Prof. Dr. Yuksel Gumurdulu, oruc surelerinin uzun olması nedeniyle Ramazan ayında kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerinin ortaya cıkabileceğini kaydetti.
Orucla beraber değişen beslenme duzeninin beraberinde gelen sindirim problemlerinin dost bakteriler olarak adlandırılan probiyotiklerle aşılabileceğini vurulayan Prof. Dr. Gumurdulu, “İftarda gıdaların yeteri kadar ciğnenmeden ve hızlı yenmesi, sindirim ve boşaltım sisteminde ciddi sorunlara yol acar. Bu sebeplerden, vucudumuz sindirim sistemini dengeleyen dost bakterilere daha cok ihtiyac duyar” dedi.
Yoğurt gibi probiyotik bakımından zengin gıdaların tuketilmesi gerektiğini belirten Gumurdulu, duzenli calışan bağırsakların, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, mide-kolon kanserinden koruduğunu dile getirdi.
Bu yıl ortalama oruc suresinin 16-18 saat olduğunu ve uzun aclık suresinin ardından sindirim sistemini yormamak gerektiğini soyleyen Prof. Dr. Yuksel Gumurdulu, iftarın iki oğunde yapılması gerektiğini belirtti. Gumurdulu, "İftarın ilk kısmında, corba, salata, ayran gibi gıdalar tuketilmelidir. Beyne tokluk sinyalleri 15 dakikadan sonra gitmeye başlar. Bu sebepten iftarın ilk oğununde mideyi zorlamadan hafif gıdalar tuketmek dengeli beslenmeye yardımcı olur. İftarın ikinci kısmında ise, protein ağırlıklı yemekler, mevsim yeşillikleri, tam tahıllı ekmek, bulgur, esmer pirinc, karabuğday veya firik gibi tahıllar tuketmek uygun olacaktır" dedi.
İc Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yuksel Gumurdulu, Ramazan ayı icin en doğru egzersiz saatinin iftardan 2 saat sonra yapılması gerektiğini belirterek, gunluk 35 dakikalık yuruyuş ile hem sindirim sistemi konforunun artırabileceğini hem de kilo kontrolunun yonetilebileceğini kaydetti.
Ramazan ayında, gun icinde kan şekerinin sıkca duştuğunu, bu yuzden insanların iftarda hızlı ve aşırı yediğini belirten Yuksel Gumurdulu, bu problemin onune gecilebilmesi icin sahurda tam buğday unundan yapılan ekmek ve makarna, karabuğday gibi karbonhidrat bakımından zengin besinler tuketilmesi gerektiğini soyledi. Gumurdulu, "Sahur, imsak vaktinden 30-40 dakika once yapılmalıdır. Sahuru hafif ama doyurucu bir oğun olarak gecirmek isteyenler, yulaf ezmesi, sut ve muzu karıştırarak tuketebilirler" şeklinde konuştu.
İştah yonetiminde yumurtanın da olumlu etkileri olduğunun altını cizen Gumurdulu, sahuru kahvaltı turu bir oğunle yapmak isteyenlerin yumurtayı rahatca tuketebileceklerini ifade etti. Gun icerisinde kan şekerini dengeleyecek onerilerde de bulunan Gumurdulu, şunları kaydetti:
"İftar ve sahur arasında kısa sureli de olsa uyumalıdır. 00.00-03.00 saatleri arasında uykuda olmak, gun icerisinde kan şekerinin dengede kalmasına ve oğunlerde iştah yonetiminin sağlanmasına yardımcı olacaktır."
Ramazanda sindirim sistemini yormayın
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Ramazanda sindirim sistemini yormayın