Bunalımda olan birine nasıl yardımcı olabilirizSosyal varlıklar olarak hayatımızda başka insanlarla ic iceyiz. Etkileşim icinde olduğumuz kişilerin hissettikleri olumsuz duygulara ve bedensel tepkilerine karşı genellikle duyarlılık gosteriyoruz. Bu duyarlılık, onların icinde bulunduğu durumu fark etmemize ve bu duruma mudahale etmemize katkı sağlıyor. Gunluk hayatta iletişim halinde olduğumuz bir arkadaşımız veya bir yakınımız bazen duygusal olarak zorluk yaşayabiliyor. Boyle bir durum karşısında nasıl davranacağımızı, neler soyleyeceğimizi ya da o kişiye nasıl destek olacağımızı kestiremediğimiz anlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Boyle durumlarda yapılabilecek birkac oneri;
Yanında olmak: Bunalım yaşayan yakınımızın yanında olmak, elini tutmak, omzuna dokunmak ve onun yanında olduğumuz mesajını iletmek oldukca faydalıdır. “Belki yaşadığın acıyı dindiremem, sorununu ortadan kaldıramam ama yanında olabilirim. Yaşadığın sıkıntıları aşman icin sana destek olmaya hazırım. Elimden geldiğince yanında olacağım” diyerek yanında olacağımızı ifade etmek, onun yalnızlık ve gucsuzluk hissetmekten kurtulması ve yalnız olmadığını duşunmesi adına oldukca onemlidir.
Dinlemek: Yaşadığı sıkıntıyı, hissettiği duyguları ve zihnini meşgul eden duşunceleri anlatmasına yardımcı olmak, kişinin duygularının yoğunluğunun azalmasına katkı sağlar. O anlatmaya başladığında sozunu kesmeden, yargılamadan, eleştirmeden, suclamadan sadece dinlemek gerekir. O sormadan veya talepte bulunmadan oneride bulunmamak ve nasihat etmemek de onemlidir. Cunku anlatan kişinin o an ihtiyac duyduğu en onemli şey; anlatarak icinde biriken negatif enerjiyi dışarı atmak, rahatlamak, anlaşılmak ve desteklenmektir.
Başkasının Acısıyla Kıyaslamaktan Kacınmak: Acı ceken birine, başkasının yaşadığı daha buyuk acıyı ornek olarak gostermek toplumumuzda yaygın gorulen bir davranış ve teselli bicimidir. Ancak, yaşadığı acının başka acılarla kıyaslanması kişinin yaşadığı acının kucumsendiğini, onemsenmediğini ve anlaşılmadığını duşunmesine yol acabilir. Başkasının daha buyuk acılar yaşaması, kişinin o an yaşadığı acıyı hafifletmez. Ayrıca daha buyuk acıların varlığı karşısında başkalarınca kucuk gorulen acı karşısında uzulduğu icin sucluluk hissine de kapılabilir. “Başkaları bu kadar acı cekerken, ben kucucuk dertleri buyutuyorum” şeklinde duşunerek kendini suclayabilir. Bu nedenle acıları, başka acılarla kıyaslanmaktan, ne duşunmesi veya ne duşunmemesi gerektiğini soylemekten kacınmak gerekir.
Akıl Vermek ve Nasihat Etmekten Kacınmak:Bunalımda olan veya acı ceken bir insanın mantık ve analiz yapma yetisi zayıflamıştır. Cunku bunalım esnasında beynin amigdala bolumu aktiftir. Bu bolumun iki gorevi vardır; savaş veya kac. Kişi sorun veya tehlike karşısında kendini guclu goruyorsa savaşır, gucsuz goruyorsa kacar. Bazen kacma, ne yazık ki hayatı sonlandırma şeklinde de ortaya cıkabilir. Amigdala aktifken, duşunme ve analiz yapma bolumu devre dışıdır. Duygusal yoğunluğun azalması sağlanmadan bunalımdaki kişiye onerilerde bulunmak, ne yapması veya ne yapmaması gerektiğini soylemek sağlıklı değildir.
Yuruyuşe Cıkarmak: Yapılan bircok bilimsel araştırma, yuruyuş yapmanın ve doğada olmanın uzuntu, depresyon ve kaygıyı azalttığını gostermektedir. Bu nedenle kişi istemese de koluna girerek dışarı cıkarmaya calışmak yararlı olur.
Yukunu Hafifletmek: Kişiyi bunalıma sokan şeylerden biri de yapması gerekip de yapamadığı işleri ve sorumluluklarıdır. Bu nedenle kişinin işlerini yapmaya calışmak, yukunu hafifletmek onun iyi hissetmesi icin cok onemlidir. Boylece kendini toparlayana kadar sorumlulukların yukunden kurtulmuş olur. Olumlu Şeyleri Gormelerine Yardımcı Olmak. Bilimsel araştırmalar, normal zamanlarda bile olumsuzu duşunme eğilimimizin daha fazla olduğunu gostermektedir. Sıkıntı ve bunalım halinde bu durum zirve noktaya ulaşır. Beynimizin olumsuz şeyler duşunmeye eğilimli olmasına karşın, gercek hayatta olumlu şeylerle karşılaşma durumumuz, olumsuz bir durumla karşılaşma durumumuza gore 3 kat daha fazladır. 3 kat daha fazla karşılaşılan olumlu şeyleri fark etmesine yardımcı olmak kişinin, icinde bulunduğu olumsuz duygu durumundan kurtulmasına ve bakış acısını değiştirmesine katkı sağlayabilir.
Bir Uzmandan Destek Almaya Yonlendirmek: Bir dost veya bir yakın olarak zor durumda olan birine yardımcı olmak elbette onemlidir. Ancak bazen bu destek yeterli olmayabilir. Kişinin daha profesyonel bir yardım alabilmesi icin onu bir uzmana goturmek ve tedavi olmasına yardımcı olmak gerekir. Psikolojik sağlık, en az bedensel sağlık kadar onemlidir ve ihmale gelmez.
[h=2]Osmaniye Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Bunalımda olan birine nasıl yardımcı olabiliriz
Sağlık0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Bunalımda olan birine nasıl yardımcı olabiliriz