Burun estetiği veya Rinoplasti burnu fonksiyonunu bozmadan daha doğal ve guzel gorunumlu hale getirmek icin yapılan bir ameliyattır. Estetik ameliyatlar icinde en fazla yapılan burun estetiğidir. Bunun birincil nedeni burnun yuzun tam ortasında olması ve kişinin her aynaya bakışta burun estetiğini ve doğallığı bozan patolojilerle goz goze gelmesidir. İşte bu durum kişileri rahatsız edebilir ve bu da onları burun estetik ameliyatlarına yoneltir.
İnsanlar eski cağlardan beri guzelliği, hoş gorunmeyi arzulamışlar ve bunu elde etmek icin pek cok caba gostermişlerdir. Bu amaca yonelik alternatif tıp uygulamaları yanında, değişik medikal – cerrahi teknikler bir biri ardına devreye sokulmuş ve zamanla yarışır bir şekilde yeni yeni estetik teknikler devreye sokulmaya devam edilmektedir. Burun estetiğinin tarihcesine bakıldığında ilk donemlerde basit mudahalelerin olduğunu goruyoruz. Yeni tekniklerin, aletlerin ve anestezinin gelişmesi ile bugun artık burnun doğal ve guzel gorunumunu bozan hemen her patoloji duzeltilebilmektedir. Burun kemeri alınabildiği gibi cokmuş burun sırtı kaldırılabilir, duşuk burun ucu yukseltilebildiği gibi yuksek burun ucu duşurulebilir, geniş burunlar daraltılabildiği gibi dar burunlar genişletilebilir, uzun burunlar kısaltılabildiği gibi kısa burunlar uzatılabilir ve kısaca akla gelebilecek her turlu mudahale rahatlıkla yapılabilir.
Siz Rinoplasti icin uygun bir aday mısınız?
Burun estetik ameliyatı olmayı isteyen kişiler oncelikle bu soruyu kendilerine sormalı ve evet ben uygun bir adayım cevabını bulmaları gerekir. O zaman uygun adaylar kimlerdir? Burun estetiği icin en uygun adaylar doğumsal ya da daha sonradan ceşitli nedenlerden dolayı oluşan ve burnun doğal gorunumunu bozan estetik veya fonksiyonel sorunları olan kişilerdir.
Burun deformiteleri olan kişilerin iyice duşunmeleri, herhangi birilerinin etkisi altında kalmadan burun estetiği yaptırmayı gercekten istediklerinden emin olmaları, eğer ebeveyinleri ile birlikte yaşıyorlarsa onların olurlarını almaları ve en sonunda doktoruna giderek muayene olmaları gerekir.
Muayene ve gerekli goruşmeler sonunda kişilerin ameliyat sonu beklentileri ile doktorunun onlara verebileceği sonuc birbiri ile uyuşuyor ya da birbirine yakın ise bu adaylar gonul rahatlığı ile ameliyat olabilirler. Yani en uygun adaylar bunlardır.
Burun estetik ameliyatlarında yaş sınırı nedir?
Burun estetik ameliyatlarında ust yaş sınırı yoktur. Aynen yuz germe ya da diğer ileri yaş estetik ameliyatlarda olduğu gibi kişinin genel durumu musaade ettiği takdirde her yaşta rinoplasti de yapılabilir. Ancak alt yaş sınırına gelince burada hekimler arasında goruş ayrılıkları vardır. Eski geleneksel goruşe uyan hekimler 18-19 yaşlarından sonra ameliyat yapılaması taraftarıdırlar. Cunku kişinin kemik gelişiminin tamamlanmasını beklemek gerektiğine inanırlar.
Bugun artık bu goruş doğru kabul edilmemektedir. Ozellikle burun tıkanıklığına neden olan ve estetik yaklaşım yapılmadığı takdirde duzelemeyecek olgularda 8-9 yaşlarında olsa bile burundaki buyume bolgelerine dikkat etmek şartı ile septoplasti ya da septorinoplasti yapılabilmektedır. Pediatrik (Cocuk) yaş gurubunda bu mudahaleler yapılmadığı zaman cene- yuz gelişimi neğatif etkilenmekte ve daha sıkıntılı deformiteler ortaya cıkmaktadır.
Ameliyat oncesi doktorunuzla neleri konuşmanız gerekir?
Doktorunuzla oncelikle konuşmanız ve sormanız gereken sorulardan bazıları da burun estetik ameliyatlarının komplikasyonları ve bunların nasıl cozumleneceği konusudur. Hatta siz sormasanız bile doktorunuzun yasa gereği bu konuda size bilgi vermesi ve bilgilendirilmiş imzalı onayınızı alması gerekir. Bu hem doktor ve hem de sizin icin son derece onem arz eder.
Her ameliyatta olduğu gibi burun estetik ameliyatlarında da komplikasyonlar olabilir. Eğer deneyimli bir cerraha ameliyat olursanız bu komplikasyonlar oldukca azaltılır. Ancak hic komplikasyon olmaz demek doğru değildir. Aneztezi’ye bağlı sorunlar, kanama, nadiren de olsa ameliyat sahasında enfeksiyonlar, burun sırtı ya da yan duvarlarda ufak tefek duzensizlikler ve burun cildinden kaynaklanan problemler gibi bir takım komplikasyonlar her zaman olabilir.
Burada onemli olan hastanın hekimin tavsiyelerine harfiyen uyması ve hekiminizin de oluşabilecek komplikasyonları duzeltebilecek beceriye sahip olmasıdır. Eğer doktorunuz size ameliyattan once oluşabilecek komplikasyonları ve bunları duzeltebileceğini soyluyorsa bu hekime gonul rahatlığı ile ameliyat olabilirsiniz.
Ameliyatın başarısı icin doktorunuza karşı acık sozlu olmalısınız.
Burun estetik ameliyatları diğer ameliyatlara benzemez. Cunku ortada fonksiyonun yanında estetik kaygı da vardır. İyi bir estetik sonuc alınmalıdır ki hem kişi ve hem de doktor mutlu olsun. Bunun icin ameliyat oncesi acık gonullulukle doktorunuzla her şeyinizi paylaşmalısınız. Daha once burundan ameliyat ya da travma gecirmiş iseniz ne kadar zaman gecmiş olursa olsun, bunu doktorunuza soylemelisiniz.
Ayrıca yaşam alışkanlıklarınızdan doktorunuzun bilgi sahibi olması gerekir. Ozellikle sigara ve keyif verici maddeler kullanıyorsanız ve bunlar ne ise doktorunuza soylemelisiniz. Sigara iciyorsanız ameliyattan bir hafta once bırakmanız ve bir hafta sonrasına kadar icmemenizde komplikasyonların azaltılması acısından son derece fayda vardır.
Eğer astım, alerji ya da kalp hastalığı vs. gibi kronik bir hastalığınız varsa ve ilac kullanıyorsanız bunları doktorunuzdan saklamamalısınız. Hatta aspirin gibi kanamayı arttıracak ilaclar kullanıyorsanız bunları ameliyattan 8-10 gun once kesmelisiniz. Yerlerine başka bir preparat icin doktorunuz ile konuşmalısınız. Hanım bir aday iseniz adet durumunuzu dikkate almalısınız ve eğer mumkunse adet tarihiniz gectikten sonra ameliyat olmalısınız.
Ameliyatın maliyeti ve odeme alternatifleriniz
Ameliyatın maliyetini ve odeme şeklinizi onceden konuşunuz. Bir sosyal guvenceniz varsa onu doktorunuza gosteriniz. Gerci estetik amaclı mudahaleleri hicbir sigorta şirketi odemez, ancak fonksiyonel septorinoplasti ameliyatlarını daha onceden olur almak kaydı ile kamu ya da ozel sigorta şirketleri odeyebilmektedirler. Boyle bir imkan varsa bundan yararlanabilirsiniz. Cunku bu en doğal hakkınızdır. Bu bolumde doktorunuzla kucuk de olsa oluşabilecek bir komplikasyonda revizyon rinoplasti yapılmak gerekirse bunun maliyetinin ne olabileceği ve ne zaman yapılabileceğini de sormanızda yarar vardır.
Ameliyat oncesi hazırlık
Ameliyattan bir gun once cok ağır yemekler yenmemeli ve gece saat 23’ten itibaren gıda alımı bırakılmalıdır. Ameliyat oncesi akşam bir duş alınmalı ve ozellikle yağlı saclar iyice yıkanmalıdır. Cunku ameliyattan sonra bir hafta sure ile burunu uygulanan bandaj ve ateller nedeniyle zorunlu kalınmadıkca duş verilmemektedir. Ameliyat sabahı kişiler asla sıvı ya da katı gıdalar almamalıdırlar. En az 6 saat ac olmaları gerekir. Cunku dolu mide ile ameliyata giren hastalar ameliyat bittikten sonra uyanma esnasında oluşabilecek kusmalar hayatı tehdit edebilecek komplikasyonlara yol acabilir. Ayrıca ameliyat oncesi iyi bir uyku, ameliyata sakin girmek ve rahat uyanmak ameliyat sonrası istenmeyen durumların oluşmasını engeller.
Ameliyat nerede ve nasıl bir anestezi ile yapılacak?
Rinoplasti ya da Septorinoplasti hastanelerde genellikle genel anestezi altında yapılan ameliyatlardır. Bununla birlikte Sınırlı vakalarda yada kucuk komplikasyonlu olgularda lokal anestezi kullanılabilir.
Genel anestezi altında ameliyata alınan hastalar yani uyutularak ameliyat edilen hastalar ameliyat suresince herhangi bir ağrı duymazlar. Ancak lokal anestezi altında ameliyata alınan hastalar ameliyatın başında cok hafif ağrı acı duyabilirler. Yalnız bu ciddi bir ağrı değildir. Lokal anestezide once hastalara rahatlatıcı preparatlar yapılır ve onlar sakinleştirilir. Daha sonra burun icine ve etrafına ağrı hissini kaldıracak ve kanamayı azaltacak preparatlar yapılır. İşte bu esnada hafif ağrı olabilir. Eğer iyi bir anestezi yapılırsa anestezi yerleştikten sonra bir ağrı olmaz.
Bu nedenle kucuk problemli burunlara lokal anestezi uygulanabilir. Ancak bu tamamen hasta isteği ile ilgilidir. Hasta lokal istemiyorsa ve genel anestezi almasında yaşamsal acıdan bir risk yoksa genel anestezi uygulamak hem cerrah ve hem de hasta icin daha konforludur.

Hastalara ameliyatla ilgili bilgi verilmelidir.
Yukarıdaki fasıllar gectikten sonra hastamıza ameliyat hakkında bir takım bilgiler vermeliyiz. Oncelikle hastaların merak ettiği konu ameliyatın ne kadar sureceğidir. Ciddi bir Septorinoplasti ameliyatı ortalama 3 saat surer. Ancak oldukca komplike ya da ağır rezizyon olguları 5-6 saat kadar surebilir. Ancak hafif vakalar ise 1. 5 – 2 saatte bitirilir. Burada onemli olan olgunun ne kadar surduğu değil usulune uygun yapılıp yapılmadığıdır. Cunku Rinoplasti ve tum estetik yaklaşımlar acele yapılacak ameliyatlar değildir. Sakince ve kuralına uygun calışılmalıdır.
Bir diğer konu ameliyatın acık ya da kapalı teknik ile yapılacağı konusudur. İnternet cağı olması nedeniyle artık rinoplasti ya da başka bir ameliyat olacak hastalar ameliyatla ilgili bilgilere cok kolay ulaşabiliyorlar. Ameliyat teknikleri ile ilgili bilgileri oğrenip hekimle tartışabiliyorlar. Bu nedenlerle hastalarımıza karşı hoşgorulu olup onlarla bilgilerimizi paylaşmalıyız.
Hastaların değerlendirilmesi sonucu cok problemli olmayan ve ozellikle tip dediğimiz burun ucu bolgesinde ciddi calışma yapılmayacak olgularda kapalı teknik kullanabiliriz. Ancak ciddi patoloji olan burunlar, greft kullanılacak olgular ve ozellikle onemli tip patolojileri olan olgularda acık teknik rinoplasti yaklaşımı tercih edilmelidir. Bunun yanında hemen her hekimin daha fazla tercih ettiği bir yol vardır. Onun icin hangi tekniği kullanacağı konusunu hekime bırakmak gerekir.
Acık teknik uygulanacak olgularda kişilerle burun giriş delikleri arasından kucuk bir kesi yapılarak girileceğini ve bu kesi yerinde belli belirsiz bir iz kalabileceğini, bu izin ortalama birinci yılın sonunda kaybolabileceğini hastalarla konuşmak gerekir. Bu kesi izi konusunda isteksiz olan kişilerde eğer mumkunse kapalı tekniklerden birini tercih etmek gerekir.
Oldukca komplike ve gerft kullanılacak olgularda greft materyalinin nereden alınacağı konusunda hastaları bilgilendirmek ve olurlarını almak gerekir. Greft materyali olarak birinci sırada burun bolme kıkırdağı kullanılır. En uygun olanı da zaten budur. Ancak ozellikle revizyon olgularında burun bolme kıkırdağı yeterli olmadığı icin ya kulak veya kaburgalardan alınan kıkırdak kullanılacaktır. Burada da oncelikle kulak kıkırdağını tercih etmek gerekir. Eğer o yetersiz olursa bu sefer kaburga kıkırdağı kullanılır. Bu konularda hastaları bilgilendirmemiz gerekir ki sonra ters bir durum oluşmasın.
Ameliyat bitiminden sonra her iki burun kavitesine yeni oluşturulan burun bolmesinin tespiti ve kanamanın kontrolu icin silikon borulu stent konulacağını ve hastanın kısmen de olsa burundan nefes alabileceği, ancak daha cok ağız yolunu kullanacağını kendine soylemeliyiz. Bununla birlikte burun dış kısmına yeni oluşturulan şeklin muhafazası icin alcı ya da thermel splint gibi ozel ateller konulacağını da hasta ile paylaşmalıyız. Yani ameliyatta neler yapacağımızı ve ameliyat sonrasında nelerle karşılaşabileceğini hastaya etraflıca anlatmalıyız. Boylece hasta tesaduflerle karşılaşmayacak ve daha rahat olacaktır.
Ameliyat sonrası nasıl gececek. Ağrı ve şişlik olacak mı?
Rinoplasti hastalarının en cok merak ettiği konulardan biri de ameliyat sonrasının nasıl olacağı konusudur. Goz etrafında ve yuzunde cok şiş olacak mi? ağrı olacak mı, burundan nefes alabilecek mi gibi sorular hekimlere sık sorulan sorulardır.
Ameliyattan sonra burun bolmesini tespit etmek ve kanamayı engellemek icin her iki nazal kaviteye silikon borulu stent konacaktır. Hastalar stentlerin icinden nefes alabilecektir. Bu stentler ameliyattan 48 saat sonra cıkartılacaklardır. Stentler cıkartılırken herhangi bir ağrı hissetmezsiniz. Cunku stentleri onden buruna bağlayan ipi kesilerek cıkartılır. Ayrıca ameliyat sonrası ilk 24 saat icinde burun icinde ve etrafında hafif ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrılarda analjezik preparatlar ile rahatlıkla giderilebilir.
Bununla birlikte ameliyat sonrası her iki burun deliğinden ilk 5-6 saat sızıntı şeklinde kanama, ondan sonra ki 2-3 gun de kanlı seroz sıvı gelebilir. Bu sizi korkutmasın. Gelen akıntıyı gazlı bez ile siliniz. Ancak burun ucuna bir şey kapatmayınız. Cunku burun deliklerini kapatmazsanız kısmen de olsa nefes alabilirsiniz. Sızıntı şeklinde değil de biraz fazla kanama olursa buna doktorunuz zaten mudahale edecektirler. Buruna aralıklı buz uygulamasının kanama kesici etkisi de olacaktır.
Hemen her rinoplasti’den sonra goz etrafında ve yuzun buruna yakın bolgelerinde şişlik ve morluklar olabilecektir. Bu şişlikler ozellikle ilk gun oluşmaya başlar ve ikinci gunde biraz daha artar. Ancak ucuncu gunden itibaren azalmaya başlarlar ve birinci haftanın sonunda kısmen, ikinci haftanın sonunda ise tama yakın kaybolurlar. Bu şişlikleri azaltmak icin ameliyattan hemen sonra aralıklı buz uygulaması ve ilaclar verilmektedir.
Burun derisinde oluşan odemler ise birinci ayın sonunda kabaca kaybolurlar. Ancak hasta ve hekim birinci aydan sonra bile burun derisinde biraz odem ya da şişlik olduğunun farkına varır. Bu şişlikler etraftaki kişiler tarafından algılanmazlar. Burnun ameliyat oncesi konumuna gelmesi kişiden kişiye fark etse de 5-6 ay ve hatta bazen bir yıl alabilir. Ancak Tip dediğimiz burun ucundaki şişlikler hem daha fazla olur ve hem de gerilemeleri daha uzun surer. Bu nedenle burun ucu ameliyattan hemen sonra size cok yuksek gelebilir. Bunun icin endişelenmeyin. Şişlikler yavaş yavaş gececektir. Ozellikle tip odemlerinin tamamen kaybolması 9 ay ile 1 yıl alabilir.
Burun sırtına konulan ateller ne zaman alınacak?
Burun sırtına konulan tespit materyalleri ya da alcılar ameliyattan 7 gun sonra cıkartılır. Bunlar cıkartılırken de herhangi bir acı ağrı duymazsınız. Atelden sonra genellikle burun sırtına 2-3 gun daha flaster bandaj konulabilir. Eğer acık teknik bir rinoplasti olmuşsanız alcılarınız alınırken burun ucundaki suturler de alınır. Bu suturler alınırken de ciddi bir acı duyulmaz. Burun icine atılan suturler ise eriyen suturlerdir. Onlar alınmayacak ve zaman icinde eriyip kaybolacaklardır. Bu donemde burun ici gorulerek eğer varsa kabuklar temizlenir ve rahat nefes almanız sağlanır.
Ateller ve dikişler alındıktan sonra artık normal yaşam tarzınıza donebilirsiniz. Ancak ameliyat sonrası 1. ay, 3.ay ve 6ay ve 1.yılın sonunda kontrol randevuları alarak doktorunuza muayene olmanız gerekmektedir. Bu bir yıllık iyileşme sureci sonunda herhangi bir sorun yoksa ve burun şeklinizden memnun iseniz fotoğraflarınız cekildikten sonra artık doktorunuzla vedalaşarak gidebilirsiniz. Ancak herhangi bir sorun varsa, ve bu da konuşularak mutabık kalındığı taktirde revizyon cerrahisi ile duzeltilir. Eğer ciddi bir revizyon cerrahisi yapmak gerekiyorsa bunu bir yıldan once yapmamak gerekir. Ancak hafif patolojilere bağlı revizyonlar 9 aydan sonra yapılabilir.
Ameliyattan ne kadar sonra gozluk kullanabileceksiniz?
Bir diğer sorun ise ameliyat sonrası hastaların dereceli ya da guneş gozluğu kullanmaları konusudur. Ameliyat 3 ay sonrasına kadar gozluk kullanmamak gerekir. Bu sure zarfında mutlak gerekli ise lens kullanılması onerilir. Ucuncu aydan itibaren kontrollu olmak kaydı ile gozluk kullanılabilir. Altıncı aydan sonra ise her turlu gozluk kullanabilirsiniz.

Denize ya da havuza ne zaman gireceksiniz?
Bir onemli konu da hastaların denize ya da havuza girmeleri ve guneşe cıkmaları konusudur. Ameliyattan 2 ay sonra kapalı havuza girilebilir. Dalış ve atlama hareketleri yapmadan sakin yuzme yapılabilir. Ancak deniz ya da acık havuza 3-4 aydan once girmemek gerekir. Girerken de daha cok sabah ya da akşam saatlerini yani guneşin etkin olmadığı saatler tercih edilmelidir. Cunku guneş burun cildindeki odem ve şişlikleri artıracaktır. Yine dalış ve yuksekten atlama gibi hareketleri yapmadan sakin yuzmeyi tercih etmeniz gerekir. Guneşe cıkarken ise 5-6 ay boyunca buruna golge yapacak şapka kullanmada yarar vardır. Şapka sizi guneşin zararlı etkilerinden koruyacaktır.

Yeni burnunuzla ilk karşılaşmanız ve onu kabullenmek
Ameliyattan sonraki bir hafta icinde burnunuzun yeni şekli ile ilgili aynanın karşısına gecmeyiniz ve burnunuzu cok incelemeyiniz. Bu donemde devamlı burnunuza bakarsanız morluklar, şişlikler ve kan sızıntıları moralinizi bozar. Ben hastalarıma ameliyattan bir gun sonra kendilerine tamamen geldiklerinde ameliyatın seyri hakkında bilgiler veriyorum ve meraklarını biraz da olsun gidermek icin ameliyatın sonunda burnunun aldığı şeklin resmini gosteriyorum. Bu sonuc genelde hasta ile ameliyat oncesi konuştuğun ve mutabık kaldığımız sonuca genellikle uygun bir burun gorunumu oluyor. Boylece hasta rahatlamış oluyor.
Ancak burun sırtı atelleri alındığı gun hastaya oncelikle ameliyat oncesi cektiğimiz resimlerini tekrar gosteriyor ve onunla birlikte eline bir ayna vererek yeni burnunu gosteriyorum. Bilgisayar ekranında eski burun gorunumleri uzerinde burnunda yaptığımız değişiklikleri ve son gorunumu birlikte değerlendiriyoruz. Bu fasılda bununuzda yoğun odem olduğu icin size buyuk gelebilir. Bu şişler zamanla inecek ve burun normal gorunumune gelecektir. Boylece hastalarımız eski burunlarından daha doğal gorunumlu burunlarına yavaş yavaş alışmaya ve onu sevmeye başlıyorlar.


[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]