Bulumia ve anorexia nervosaYemek yedikten sonra sucluluk duygusuna kapılıp, yedikleri yemekleri kusan insanların sayısı az değil. Bunye devamlı olarak yemekleri kusmaya alıştığı zaman "Bulumia yada prenses hastalığı" olarak adlandırılan hastalık ortaya cıkar. Besinler mideye alındıktan sonra sindirilmesine ve bağırsaklara gitmesine izin verilmeden midedeyken kusmayla dışarı atılır. Bu da mide-bağırsak sisteminin butun dengelerini bozar.Midede sindirim olmadığı icin mide hicbir besini kabul etmemeye başlar ve bu sefer kusmalar kendiliğinden gercekleşir. Bu durum sıvı dahil her tur gıdalar icin gecerli. Mide hicbir şey kabul etmediği icin kişi isteği dışında gunden gune daha cok zayıflamaya başlar. Ustelik bunun yanı sıra başka rahatsızlıklar da ortaya cıkar.Vucudun enerji ihtiyacını karşılamak icin gereksinim duyduğu gıdaları alamaması, sinir sisteminden organlara kadar tum vucudun dengesini bozar. Ve bu da cok ceşitli hastalıklara sebebiyet verir. Bulumianın dışında "Anorexia nervosa" denilen bu tarz başka bir hastalık daha var. Bu iki hastalık arasındaki en buyuk fark şu: Bulumialar yemek yedikten sonra pişmanlık duyarak yediklerini cıkarırlar. Sonra tekrar yemek yerler ve bu bir kısır dongu şeklinde devam eder. Anorexialarda ise daha ağır bir semptom vardır:Onlar hicbir şey yemezler. Bulumialılara oranla onları tedavi etmek cok daha zordur. Anorexia nervosa hastaları kendilerini olduklarından hep daha kilolu gorurler. Cunku onlar bilincaltında kilolu oldukları fikrini kabullenmişlerdir. Bir sure sonra da dengesiz bir şekilde zayıflamaya başlayarak, ideal kilolarının oldukca altına duşerler. Anorexiaların tedavisi zor olduğu icin ne tek başına bir diyetisyen ne de tek başına bir doktor bunun ustesinden gelebilir.Bu hastalık mutlaka uzman bir ekip tarafından tedavi edilmelidir. Ozellikle de bir psikiyatristin durumu kontrol altında tutması gerekir.

Hastane ortamında tedavi

Bulumia olsun anorexia nervosa olsun, her ikisinde de tedavi mumkun. Tedavi, kişinin hastalık derecesine gore hastane ortamında gercekleştirilir.
Midenin tekrardan yemek yeme alışkanlığını kazanabilmesi icin hastane ortamı gereklidir. Hastane ortamında uygulanmayan bir tedavi sonrasında, kişinin aynı şeyleri tekrar etme olasılığı yuksektir. Besinleri mideye kabul ettirebilmek icin hastaya besinlerin mutlaka ağız yoluyla verilmesi gerekir.Bunun icin de ilk başlarda yumuşak ve asit iceriği az olan besinler tercih edilir. Tedavinin sonunda ise hastalar duzenli beslenme alışkanlıklarını kazanırlar.


[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]