Alternatif tıp uygulamaları kapsamında bazı devlet hastanelerinde doktorların ve sağlık gorevlilerinin de uygulamaya başladığı hacamatyılda en az iki kere ilk bahar ve son baharda aylarında yaptırılıyor. Ayrıca boyun fıtığı, ağır metal zehirlenmesi, romatizma, kireclenme gibi bazı hastalıkların tedavisinde 3 ayda bir yaptırılarak da kullanılan hacamat yontemi, zihin duruluğu icinde uygulanıyor.
Dr Ender Sarac, "Vucudun yenilenmesi, ağır metallerin gitmesi, toksinlerin giderilmesi icin pratik ve ucuz, yan etkisiz bir yontem. Ben cok sayıda hastamda, migren, sedef hastalığında, odemde, yorgunlukta, cilt ile alakalı sıkıntılarda, ağır metal zehirlenmelerinde ozellikle, romatizma ve kireclenme de cok faydalarını gordum. Dolunay'dan sonraki hicri ayın tek gunlerinde hacamat yapılması tavsiye ediliyor. Muharrem ayındayız. Muharrem hacamatları da devam ediyor. Ben de bugun hacamat yaptırdım. Cok rahatladım, kendimi kuş gibi hafif hissediyorum" dedi.
Hacamat, vucudun belirlenen noktalarında bir neşter ucu vasıtası ile kucuk cizikler atılarak, bunların kupa ile cekilmesi ile vucuttan kan alınması anlamında geliyor. Duasını bilenler okuyarak, manevi olarak da şifa icin geleneksel olarak uyguluyor