Ramazan'da halsizlik, baş ağrısı gibi sorunların yeterli sıvı tuketilmediği zaman ortaya cıktığını belirten Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Bolumu'nden Diyetisyen Seda Demetgul, “Ozellikle nemli bolgelerde terleme ile su kayıpları fazla olabileceğinden orucluyken ağır fiziksel aktivitelerde bulunmaktan kacınılması gerektiğini belirtti. Demetgul, “Boyle durumlarda cok guneşli alanlar yerine daha serin ve golge yerleri tercih etmeliyiz. Ayrıca vucuttan su atıcı ozelliği bulunan cay ve kahve tuketiminin sınırlandırarak vucudumuzdan fazla sıvı atımını engelleyebiliriz” diye konuştu.
[h=3]"Orucunuzu hurma ile acabilirsiniz" [/h] Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Seda Demetgul sağlıklı bir oruc icin şu onerilerde bulundu:
“İftar oğununu ikiye bolmeliyiz. İlk bolumde daha hafif ve midemiz icin ağırlık hissettirmeyecek besinler, ikinci bolumde ise eğer tuketilecekse daha karbonhidratı yuksek veya enerjisi yuksek besinler yer almalıdır. Oncelikle orucumuzu 1 bardak su ile acmak uzun sureli susuzluk sonrası vucudumuz icin rahatlatıcı olacaktır. Suyun yanında 2-3 adet hurma karbonhidrat ve posa iceriği ile vucudumuz icin iyi bir enerji kaynağı olmaktadır. Daha sonra corba ile besin tuketimi devam etmelidir. Corbanın yanında ayran, yoğurt gibi proteinden zengin bir besin corbanın kan şekerini hızlı yukseltmesinin engelleyecek ve daha cok tokluk oluşturmasının sağlayacaktır. Daha sonrasında 10-15 dakika bekleme suresi sağlamalıyız. Bu bekleme suresinde aslında vucudumuzda tokluk hormonunun salgılanmasıyla yavaş yavaş doygunluk hissedilir. Aslında bu bekleme suresiyle ikinci bolumde alınabilecek fazla enerjiden kacınılmış olacaktır. İftarın ikinci bolumunde haşlama, buğulama, ızgara pişirme yontemleriyle hazırlanmış cok yağlı olmayan etler veya sebze yemekleri ve salatalara yer verilebilir, protein icerikleri ve tokluk oluşturmalarıyla bilinen posadan zengin kuru baklagiller ayrıca tam tahıllı veya tam buğdaylı besinler bulunabilir.”
[h=3]“İftardan hemen sonra tatlı yemeyin” [/h] Ozellikle gun icerisinde kan şekerlerinin duşmesine bağlı olarak tatlı veya şeker icerikli besinlere yonelimin arttığını soyleyen Diyetisyen Demetgul, “Tatlılarımızı iftar sofralarına koymayalım, iftardan sonra sutlu veya meyveli bir tatlıyla bir ara oğun yapmamız daha kontrollu besin tuketimini sağlayacaktır. Hafif besinlerle gecirdiğimiz bir iftar yemeğinden sonra bir porsiyon meyve veya sutlu bir tatlı veya sut, yoğurt, ayran gibi besinlerle ara oğunler yapabiliriz. Gunluk olarak besin tuketilebilecek zaman kısıtlı olduğu icin gunluk almamız gereken enerjiyi de karşılamamız onemlidir. Bu yuzden sağlıklı besinlerle uygun porsiyonlarda ara oğunler yapmalıyız” diye konuştu.
[h=3]"Sahurda yumurta tokluk hissi verir" [/h] Genellikle calışan bireylerin uyku duzenleri bozulduğu icin sahura kalkmadan oruc tuttuğunu soyleyen Diyetisyen Seda Demetgul sozlerini şoyle tamamladı:
“Mutlaka sahur yapmalıyız. Sahur yapmayanlar cok daha erken acıkmaya başlamaktadırlar. Gun icerisinde kan şekerlerinin daha erken duşmesi, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı şikayetlerinin oluşması durumuna neden olabilmektedir. Daha sağlıklı bir oruc icin mutlaka sahur yapmalıyız. Sağlıklı bir sahur da mutlaka bir adet yumurta tuketimi tokluk sağlamak icin yararlı olacaktır. Cok yağlı olmayan bir peynir ceşidine yer verebiliriz bol yeşil sebzeler tuketmeliyiz posa iceriği ve vitamin mineral iceriği ile mide bağırsak sisteminin daha duzenli calışması icin faydalı olmaktadır. Sahurda 2-3 su bardağı su tuketimi muhakkak sağlanmalıdır. İftar yemeğinden 2 saat sonra hafif tempolu 30-45 dakika yuruyuşler yapmak daha sağlıklı bir Ramazan ayı gecirmemiz icin yardım olacaktır. Sağlıklı bir oruc icin su tuketimine cok dikkat etmeliyiz, yeterli ve dengeli oğunler tuketmeliyiz, vucudumuzdan su kayıplarını en aza indirmeliyiz, az az sağlıklı besinlerden tuketmeliyiz ve mutlaka sahur yapmalıyız.”
Metin Akyurek