LÛT ALEYHİSSELÂM

Kur'Ă‚n-ı kerim'de ismi bildirilen peygamberlerden. İbrĂ‚him aleyhisselĂ‚mın kardeşinin oğludur. İbrĂ‚him aleyhisselĂ‚m ve ona inananlarla birlikte Nemrûd'un memleketinden hicret edip Şam'a geldikten sonra, Lût golu yakınındaki Sedûm şehri halkına peygamber gonderildi. İnsanlara İbrĂ‚him aleyhisselĂ‚mın dinini tebliğ etti. İbrĂ‚him aleyhisselĂ‚mla birlikte BĂ‚bil'den hicret edip, Şam diyĂ‚rına geldikleri zaman CebrĂ‚il aleyhisselĂ‚m gelerek Lût golu civÂrındaki Sedûm bolgesi ahĂ‚lisine peygamber olarak gonderildiğini bildirdi. İbrĂ‚him aleyhisselĂ‚mdab ayrılarak Sedûm bolgesine gitti. Bu bolgede ahlĂ‚ksız ve sapık bir millet turemişti. Putlara tapıyorlar, soygun yapıyorlar, zayıfları eziyorlardı. İğrenc olan livata (homoseksuellik; bugun tedĂ‚visi mumkun olmayan AIDS hastalığına sebep olan cinsi sapıklık) yapıyorlardı. Lût aleyhisselĂ‚m onları cirkin işlerden menedip, doğru yola dĂ‚vet etti. Bu husus Kur'Ă‚n-ı kerimde ŞuarĂ‚ sûresi 161- 164. Ă‚yetlerde meĂ‚len şoyle bildirilmektedir.: ''Kardeşleri Lût onlara: Allah'a karşı gelmekten sakınmaz mısınız? Doğrusu ben size gonderilmiş emin, guvenilir bir peygamberim. Artık Allah'tan korkun ve bana itĂ‚at edin! Buna karşılık sizden bir ucret istemiyorum. Benim ucretim Ă‚lemlerin Rabbine Ă‚ittir, dedi.'' Sedum halkı hazret-i Lût'un dĂ‚vetine uymadılar. İsyĂ‚n edenler arasında kendi hanımı da vardı. O da kocası hazret-i Lût'a inanmamıştı. KĂ‚firlerle bir olup, ona ihĂ‚net etmişti. Bu azgın ve cinsi sapıklıkla uğraşan kavim, imĂ‚n etmedikleri gibi hazret-i Lût'u ve ona inananları memleketlerinde kovmaya kalkıştılar. Lût aleyhisselĂ‚m bu kavme nasihat edip, doğru yola donmezlerse Allahu teĂ‚lĂ‚nın azĂ‚bına uğrayacaklarını bildirdi. Buna rağmen isyĂ‚ndan ve fuhuştan vazgecmediler. HattĂ‚ hazret-i Lût'a ''Doğru sozlu isen bahsettiğin azĂ‚bı getir de gorelim'' dediler. Sapık kavmin isyĂ‚nının gittikce artması uzerine Allahu teĂ‚lĂ‚ onları cezĂ‚landırmak icin melekler gorevlendirdi. Bu melekler CebrĂ‚il, MikĂ‚il, AzrĂ‚il aleyhisselĂ‚m bir rivĂ‚yete gore de CebrĂ‚il aleyhisselĂ‚m ile birlikte on iki melekti. Melekler once İbrĂ‚him aleyhisselĂ‚ma uğrayıp, kendisine bir oğlan evlĂ‚dı (hazret-i İshĂ‚k) verileceğini mujdelediler ve azgın Sedum halkını helĂ‚k etmek uzere geldiklerini soyleyip ayrıldılar. Oğle veya akşam vakti Sedum beldesine gidip hazret-i Lût'u buldular. Melekler nûr yuzlu genc delikanlı sûretinde hazret-i Lût'un evine gelince hazret-i Lût'un isyankĂ‚r hanımı, durumu azgın Sedum halkına bildirdi. Azgın Sedum halkı hazret-i Lût'un evinin etrĂ‚fını sarıp misĂ‚firlerini bize teslim et diyerek musallat olmaya kalkıştılar. Hazret-i Lût onlara nasihat ettiyse de dinlemeyip kapıyı zorladılar. Bunun uzerine melekler: ''Ey Lût! Gercekten biz Rabbinin elcileriyiz. Kalbini onlardan gelecek bir korku ve zarar ile meşgul etme. Onlar sana aslĂ‚ dokunamazlar. CebrĂ‚il aleyhisselĂ‚m dedi ki, hemen gecenin bir kısmında ev halkınla cık git veicimizden hicbiri geri kalmasın, ancak hanımın hĂ‚ric, cunku kavmine isĂ‚bet edecek azĂ‚b ona da gelecektir. Onların helĂ‚k zamĂ‚nı sabah vaktidir.''

Azgın kavim iceri girmek icin kapıyı kırınca CebrĂ‚il aleyhisselĂ‚m; ''Ey Lût kapıyı ac ve geriye cekil gelsinler dedi. Lût aleyhisselĂ‚m kapıyı acıp geri cekildi. CebrĂ‚il aleyhisselĂ‚m kanadını onlerine gerdi ve iceriye hucum eden azgınların gozleri Ă‚niden kor oldu, bunun uzerine şaşkın şaşkın kacışmaya başladılar. Bu husus Kur'Ă‚n-ı kerim'de Kamer sûresi 44. Ă‚yette meĂ‚len şoyle bildirilmektedir: ''Lût'tan kavmi, misĂ‚fir melekleri istediler! Hemen biz onların gozlerini kor ettik. (Anadan doğma gibi kor oldular) işte azĂ‚bımı ve tehditlerimin Ă‚kıbetini tadın dedik.'' Lût aleyhisselĂ‚m kendine tĂ‚bi olanlarla geceleyin Sedum beldesinden ayrılıp Sa'r şehrine gitti. CebrĂ‚il aleyhisselĂ‚m Sedum beldesini kanadıyla alt ust etti. Uzerlerine şiddetli taş yağmaya başladı, nihĂ‚yet hepsi helĂ‚k olup gitti. Bu hususta Kur'Ă‚n-ı kerim'in Kamer sûresi 38. Ă‚yet-i kerimesinde meĂ‚len; ''CelĂ‚lim hakkı icin, bir sabah vakti devamlı bir azĂ‚b onları bastırıverdi.'' Ve Hicr sûresi 73- 74- 75. Ă‚yetlerde de; ''NihĂ‚yet onları guneşin doğma vaktinde korkunc gurultu yakalayıverdi. Hemen şehirlerinin ustunu altına gecirdik ve uzerlerine de camurdan pişmiş taş yağdırdık. Elbette bunda keskin anlayışlar icin ibret alĂ‚metleri var.'' buyrulmaktadır. Lût'un aleyhisselĂ‚m kavminin yaşadığı ve helĂ‚k oldukları topraklar Kur'Ă‚n-ı kerimde alt-ust olan memleket mĂ‚nĂ‚sına gelen ''El-mu'tefikĂ‚t'' şeklinde zikredilmiştir. Sedum beldesi alt-ust olduktan sonra kaynarsular fışkırıp gol hĂ‚line geldi. Bu gun bu bolge, Lût Golu adıyla anılmaktadır. Yahûdi kaynaklarında ise bu belde (sodom) ismiyle gecmektedir. Lût aleyhisselĂ‚m, kavminin helĂ‚kınden sonra, Şam bolgesine gidip, amcası İbrĂ‚him'in (aleyhisselĂ‚m) yanında yedi sene kaldı. Sonra HicĂ‚z'a gidip, seksen yaşında iken orada vefĂ‚t etti. Kabrinin, İbrĂ‚him aleyhisselĂ‚mın kabrinin de bulunduğu Filistin'deki HalilurrahmĂ‚n'da veya Mekke-i mukerremede KĂ‚be yanında Hatim denilen yerde olduğu rivĂ‚yet edilir. Kur'Ă‚n-ı kerim'de yirmi yedi Ă‚yette Lût aleyhisselĂ‚mdan bahsedilmektedir.

Mûcizeleri:

1-Bulutsuz yağmur yağdırmıştır. Kavmini doğru yola dĂ‚vet ettiği vakit, mûcize olarak bulutsuz yağmur yağdırmasını istediler. DuĂ‚sı kabul olunup, elleriyle goğe işĂ‚ret etmesi vahyedildi. Goğe işĂ‚ret edince yağmur yağmaya başladı. 2-DuĂ‚sı bereketiyle otsuz bir dağda ot bitmiştir. Kavmi Lût aleyhisselĂ‚mın koyunlarını otsuz bir dağa toplayıp başka yere salmadılar. Hayvanlar aclıktan telef olmaya başlamıştı. Hazret-i Lût kuruyan dağda ot bitmesi icin duĂ‚ etti ve yemyeşil otlar bitti. Azgın kavmin koyunları o dağdan otlasa hemen olurdu. Bu mûcizesi ile kırk kişi imĂ‚n etmiştir. 3- Taşlar, cakıllar ve kum tĂ‚neleri, Lût aleyhisselĂ‚m ile konuşmuşlardır. KavmininisyĂ‚nı uzerine taş parcaları dile gelip, ''Kavminin imĂ‚n etmiyeceği sizce muhakkak ise cenĂ‚b-ı Hakk'a duĂ‚ et, onları yakmak icin bizi ateş eylesin.'' dediler. 4-Kavmi, ona eziyet vermek icin uzerine ufak taşlar atardı. Allahu teĂ‚lĂ‚nın koruması ile hicbiri ona dokunmazdı. 5- Uzerine yattığı taşlar doşek gibi yumuşak olmuştur. Kavmi, kendisini oldurmek icin karar verince ilĂ‚hi emre uyarak onlardan uzaklaşıp bir dağa gitti. Cok yorulduğundan bir yerde uyuyup kalmıştı. Peşinden gelen yedi kişi, onu gorduklerinde sırt ustu yatmış, altında bulunan taşlar doşek gibi yumuşayıp cukurlaşmıştı. Onu tĂ‚kip eden yedi kişi bu hĂ‚li gorunce imĂ‚n etmiştir. 6-Lût aleyhisselĂ‚m cok uzak yerlerde olan şeyleri gorup haber verirdi. Cocuğu kaybolan biri gelip, nerede olduğunu sorunca duĂ‚ etti. Allahu teĂ‚lĂ‚ da ona bildirdi. O da, cocuğun olduğu yeri soyledi.

Ahmed bin Hanbel ve ibn-i MĂ‚ce'nin bildirdikleri hadis-u şeriflerde, peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem, Lût kavmi hakkında buyurdu ki: On şet vardır ki Lût kavmi onları yapmış ve o yuzden helĂ‚k edilmiştir. Ummetim ise onlara bir de kendisi katar. Bunlar; livĂ‚ta (erkek erkeğe munĂ‚sebet), fındık gibi taşları sapanla atmak, guvercinle (kumar) oynamak, def calmak, (kadınlar icin duğunlerde ruhsat vardır) icki icmek, (ozursuz) sakal kesmek, (emredilenden fazla) bıyık uzatmak, ıslık calmak, el cırpmak, (erkekler icin) ipek gomlek giymek bir tĂ‚ne de ummetim ilĂ‚ve eder ki; o da kadın kadına munĂ‚sebette bulunmaktır. Lûkavminin işini (livĂ‚ta) yapan mel'undur. Benden sonra ummetim hakkında en korktuğum şey Lût kavminin yaptığını yapmalarıdır.