AA muhabirinin aldığı bilgiye gore, Turk Eğitim-Sen’in, Milli Eğitim Bakanlığının 23 Ağustos 2005’te yayımladığı "Anadolu Liselerine Oğretmen Secimine" ilişkin genelgenin iptali ve yurutmenin durdurulması istemiyle actığı davanın ilk aşaması sonuclandı.
Danıştay 2. Dairesi, soz konusu genelgenin yurutmesini oybirliği ile durdurdu.
Daire’nin kararında, "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Oğretmenlerinin Secimi ve Atamalarına İlişkin Yonetmeliğin" bu okullarda gorev yapacak oğretmenlerin sınavla atanacağını ongorduğu anımsatıldı.
Anadolu liselerine oğretmen ataması icin 2000 yılında yapılan secme sınavından sonra hic sınav yapılmamasının yonetmelikte yer alan emredici hukumler karşısında sınavsız atamayı gerektirmeyeceği vurgulanan kararda, genelgede yeterli belirleme yapılmaksızın sınavsız, hatalı uygulamalara yol acacak şekilde duzenlemeler getirildiği kaydedildi.
Kararda, bakılan davayla aynı nitelikte acılmış dava dosyalarının incelenmesinden, adaylığı kaldırılarak 2004 yılında Anadolu liselerine atanan oğretmenlerin cok kısa bir sure sonra norm kadro fazlası oğretmen olarak dava konusu genelge uyarınca başka Anadolu liselerine atandıklarının anlaşıldığı ifade edildi.
"FIRSAT EŞİTLİĞİ ZEDELENDİ"
"Bu ve benzeri uygulamalar da, 5 yıl sınav acılmayarak fırsat eşitliğinin zedelendiğini gostermektedir" denilen kararda, şoyle denildi:
"Anadolu liselerine atanmada asıl olan sınav olduğuna ve normlar hiyerarşisinde daha alt sırada bulunan dava konusu genelgeyle yonetmeliğin secme sınavına ilişkin hukumleri uygulanmayarak sınav usulu kaldırılmak suretiyle sınavı kazanamayan veya sınava girmeyenlere de yonetmelik hukumlerine aykırı bicimde Anadolu liseleri oğretmenliğine atanma onceliği tanındığı anlaşıldığından dava konusu genelgenin tumunde hukuka uyarlık gorulmemiştir." Yonetmelikte ana kural olarak ongorulen "sınav"ın genelge ile istisna durumuna getirildiğine işaret edilen kararda, "Ana kuralın ihmal edilmek suretiyle sınavsız atananlarla boş kadroların doldurulmaya calışılması, sicil, liyakat ve kıdem gibi unsurların yonetmelikte ongorulduğu şekilde dikkate alınmaması sonucu bu okullara atamaları duzenleyen yonetmelik hukumlerine aykırı bir genelge uygulamaya konulmuştur" denildi.
Kararda, "sayılan bu asli sakatlıklar dava konusu genelgeyi uygulanamaz hale getirdiğinden", yonetmeliğe uygun yeni duzenlemeler yapılması yonunden genelgenin tumu hakkında yurutmenin durdurulması kararı verilmesi gerektiği belirtildi.
BİREYSEL DAVALAR
Ote yandan, Danıştay 2. Dairesi, bazı oğretmenlerin Anadolu lisesi oğretmenliğine atanmak icin yaptığı başvurunun reddine, başka oğretmenlerin atanmasına ilişkin işlemlerin iptali ve yurutmenin durdurulması istemiyle acılan davaları da karara bağlamaya başladı.
Daire, bu kişilerin atanmama işleminin yurutmesini durdurma istemini, secme sınavına girmesi gerektiğinden reddetti. Daire, diğer oğretmenlerin Anadolu liselerine atanmasına ilişkin işlemi ise MEB’in genelgesinin yurutmesi durdurulduğu icin ilgili yonetmeliğe gore yeni duzenleme yapılması gerektiğine işaret ederek, yurutmesini durdurdu.
MEB kararlara itiraz ederse, dosyalar, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na gidecek.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- anadolu lisesine oğretmen atama kararı iptal