Burun estetiği ameliyatı | estetik burun ameliyatı | rinoplastiBurun konumu gereği yuz estetiğinin en onemli parcasıdır. Burun estetiğinde hedef hem doğal gorunen hem de ameliyat olduğu anlaşılamayacak, kişinin yuzuyle en uyumlu burnu oluşturmaktır.
Estetik cerrahi alanı icindeki en ozel yaklaşım gerektiren ameliyat grubunu oluşturan burun estetiği, tıp dilinde rinoplasti olarak adlandırılır. Burun estetiği ameliyatı gunumuzde en sık yapılan ve olumlu sonucları son derece yuz guldurucu olan kozmetik ameliyatlardan birisidir. Burun estetik operasyonları ile burnunuzu kucultebilir, buyutebilir, burun koku ile alın arasındaki veya burun ucu ile dudak arasındaki acıyı değiştirebilir, burun kemerinin veya burun ucunun şeklini değiştirebilir veya burun delikleriniz kucultulebilir. Burnun şekli ile ilgili problemlerin yanı sıra septum deviasyonu adı verilen ic kıkırdak ve kemik eğrilikleri, buna bağlı nefes alma zorluğu varsa burun estetiği ameliyatı ile birlikte septum deviasyonu ameliyatı da yapılarak nefes almada rahatlama sağlanır. İdeal burun estetiği, buruna yuz ile uyumlu doğal bir şekil vermekle birlikte nefes almayı da rahatlatmalıdır.
Burun yuzun tam ortasında bulunan ve bu nedenle yuz estetiğinin en onemli parcası olmasının yanısıra nefes almak gibi hayati bir fonksiyona sahiptir. Yapısal olarak yuz hattarı ile orantısız gorunumlu bir burun, kişinin ic dunyasını mutsuz kılar ve guven eksikliği yaratabilir. Burunlarıyla ilgili ic dunyalarındaki olumsuz duşuncelerden dolayı aile, iş yada sosyal ilişkilerinde sorun yaşayan kişiler ameliyattan sonra sosyal ilişkileri, başarıları ve kendilerine guvenleri artabilir.
Burun estetiği kimler icin uygundur?
Burun estetiği, gelişim cağının sona ermesiyle burun şeklinin son halini almasından itibaren yapılabilir. Bu ortalama 17-18 yaşlarına denk gelmektedir. Bu yaştan itibaren burun şeklinde bozukluğu olan kişilerde burun estetiği ameliyatı uygulanabilir. Burun estetiği adayının fiziksel gelişimini tamamlamasının yanında kişilik gelişimini de tamamlamış olması gerekir. Burun ameliyatı olacak kişinin gercekleri doğru olarak algılayabilecek kapasiteye sahip olması, gercek ustu beklentiler icinde olmaması gerekir. Burun estetiği, hayalperest kişilerde, orneğin, kendi burnunun hayranı olduğu bir kişiye benzetilmesini isteyen kişilerde hayal kırıklığı oluşturabilir. Cunku herkesin yuzu, burnu farklıdır, her yuze her burun modeli olması mumkun değildir.
İdeal Burun Tasarımı
İdeal burun yuz hatları ile uyum icinde, aynı zamanda doğal gorunen burundur. Burun estetiği ameliyatında doğal gorunum en onemli unsurdur. Doğal gorunumun burun estetiği ameliyatı tasarımlarında daima on planda tutulması gerektiğine inanarak, kişiye ozel tasarım yapıyorum. İyi bir burun estetiği ameliyatı sonrası burun hem doğal olmalı, hem de ameliyat yapıldığı başkaları tarafından anlaşılmamalıdır. İdeal burun tasarımı yapılırken bayanlarda zarafet on plana cıkarken, erkeklerde erkeklik karakterine yakışması dikkate alınmalıdır.
Operasyon Oncesi Goruşme
Burnunuzdan olan şikayetleriniz ve beklentiniz değerlendirilir. İşte bu aşamada şikayetlerinizin gercekciliği ve ameliyatı gercekten istiyor olmanız en one cıkan kriterlerdendir.
Değişik acılardan yuzunuzun fotoğrafları cekilir. Burunda tespit edilmiş olan yapısal sorunları sebepleri hakkında bilgi verilir ve cozum secenekleri ve operasyon teknikleri hakkında konuşulur. Burnunuzdan nefes alma durumunuz muayene edilir ve değerlendirilir Nefes alma sorunu ciddi boyutlarda ise sinus filmi cekilerek sorunlar tespit edilir. Operasyon esnasında polip, burun etleri ve deviye septum gibi sorunlar varsa duzeltilir.
Operasyon Zamanına Hazırlık
Kan sulandırıcı etkisi bulunan bitki cayı, aspirin gibi ilaclar ameliyattan bir hafta once kesilir. Ayrıca devamlı kullandığınız ilacı doktorunuza danışmadan kesmeyiniz. Operasyon oncesi ve sonrası sigaranın bir sure kullanılmaması onerilir. Operasyondan yaklaşık 6 saat once birşeyler yenilmemeli ve icilmemelidir. Ameliyattan bir saat once hastanede olunması uygundur.
Operasyon Tekniği
Coğunlukla kapalı rinoplasti tekniği kullanılır(Burun ucunda iz olmaz). Burnunuzu oluşturan kıkırdak, yumuşak doku ve kemik yapı yeniden şekillendirilir. Fazlalıklar ve eksiklikler tespit edilip (burun ucundaki duşukluk, aşırı yukseklik, dudakla burun ucu acısı, burun sırtındaki cıkıntılı alan veya eksik alan, burundaki eğrilik, dar veya geniş burun delikleri gibi) yeniden şekillendirme yapılarak burnunuzun gorsel estetik gorunumu sağlanmış olunur. Burnunuzda nefes almayı etkileyen polip, burun etleri ve deviye septum gibi sorunlar varsa aynı operasyon esnasında mudahale edilip duzeltilir.
Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında yapılması gereken bir ameliyattır. Genel anestezi gerektiren ameliyatların tumu, uygun donanıma sahip hastanede, ameliyathane ortamında yapılır. Ameliyat suresi, burundaki problemin buyukluğune gore 1 ile 2 saat arasında değişir. Burun ameliyatı sırasında kemik ve kıkırdaklara tasarımda belirlenen modele uygun şekil verilir. Buna gore kemik ve kıkırdakların fazlalıkları varsa alınır, eksiklik ya da cukurluk varsa yine kemik ve kıkırdak parcaları ile dolgu yapılır. Burun estetiği ameliyatı uygulamasında her cerrahın uyguladığı, alışık olduğu kendine ozgu tekniği vardır. Ben kemik yapıları şekillendirilirken hassas keskilerle adeta bir heykeltıraşın yaptığı gibi keserek şekillendiriyorum. Bu işlem ameliyatın kalitesini arttırırken, ameliyatın daha kontrollu olmasını da sağlayarak istenmeyen surprizlerin ortaya cıkmasını engelliyor, aynı zamanda ağrı, şişlik, morarmayı en aza indiriyor. Ameliyat sonunda burnunuza verilen şekli korumak icin dıştan plastik kalıp yerleştiriyorum. Alcı ve tampon kullanmayı tercih etmiyorum.
Burun Tıkanıklığı
Her iki burun deliğinin arasındaki kıkırdak ve derinleştikce kemik yapıya donuşen bolmeye septum denir. Septumun sağa ya da sola doğru kayması durumuna septum deviasyonu denir. İnsanların buyuk bir kısmında septum deviasyonu vardır. Septum deviasyonu olan kişilerin de buyuk coğunluğu bu durumun farkında değildir. Septum deviasyonu ya burunda tıkanıklık yaptığında ya da dışarıdan bakıldığında eğri gorunum oluşturduğunda kendini belli eder. Deviasyon durumunda burun deliklerinden biri daralırken diğer burun deliği daha geniş olur. Bu eşitsizlik, burun deliklerinden gecen hava miktarına yansır. Geniş olan taraftan daha fazla hava gecer, dar taraftan daha az hava gecer. Vucut, hava gecişini dengelemek icin geniş olan taraftaki konka adını verdiğimiz burun etlerinin buyutmeye başlar. Zamanla her iki burun deliğinde de tıkanma ortaya cıkar. Burun ic muayenesi sırasında karşılaşılabilecek tum bu problemlerin tespit edilerek ameliyat planına dahil edilmesi gerekir. Unutmayın ki iyi bir burun estetiği aynı zamanda nefes almayı da rahatlatmalıdır. Bu aynı zamanda uyku kalitenizi ve spor yapmak vb efor gereken durumlarda performanızı arttıracaktır.
İyileşme Sureci
Burun estetiği ameliyatı sonrası donem oldukca rahat gececektir, ameliyat olduğunuza dair fazla sıkıntı hissetmeyeceksiniz. Aynı gun taburcu edilebilir veya bir gece hastanede kalabilirsiniz. Yaklaşık bir hafta yatarken başınızın yuksekte olması (30 derece acıyla yatılması gibi) şişliklerin hızla inmesi icin onerilir. Burun icine yerleştirilen delikli silikon splint 2-3 gun burnunuzdan nefes almanızı sağladıktan sonra alınır. 12-14. gun yapılan sonra, ameliyatta uygulanan prosedğrlere gore ve yaptığınız işe bağlı olarak işinize donebilirsiniz. Burun ucunuzda biraz hissizlik olabilir bu 2-3 ay icerisinde azalarak duzelecektir. Burnunuza nasıl masaj yapılacağı oğretilir. Bu arada ilk aylarda burnunuzu darbelerden, guneş ışığından korumanız, gozluk kullanmak yerine lens kullanmanız gerekmektedir. Operasyondan 3 gun sonra lens, 1,5 ay sonra hafif cerceveli gozluk, 4-5 ay sonra ağır cerceveli gozluk kullanılabilir. Ameliyat sonrası burun icindeki şişlik ve kabuklara bağlı bazen hafif burun tıkanıklığı olabilir, bu durum yaklaşık 2 ay icinde azalarak gececektir. 2 hafta sonrası hafif tempolu egzersizlere, 6 hafta sonrası ağır egzersizlere başlayabilirsiniz. 6ay-1yıl civarında burnunuz son şeklini alır. 3. hafta sonu ameliyatın burnunuza verdiği yeni şekli daha iyi farkına varabilirsiniz. Bunun sosyal ilişkilerinize ve davranışlarınızdaki pozitif değişime yansıdığını hissedeceksiniz .
[h=2]Zonguldak Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Burun estetiği ameliyatı | estetik burun ameliyatı | rinoplasti
Sağlık0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Burun estetiği ameliyatı | estetik burun ameliyatı | rinoplasti