Arkadaşlar iyi gunler. Arşivci bir insan olarak bir suredir sadece haberlerde denk geldiğim ve "acaba benim başıma gelse ne yaparım" dediğim gunumuzun baş belası fidye viruslerinden biri bugun sistemime bulaştı. Kasamda Windows'un kurulu olduğu tek bolumluk 256GB internal olarak calışan bir SSD diskim ve 20 yıllık arşivimin (fotoğraf, video, film, program vs) olduğu 4TB external diskim mevcut. SSD'ye format atarım da 4TB'lık arşiv diskimin tam 3TB'ı dolu ve bundaki arşivim benim hayatım. Son zamanlarda bu fidye viruslerinin de cozulduğune dair haberlere denk gelsem de ben bana bulaşan ".nesa" uzantılı bu illet virusu cozemedim. Kaspersky, AVG, antimalware ve sistem geri yukleme vs derken hic birinin işe yaramadığını gordum. Son care konuyu sanal aleme taşımak ve yardım gelmesini beklemek diyerek buraya acıyorum, belki başına gelip cozmuş yada bana bir tavsiyesi olan birisi cıkar da bu dertten beni kurtarır. Birden fazla fidye virusu mevcut ama bana en laneti denk geldi herhalde zira hakkında nette işe yarar hic bir cozum yolu bulamadım.

Ornek filmler klasorumdeki bir filmin bilgileri bu şekilde.

Ve her klasor icerisinde bulunan, bu fidye virusunu yazan kişilerce benden odeme yapmamı isteyen ve bilgi mesajı iceren "_readme" metin belgesi iceriği bu şekilde.