lkoğretimde koklu değişiklik İlkoğretimin halen ilk uc sınıfında sozlu ve yazılı sınav yapılmıyordu. Değişen yonetmelikle ilkoğretimin 4-8�inci sınıflarında da "sozlu sınav" kalkıyor. Oğrenciye artık, "sozlu notu" değil, hazırlayacağı "performans odevi"nden not verilecek.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, 11 milyon oğrenciyi ilgilendiren İlkoğretim Kurumları Yonetmeliği�ni sil baştan değiştirdi. Yapılan duzenlemeyle 160 maddelik mevcut yonetmeliğin 67 maddesi tadil edilirken, 12 maddesi tumden, 3 maddesinin de bazı bent ve fıkraları yururlukten kaldırıldı. Yonetmelik, Resmi Gazete�de yayımlanmak uzere Başbakanlığa gonderildi. Sınıf gecmeyi zorlaştıran ve onumuzdeki oğretim yılı (2006-2007) uygulamaya girecek yeni yonetmeliğin ongorduğu yeni sistem şoyle:

YETİŞTİRME KURSU

Oğretim yılı sonunda yetersizliği gorulen oğrenciler icin yetiştirme kursu acılarak, kurs sonunda başarılı olan oğrencinin bir ust sınıfa gecmesi donemi sona erecek.

SINIF TEKRARI

Oğrencinin başarısı bir butun olarak değerlendirilecek, oğrenci ya doğrudan sınıf gececek ya da kalacak. Oğrencinin sınıf tekrarı kararı icin velisine danışılmayacak.

KOPYACIYA �0� YOK

Kopya ceken oğrenciye artık "sıfır" verilmeyecek, gecersiz sayılacak. Ancak, yarıyıl notu hesaplanırken sınavda boş kağıt vermiş gibi kabul edilerek ortalamaya dahil edilecek. Ayrıca bu durum, ders oğretmenince okul yonetimine bildirilecek.

SINAV SAYILARI

İlkoğretimin ilk uc sınıfında oğrencinin gelişim, ilerleme ve cabaları sınavsız olculecek. Bu olcumde performans odevi, proje ve ders ici performans temel alınacak. 4-8. sınıflarda, halen ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en az iki kere uygulanan sınav sayısı artacak. Bir yarıyılda haftalık ders saati ucten az olan derslerde en az iki, uc ve ucten fazla olan derslerde ise en az uc sınav yapılacak.

SOZLU SINAV YOK

Bir yarıyılda oğrenciye her dersten en az iki sozlu notu verilmesini ongoren madde yururlukten kaldırıldığı icin, bir dersin yarıyıl notunun hesaplanmasında, yazılı sınav, proje calışması ve performans odevi ile ders ici performansından alacağı notlar esas olacak.

YUKSELME HAKKI

Bilgi ve becerisi okuduğu sınıf duzeyinin ustunde olan oğrencilere verilen "sınıf yukseltme" hakkından artık sadece 1-5. sınıfta okuyanlar değil, 6 ve 7. sınıftakiler de yararlanacak. Buna gore, yukseltme sınavına alınan ve başarılı olan oğrenci bir ust sınıfa gecebilecek.

ENGELLİ COCUKLAR

Engelli cocuklar icin artık ayrı okullar acılmayacak, "kaynaştırma eğitimi" esas olacak. Eğitimlerini kendi akranları ile birlikte aynı sınıfta surdurecek bu cocuklar icin okulların bunyesinde ozel eğitim sınıfları da acılabilecek. Kaynaştırma yolu ile eğitimlerine devam eden cocuklara, başarısızlıktan sınıf tekrarı yaptırılmayacak.

Yeni duzende teneffus azalıyor

Secmeli dersler ile rehberlik ve sosyal etkinliklere not verilmeyecek.

Davranış notları değişiyor. Oğrencinin, 13 yerine 18 davranışı pekiyi, iyi ve orta yerine "gelişim duzeyinin ustunde", "gelişim duzeyine uygun" ve "ek desteğe ihtiyacı var" diye değerlendirilecek. Bu değerlendirme sınıf gecmede dikkate alınmayacak.

Teneffus saati azalıyor. Tam gun eğitimde en az 60 en cok 90 dakika olan teneffus saati en az 40 en cok 60 dakikaya duşuyor.

Her oğrencinin, odev ve projelerinin yer alacağı "urun dosyası" olacak.

Beden dersine giremeyecek oğrenciler icin, artık sadece "resmi" değil "ozel" sağlık kurumundan alınacak rapor da gecerli olacak.

İl genelinde yapılacak sınavlar zorunlu hale geliyor. Ancak 4 ve 5. sınıf oğrencileri kapsam dışına cıkarıldı. Merkezi yapılacak il sınavına, 6-8. sınıfta okuyan tum oğrenciler zorunlu katılacak.

Oğrenci kaydında nufus cuzdanı, ikametgah gibi belgeler istenmeyecek. Velinin beyanı yeterli olacak. Nakillerde de "beyan" esas tutulacak.

Veli tanımı değişiyor. Aile buyuğu artık veli olamayacak. Anne-baba veya yasal sorumluluğunu ustlenen kişi veli olacak.

Pansiyonlu okullar kapatılacak. Halen 280 olan pansiyonlu okul, yatılı bolge ilkoğretim okullarıyla aynı catı altında birleştirilecek.

Haber :
http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=16101