psikolojik aclık" height="333" src="https://static.wixstatic.com/media/5e8760804ad34282ac257dba59c4f2a0.jpg/v1/fill/w_1260,h_840,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/5e8760804ad34282ac257dba59c4f2a0.jpg" width="500" />
Coğumuz farkında olmadan kucuk porsiyonlar halinde de olsa atıştırmalıklarla fazla ve gereksiz kalori alıyoruz. Peki bundan kacınmak icin ne yapmalıyız? Oncelikle mutfak alışverişlerimizde mumkun olduğunca sağlıklı gıdaları tercih edelim. Gıda alışverişi cok ceşitlendiği icin kalorisi az ama lezzetli alternatifler bulmak mumkun. Basit bir ornek vermek gerekirse cipsler yerine baharatlı marul ve salata sosu, yağlı peynir ile yapılan salata yerine kinoalı ve nar ekşili salata tuketilmesi tercih edilebilir. Bu ornekler herkesin damak zevkine gore coğaltılabilir.
Diyet ile kilo verirken motivasyonu yuksek tutmak cok onemlidir. Aşırı kilolara ulaşmadan, mumkunse bir diyetisyenin gozetiminde diyet ve egzersizle ideal kilolara ulaşmak mumkun olmakta. Fakat aşırı kilolara ulaşanlar diyet ile kilo vermekte zorlanmaktalar. O zaman gundeme mide balonu gibi yardımcı zayıflama yontemleri giriyor. Buna rağmen en az 6 ay diyetisyen gozetiminde diyet yapıp da kilo veremeyenlere de mide kucultme/ tup mide gibi obezite cerrahisionermekteyiz. Unutulmamalıdır ki, tercih edilen yontem mide balonu yada mide kucultme ameliyatı da olsa zayıf kalmak icinkişinin cabalaması gerekmektedir. Hem mide balonu, hem de mide kucultme ameliyatı porsiyon kontrolunu kolaylaştırır. Mide hacmikuculeceği icin kişiler daha az gıda ile doyar hale gelmekteler. Fakat aclık psikolojik mekanizmaları olduğunu da unutmamak lazım. Acaba yerken, gercekten ac olduğumuz icin mi yiyoruz? Yoksa can sıkıntısı, atıştırma alışkanlığına donuyor. Burada size yardımcı ipucları mevcut. Duygusal yeme davranışı, genellikle can sıkıntısı, uzuntu gibi bir olay ile bağlantılıdır. Burada kişi bazı gıdaları aşırı miktarlarda tuketmeyi secer, adeta bu gıdaya karşı doymak bilmez bir iştah hisseder. Sonra da yeme davranışını genellikle sucluluk duygusu izler. Gercekten acıkan bir kişi az miktarda da olsa birşeyler yedikten sonra tokluk hissibelirmeye başlar. Duygusal yeme davranışından kacınmak icin alınacak onlemler mevcut. Bunlardan en basiti sık ve duzenli oğunlerle beslenmeye calışmaktır. Oğun atlamak onemli. İş yoğunluğundan dolayı uzun saatler boyunca yemek yiyemediğimiz zaman, tabiri caizse kurt gibi ac bir şekilde yemek yemek, hepimizin başına gelmiştir. Burada unutulmaması gereken tokluk hissinin hemen algılanamadığıdır. Ne kadar hızlı ve cok gıda tuketilirse tokluk hissi gec geleceği icin, ihtiyactan fazla yemek tuketilmiş olacaktır. Tabi ki bu olcusuz yemekler de bizlere fazla kilolar olarak geri donecektir. O yuzden oğun atlamadan, yavaş ve sık ciğneyerek beslenmeyi oneririm. Lifli, protein ve mineral yonunden zengin gıdalar, tuketildikten sonra uzun sure tok tutmaktadır. Bu guruba bir ornek olmasa da yumurtanın uzun sure tok tuttuğunu hepimiz biliriz. Fakat burada bahsettiğimiz gıdalar ceviz ve kinoa gibi lif yonunden de zengin gıdalardır. Bunlar salatalarımıza bile olsa az miktarlarda eklendiğinde bir sonraki oğunde yeme miktarımızı azaltacaklardır.
Bunlar hepimizin alabileceği basit onlemler. Fakat duygusal yeme davranışının temelinde yatan sorunlar ne kadar buyukse bunu kontrol etmek o kadar zor olmaktadır. Bu yuzden yedikten sonra pişmanlık duygusu ile yaşamak yerine bir psikolog ile goruşmek, hatta sorun ortadan kalkana kadar psikolojik danışmanlık almak yeğdir. İşte bu yuzden obezite cerrahisi ekibimizde psikolojilk danışmanımız mevcut. Obezite cerrahisi ekibinde diyetisyen ne kadar gerekli ise, psikolog da aynı şekilde ekibin ayrılmaz bir parcasıdır. Biz ekip olarak zayıflama yolculuğunuzda, her adımınızda yanınızda olmaya gayret gosteriyoruz. Unutulmamalı ki mide kucultme/ tup mide ameliyatları gibi obezite ameliyatlarında zayıflama sureci ameliyat ile başlamakta. Fakat ameliyatın etkisi maalesef 6 ay kadar suruyor. Yani insanlar sadece doktorum ameliyatımı yapsın gerisi nasılsa cok onemli değil, benim icin mide kucultme ameliyatı fiyatı daha onemli diye duşunurlerse gerektiği kadar zayıflayamayacaklarını bilmelidirler. Diyetisyen ve psikolog takviyesi yoksa, spora yonelinmemişse, obezite cerrahisi doktorlarınızla iletişim kuramazsanız yaklaşık 2 yıl sonra tekrar kilo alarak yeniden ameliyat adayı olabilirsiniz. Ameliyatla zayıflama zor bir karardır. Maddi ve manevi olarak bu zor surecten gecen hastalara tavsiyem, donanımlı ve tecrubeli obezite cerrahisi ekiplerine ulaşıp, bunların takibinden cıkmamaları olacaktır. Zinde, ince ve sağlıcakla kalın.

[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]