Borcum vardi

Oldukca yaşlı bir adam ,kendisi gibi kamburalaşıp yere yanaşmış bir ağacın altında ağlıyordu. Biraz once irikıyım bir genc yanına sokulmuş ve kendisinden icki parası istedikten sonra bir de tokat atmıştı. Yaşlı adamın yere yıkıldığını gorenler, hemen yardımına koşup:

- Gecmiş olsun dede ,dediler. O serseri ne istedi ki senden?

Adamcağız bir şey olmamış gibi toparlanmaya calışırken:

- Eski bir borcum vardı, onu istedi , dedi. Yapması gerekeni yaptı sadece...

Cevresindekiler, ihtiyar adamı yerden kaldırdıktan sonra eline bastonunu tutuşturup aceleyle işlerine koşuştular. Herkes ayrıldığında, hadiseyi başından beri gormuş olan bir delikanlı onun koluna girerek:

- Fazla hırpalandınız, dedi. Ağacın golgesinde biraz oturalım mı?

Yaşlı adam yorgun bakışlarını yukarıya yoneltip :

-Benim bu ağacın altında dinlenmeye hakkım yok yavrum dedi. Olunceye kadar da olmayacak.

Delikanlı, soylenenden bir şey anlamamıştı. Meraklı gozlerle kendisine bakarken, onun tekrar hıckırıklara boğulduğunu farketti.

Yaşlı adam ,iniltiye benzeyen bir sesle:

- Elli yıl kadar onceydi,diye devam etti. Rahmetli babamı,sigara parası almak icin bu ağacın altında azarlamıştım. Yani biraz once evladımın beni dovduğu yerde.

Delikanlı ne diyeceğini bilemedi ve şimdi biraz daha bitkin gorunen ihtiyarın sakinleşmesini bekledikten sonra, onu arabayla evine bırakmayı teklif etti.

Adam, titrek adımlarla yoluna koyulurken:

- Evim oldukca uzaklarda yavrum. Ama ben yuruyerek gideceğim oraya. Babamın da onu azarladıktan sonra, uzuntusunden yayan donduğu gibi. Hem şehir dışındaki kabristana uğrayıp bir Yasin le opeceğim ellerinden...