DONUŞ
Estetik burun ameliyatı olan hastaların coğu iki gun icerisinde ayağa kalkıp dolaşırlar ve ameliyattan bir hafta sonra okula veya cok yorucu olmayan iş hayatına donebilirler.
Bununla beraber, gunluk yaşam temponuza tam anlamıyla donmenizden once ,birkac hafta gececektir. Normal hayatınıza donme konusunda cerrahınız daha ayrıntılı acıklamalarda bulunacaktır. Genellikle ,yuksek efor gerektiren hareketlerden (koşma, yuzme, jimnastik, seks -kan basıncınızı yukseltecek herhangi bir hareket) iki ila uc hafta kacınmanız, 8 hafta sureyle burnunuzu darbe veya carpmalardan korumanız, ovuşturmaktan ve guneşte yakmaktan kacınmanız soylenecektir. Yuzunuzu ve saclarınızı yıkarken veya makyaj yaparken nazik ve dikkatli olunuz.
İhtiyac olduğu zaman kontak lensinizi takabilirsiniz, fakat gozluk icin durum farklıdır. Burnunuzdaki atel cıkarıldıktan sonra, burnunuz tamamen iyileşinceye kadar, yani iki ay boyunca gozluk ayakları burun sırtına oturmamalıdır.
Doktorunuz, iyileşmenizdeki gelişmeyi kontrol etmek , ameliyattan sonraki bir ay suresince,sizi sık sık kontrole cağıracaktır. Bu kontrol muayeneleri arasında sıra dışı herhangi bir şikayetiniz veya ne yapıp ne yapmayacağınız konusunda herhangi sorununuz olursa doktorunuzu aramakta tereddut etmeyiniz.
YENİ GORUNUMUNUZ
Ameliyatı takip eden gunlerde yuzunuz şiş ve bereli iken, daha iyi goruneceğinizi ve guzelleşeceğinizi unutmak kolaydır. Estetik ameliyattan sonra , hastaların coğu bir sure kendisini iyi hissetmez,bu oldukca normal ve anlaşılabilir bir durumdur. Bir gurup hasta ise ,bu safhanın gececeğinden emindir. Gun ve gun burnunuz daha guzel gorunmeye başlayacak ve moraliniz gittikce yukselecektir. Bir veya iki hafta sonra ,artık henuz yeni ameliyat olmuş gibi gorunmeyeceksiniz. Ancak iyileşme hala yavaş ve dereceli olarak ilerleyen bir surectir.
Ozellikle burun ucunda olmak uzere ,cok az bazı şişlikler belki aylar boyunca devam edecektir. Estetik burun ameliyatının gercek sonucu belki de bir yıl veya daha uzun bir sure boyunca ortaya cıkmayacaktır.
İlk onceleri aileniz veya arkadaşlarınızdan beklenmedik bazı reaksiyonlar alabilirsiniz. Burnunuzda bir değişiklik gormediklerini soyleyebilirler. Veya ozellikle ailevi veya etnik bir ozellik olarak gordukleri bir şeyi değiştirdiyseniz, biraz gucenmiş olabilirler. Şayet bu olursa ilk anda nicin bu ameliyatı olmaya karar verdiğinizi hatırlamayı deneyiniz. Şayet hedefinize ulaştıysanız,ameliyatınız da başarıya ulaşmıştır.
ESTETİK BURUN AMELİYATI AMELİYAT SONRASI BAKIM REHBERİ
Burun ameliyatınızdan sonra iyileşme sureci zaman ve sabır gerektirir. Ameliyat sonrası bakıma aktif olarak katılmanız, ameliyat kadar onem taşımaktadır.
Aşağıda sıralanan onerileri lutfen uygulayınız. Anlamadığınız konuları doktorunuza sormakta tereddut etmeyiniz.
1. Ameliyat salonundan ,burnunuzun icindeki tamponlar nedeni ile burnunuzdan nefes alamıyor olabilirsiniz. Bu donem suresince ağzınızdan nefes almalısınız. Tamponların burnunuzda kalma suresini doktorunuz belirleyecektir.
2. Yeterli sıvı almanız onemlidir. Yudum yudum iceceğiniz meyve suyu, su ve hafif icecekler ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu biraz olsun hafifletmeye yardımcı olacaktır. Kamış kullanmayınız. Yumuşak, kolay ciğnenen gıdalar yiyiniz. Dudaklarınızı nemli tutmak icin jel veya dudak kremleri kullanınız.
3. Sadece doktorunuz tarafından verilen ilacları kullanınız. Aspirin veya aspirin iceren ilaclar veya kan pırtılaşmasını engelleyici ilaclar kullanmayınız.
4. Burnunuzdaki pansumanlar duruyorsa ,uyurken veya dinlenirken başınızı, en az iki yastık olacak şekilde yuksekte tutunuz. Mumkun olduğu kadar, gun boyu başınızı dik tutmaya ozen gosteriniz; bu normal kan dolaşımını koruyacak ve ameliyat sonrası oluşacak şişliğin azalmasına yardımcı olacaktır.
5. Burnunuzdan bir miktar sızıntı olması beklenen bir şeydir. Bu pembe /acık kırmızı renkli olacaktır, fakat surekli kırmızı kan geliyorsa, telefonla doktorunuza bildirmelisiniz.
6. Ameliyattan cıktığınızda, burnunuzun uzerinde iki kat plaster ve bir alcı atel olacaktır. Bunlar, burnunuza şekil vermek kadar burnunuzun korunması icin de onemlidir. Bu pansumanlara dokunmayınız ve bozmayınız; bir hafta icerisinde doktorunuz tarafından cıkarılacaktır.
7. Burnunuzun altındaki kucuk tampon, gerektikce değişebilir (veya hicbir kanama yoksa cıkarılıp atılabilir).
8. Burun deliklerinizi ovalamayınız veya burun silmeye teşebbus etmeyiniz. ?Ellerini burnundan uzat tut? sizin icin iyi bir kural olacaktır. Burnunuzu carpmamaya ozen gosteriniz. Onden duğmeli kıyafetler giyiniz. Tişortlerden ve balıkcı yaka giyeceklerden uzak durunuz.
9. Dişlerinizi dikkatle fırcalayınız ve sadece yumuşak bir diş fırcası kullanınız. Dudaklarınızı buzmeyiniz veya ust dudağınızı aslında gerektiğinden daha fazla yukarı kaldırmaya calışmayınız.
10. Ameliyatınızdan sonra iki hafta sureyle ıkınmaktan, eğilmekten, ağır şeyler kaldırmaktan (ozellikle kucuk cocuklarınızı), efor gerektiren egzersizlerden ve spordan kacınınız.
11. Bir ay sure ile direk guneş ışınına maruz kalmaktan kacınınız.
12. Burnunuzun dışındaki pansumanlar cıkarıldığında cevre dokularda bir miktar şişme ve renk değişikliği fark edeceksiniz. Burnunuz şiş ve ucu yukarı donmuş gorulebilir. Bu zamanla kendiliğinden duzelecektir.
13. Burnunuzun ucunda ve bazen de ust dudağınızda uyuşukluk hissedebilirsiniz. Bu birkac hafta icinde kaybolacaktır.
14. Tamponlar cıkarıldıktan sonra, burnunuzu nazikce gunde 2-3 kez kulak temizleme copu ile musluk suyu kullanarak temizleyebilirsiniz. Kulak temizleme copunu burun deliğinizden yukarı doğru sokmayınız.
15. Tamponlar alındıktan sonra dahi, burnunuz tıkalı olacaktır. Bu, dokuların cerrahiye normal yanıtıdır. Bir hafta sure ile burnunuzu sumkurmeye teşebbus etmeyiniz. Aksırmak, sumkurmek zorunda kaldığınızda, her iki burun deliğiniz acık şekilde bunu nazikce yapınız. Burun spreyleri veya damlaları kullanmayınız. Şayet hapşırmak zorunda kalırsanız ağzınız acık hapşırınız.
16. Ameliyatınız boyunca almış olduğunuz ,sakinleştirici veya uyuşturucu ilacların kullanımından sonra bitkinlik ve zafiyet oldukca sıktır. Bir veya birkac gun icerisinde kendinizi daha guclu hissedeceksiniz. Bazen de uykusuzluk olabilir. Bunu hafifletmeye yardımcı olmak icin, ilk hafta boyunca size uyku ilacı verilebilir.
17. Ameliyattan 12 ile 36 saat sonra depresyon gorulmesi hic de nadir bir olay değildir. Burnunuzun ameliyattan sonraki ilk gorunumu sizi şaşırtabilir. Sabırlı ve gercekci olmanız gerektiğini hatırlayınız. Unutmayınız ki burnunuz cerrahi bir girişime maruz kaldı ve zamanla duzelip cok daha iyi olacaktır. Burnunuzun tam anlamıyla iyileşmesi 6 ile 12 aylık bir sure gerektirebilir.
18. Pansumanlar alındıktan sonra normal iş hayatınıza donebilirsiniz (yaptığınız işin turune bağlı olarak). Kucuk berelerin gizlenmesine yardımcı olmak icin makyaj kullanılabilir.
19. Ameliyat sonrası randevularınızın hepsine gittiğinizden emin olunuz. Bunlar, doktorunuzun iyileşmenizi ve burnunuzun gelişimini takip etmesi ve burnunuzun gorunumundeki gelişimi değerlendirmek icin cekilecek ameliyat sonrası fotoğraflar icin gereklidir. Ameliyat sonrası randevular, genellikle ameliyattan 1 hafta, 1 ay, 3 ay ve 6 aya verilir.
20. Ameliyat sonu zorunlu olmadıkca iki ay gozluk kullanmayın. Gozlukler sadece alcı tel yerindeyken takılabilir. Bu donemden sonra bir parca bantla alnınıza asılmalıdır. Bunun nasıl yapıldığı size gosterilecektir.


[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]