İSTANBUL İCİN İFTAR VE SAHUR VAKİTLERİ İCİN TIKLAYINIZ...
2019 İFTAR VE SAHUR VAKİTLERİ İCİN TIKLAYINIZ...

2019 İL İL İMSAKİYE VE İFTAR TAKVİMİ İCİN TIKLAYINIZ
İmsak nedir?
İmsak, gecenin bitimi, gunun başlaması demektir. Dinimizde gun, imsak vaktinde başlar, bir dahaki imsak vaktinde biter.
Ramazanda yiyip icmenin yasak olan vaktin başlaması demektir. Turkiye Gazetesi Takviminde yazılı olan imsak vaktinde, yiyip icmeyi kesmelidir! Turkiye'de bundan 15-20 dakika kadar sonra sabah namazı kılınabilir!
Yanlış takvimlere gore hareket edip de, yiyip icmeye ezan okununcaya kadar devam eden kimsenin, sucu yanlış takvime bulması, kendini mesuliyetten kurtaramaz!
Teheccud, seher vakti ve sahur
Sual: Seher vaktinin onemi nedir?
CEVAP
Seher vakti şer'i gecenin yani guneşin batışından imsak vaktine kadar olan zamanın son altıda biridir. Yaz ve kış bu vakit azalıp coğalır.
Teheccud namazının vakti ise, şer'i gecenin son ucte biridir.
Gece yarısından sonra kılınan teheccud namazı, gunduz kılınan bin rekÂttan daha faziletlidir. Muzzemmil suresinin ikinci Âyetinde mealen, (Gecenin yarısında gece namaz kıl!) buyuruldu. (İslam Ahlakı)
Teheccut namazı, gece yarısından sonra kılınabildiği gibi, gecenin son ucte birinde kılmak iyidir. Seher vaktinde kılmak ise daha iyidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Gecenin sonunda uyanamayacağından korkan, gecenin evvelinde vitri eda etsin! Sonra yatsın! Gece sonunda uyanacağını umit eden, vitri o zaman kılsın! Cunku gecenin sonundaki kalkmakta rahmet melekleri hazır olur.) [Muslim]
(Gece seher vaktinde ve namazlardan sonra yapılan dua kabul olur.) [Tirmizi]
(Seher vakti Allahu teÂl buyurur ki: İstigfar eden yok mu, onu mağfiret edeyim. İsteyen yok mu, istediğini vereyim, duasını kabul edeyim.) [Muslim]
Seher vakti, dua ve istigfarların kabul olduğu zamandır. Ramazan ayında sahur icin kalkınca seher vaktinde kalkılmış olur. Bu vakitte dua etmeyi ganimet bilmelidir! Allahu teÂl iyileri overken, (Onlar seher vaktinde istigfar eder) buyuruyor. (Zariyat 18)
Yakub aleyhisselam, oğullarına, (Sizin icin yakında [seher vakti] Rabbime istigfar edeceğim) dedi. (Yusuf 98)
Âl-i İmran suresinin 17. Âyetinde, sabredenler, sadıklar [soz, iş ve niyetlerinde doğru olanlar], namaz kılanlar, zekÂt verenler ve seher vakitlerinde istigfar edenler ovulmektedir. Hepsinden sonra, istigfar edenlerin bildirilmesi, insanın her ibadetini kusurlu gorup, daima istigfar etmesi icindir.
Fırsat ganimettir. Omru faydasız işlerle gecirmemeli, Hak teÂlÂnın rızasına uygun şeylere sarf etmelidir! Beş vakit namazı, tadil-i erkan ile ve cemaat ile eda etmelidir! Teheccud namazı kılmalı, seher vakitlerini istigfarsız gecirmemeli, gaflet uykusuna dalmamalı, olumu ve ahireti duşunmeli, haram olan dunya işlerinden yuz cevirip, ahiret işlerine yonelmelidir! Zaruri olan dunya kazancı ile meşgul olup, diğer vakitleri, ahireti imar etmekle meşgul olmalıdır! (Mek. Masumiyye)
Sahura kalkmanın onemi
Sual: Sahura kalkmadan oruc tutmak gunah mıdır?
CEVAP
Gunah değildir, ancak sahura kalkmak cok sevabdır. Bir yudum su icmek icin de olsa, sahura kalkmak iyi olur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Sahur yemeği mubarektir. Sahurun tamamı berekettir. Bir yudum su icin de olsa sahura kalkın! Allahu teÂl ve melekleri, sahura kalkanlara salÂt ve selam ederler.) [İ. Ahmed] (Yani Allahu teÂlÂ, sahura kalkanları mağfiret eder, melekler de onlar icin dua eder.)
Hilal gorulunce Ramazan başlar
Sual: Ramazanın başlamasında hesaba, takvime gore mi hareket edilir, yoksa hilalin gorulmesine mi itibar edilir?
CEVAP
Hesaba, takvime gore hareket edilmez. Hilalin goruleceği gun değil, doğacağı gun, doğru olarak hesapla tespit edilir. Fakat dinimiz, oruca başlamayı ve bayramı, hilalin doğmasına değil, hilalin gorulmesine bağlamıştır. Hadis-i şerifte, (Hilali gorunce oruc tutun, tekrar gorunce orucu bırakın) buyuruldu. Hilal, ya hesapla bulunan gunde veya bir gun sonra gorulur. Hesapla bildirilen gunden once asla doğmaz, doğmadığı icin de gorulemez, cunku Allahu teÂlÂnın koyduğu nizamda eksiklik, yanlışlık yoktur. Guneşin ve ayın hangi saatte doğup batacaklarını, cok onceden hesapla bilmek mumkundur. Yeni ayın hilali hesapla bulunan zamanda doğar, fakat havanın bulutlu olması gibi sebeplerle bazen doğduğu gun gorulmeyebilir. Ramazan ayını tespit icin, hilali aramak ve gormek gerekir. Hicri kameri ay 29 gun de cekebileceği icin, hilal gorulunce Şaban ayının 29'u da olabilir. Eğer gorulemezse, Şaban ayını 30'a tamamlamak gerekir. Hilali gormekle ramazanın başlaması, hesapla bulunandan bir gun sonra olabilir, fakat bir gun once olamaz, cunku hilalin, hesapla bulunan gunden once doğması ve gorulmesi mumkun değildir.
Ramazan ayının her yıl 30 gun cektiğini sananlar da var. HÂlbuki kameri aylar bazen 29, bazen 30 gun ceker. Hep 30 cekse, hicri yıl 360 gun olur. Her yıl, 10-11 gun erken gelmesinin sebebi, kameri ayların bazen 29 cekmesinden dolayıdır.
Orucun ve Ramazan ayının fazileti
Sual: Ramazan ayının onemi nedir?
CEVAP
Bu konuda imam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
Mubarek Ramazan ayı, cok şereflidir. Bu ayda yapılan, nafile namaz, zikir, sadaka ve butun nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda bir orucluya iftar verenin gunahları affolur. Cehennemden azat olur. O oruclunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir. O oruclunun sevabı hic azalmaz.
Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gosteren Âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, butun sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, gunah işleyenin butun senesi, gunah işlemekle gecer.
Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahu teÂlÂnın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak icin fırsat bilmelidir.
Kur'an-ı kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru gec yapmak sunnettir. Resulullah bu iki sunneti yapmaya cok onem verirdi.
İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip icmeye ve dolayısıyla her şeye muhtac olduğunu gostermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.
Hurma ile iftar etmek sunnettir. İftar edince, (Zehebez-zama' vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahu teÂlÂ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak onemli sunnettir.
Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Musluman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları acılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları acılır. Allahu teÂlÂ, bu mubarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin. (Mektubat ,1.c. 45.m.)
Acıktan oruc yiyen, bu aya hurmet etmemiş olur. Namaz kılmayanın da, oruc tutması ve haramlardan kacınması gerekir. Bunların orucu kabul olur ve imanları olduğu anlaşılır.
Sual: Ramazan orucuna niyet, ne zaman başlar ve ne zaman son bulur?
Cevap: Niyetin zamanı, bir gun once guneş batmasından başlayıp, ertesi gunu Dahve-i kubraya kadardır. Ramazan orucuna kalp ile niyet etmek farzdır.
Sual: İmsak vaktinden once ve imsakten sonra oruca nasıl ve ne şekilde niyet edilir?
Cevap: İmsak vaktinden once oruca niyet ederken; “Niyet ettim, yarın oruc tutmaya” denir. İmsak vaktinden sonra niyet ederken; “Niyet ettim bugun oruc tutmaya” diye niyet edilir.
Sual: Ramazanda bir ozur sebebiyle tutulamayan orucları kaza etmek de farz mıdır ve bunların niyet zamanı da, ramazan orucundaki gibi midir?
Cevap: Ramazan-ı şerif orucu, her Muslumana farz olduğu gibi, bir ozur sebebiyle tutamayanların kaza etmeleri de farzdır. Kaza ve kefaret orucuna, muayyen olmayan adak oruclarına fecirden yani imsakten sonra niyet edilemez.