Turkiye'nin en onemli tarımsal ihracat urunu olan fındığın, sağlık alanında kullanımına ilişkin bilimsel calışmayı gercekleştiren ODU Tıp Fakultesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doc. Dr. Alper Cıraklı, fındığın kalp sağlığına faydasının yanında yara iyileşmesini hızlandırdığının tespit edildiğini ifade etti.
Yara iyileşmesinde fındığın etkisi uzerine uzun suredir calıştıklarını belirten Doc. Dr. Cıraklı, Amerika Birleşik Devletleri İlac Yonetim Federasyonu (FDA) tarafından kabuklu yiyeceklerin kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmasından sonra bu urunlere ilginin arttığını belirtti.
Fındığın bircok hastalığa iyi geldiğinin bilindiğine işaret eden Cıraklı, "Hastalıkları onleme, koruma, iyileştirme uzerinde bircok etkisi var. Tansiyonu ve kolesterolu duşurduğu, iyi huylu kolesterolu artırdığı ve kalp damar hastalıklarının gelişme riskini azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmış. Bu urunun diğer etkilerini de gosterebilirsek, ulkemiz icin buyuk bir kazanc olacağını duşunerek bu yola cıktık. Calışmadaki amacımız, yara iyileşmesinin hızlanmasını sağlamaktır. Yara iyileşmesi karmaşık bir surectir. Bu yolda oluşan herhangi bir aksama, olumsuzluk, yaranın iyileşmesinde gecikme, iyileşmemesi, kotu iyileşmesi şeklinde sonuclanabiliyor" ifadelerini kullandı.
Yara iyileşmesi durumunda oluşan oksidanları onleyen antioksidan icerikli urunlerin, yara iyileşmesinde kullanıldığını vurgulayan Cıraklı, fındığın ozellikle vitamin E ve selenyum gibi antioksidan maddeler icerdiğini, "neden yara iyileşmesine pozitif bir etki yapmasın" hipotezinden yola cıkarak bu calışmayı planladıklarını bildirdi.
[h=3]"Fındık deri uzerindeki yaraları iyileştiriyor[/h] Fındığın, iceriğindeki vitamin E ve selenyumun antioksidan etkisi ile yara iyileşmesini hızlandıracağını duşunduklerini anlatan Cıraklı, yaklaşık 2 yıl boyunca fareler uzerinde yaptıkları calışmayla ilgili şu bilgileri verdi:
"Hayvanların sırt bolgelerinde yaralar oluşturduk ve uc gruba ayırdık. Bir grubumuz kontrol grubuydu. Diğer gruba ise ağızdan yani oral yolla fındık verdik. Bu şekilde besledik hayvanları. Diğer grupta ise deri yolu ile fındık uyguladık. Bunu steril şekilde elde ettikten sonra cilde uyguladık. Yani bir grubu ağızdan kullanılan ilac olarak duşunduk. Diğerinde cilde surulen bir ilac olarak duşunduk. Bu şekilde calışmamızı yaptık ve fındığın farklı zamanlarda 3'uncu, 7'nci ve 14'uncu gunde yara uzerindeki etkisini histolojik olarak inceledik. Bu calışmamızın sonucunda, ağızdan alınan fındığın erken donemde yara iyileşmesini hızlandırdığını tespit ettik. Bu bizim icin cok onemli bir bulgu. Bu aslında calışmanın prototipi. Bundan sonra bu calışmayı daha ileri duzeyde ispatlayacak calışmalara ihtiyacımız var. Bu acıdan calışmamızı ileri duzeye goturmek istiyoruz."
[h=3]Fındık deneyi bilim dergisinde yayınlanacak[/h] Calışmanın, İtalya'da yayımlanan "SCI-Expanded" ta yer alan bir cerrahi dergisinde yer alacağına dikkati ceken Cıraklı, "Burada yayın aşamasına ulaşmış durumda ve şu anda yayın hazırlıkları yapılıyor. Bir Ordulu olarak ben bu calışmada emeği gecenlere teşekkur ediyorum ve gurur duyuyorum" dedi.
Cıraklı, "Biz genellikle cok uygulanan, hayvanların sırt bolgesinde yapılan yara modeli ile yaptık bu calışmayı. Bu, literaturde farklı urunler ile yapılmış. Enerji iceceği ile yapılmış bir calışma da mevcut literaturde. Fındık, ulkemizin milli urunu, Ordumuzun urunu olarak yola cıktık. Bu benim asistanlık hayalimdi. Bunu Ordu Universitesinde gercekleştirmekten buyuk mutluluk ve onur duyuyorum."
Cıraklı, calışmada yer alan Prof. Dr. Tarık Yarılgac, Prof. Dr. Orhan Baş, Prof. Dr. Soner Cankaya, Doc. Dr. Pınar Naile Gurgor, Dr. Oğr. Uyesi Erdal Uzun, Dr. Oğr. Uyesi Esra Erdoğan ile teknik destek veren Sacit Ozkan'a emekleri icin teşekkur etti.
Metin Akyurek
Fındık yaraları da iyileştiriyor
Sağlık0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Fındık yaraları da iyileştiriyor