Bir gun hacca gidiyordum,Irak;Suriye topraklarından gecerken yalnız bir kadına rastladım.Selam verdim;
Selamımı Soz olarak Rahim bir Rab'den selam sozudur onların duyacağı(Ya-sin:5

ayetiyle aldı
Buralarda ne yapıyorsun? diye sordum.
Allah kimi yoldan cıkarmışsa,ona yol bulduracak yoktur" (A'raf :186) ayetini okudu...
Anladım ki ,yolunu kaybetmiş Nereye gittiği soruma ;
Bir gece kulunu Mescid-i Haramdan alıp Mesci-i Aksaya goturen Allah'ı tesbih ederim(İsra:1) ayetiyle karşılık verdi.
Anladım ki,gectiğimiz hac mevsiminde haccını tamamlamış Kuduse gidiyor.Ne zamandan beri boyle yolunu kaybettin? dedim.
Tam uc gece (yani uc gundur)(Meryem:10) dedi.
Yiyecek verme teklifinde bulundum.
Sonra orucunuzu gun batıncaya kadar tamamlayın( Bakara:187) ayetini okudu.
iyide Ramazan da değiliz dedim.
Kim Allah icin nafile bir hayır yaparsa,Allah her hayrın karşılığını verendir ,her şeyi hakkıyla bilendir(Bakara:15)yetiyle cevap verdi.
Yolculukta oruc acılabilir"dedim.
"Ama orucu tutarsanız,bu hakkınızda daha hayırlıdır(Bakara :184) ayetini okudu.
Niye benim gibi konuşmadığını sordum.
Ağzından tek bir soz bile cıkmasın ki,yanında onu gozleyen ve o sozu kaydetmeye hazır bir gozcu bulunmamış olsun"dedi.
"kimlerdensin?diye sordum.
Bu konuda kesin bilgin yok(ailemi soylesem de tanımazsın).Sonra goz de kalp de(gormeden,kesin bilgiye dayalı olmadan verdiğin her hukumden) sorumludur."(İsra:36) ayetiyle cevap verdi.
Hata ettim,hakkını helal et dedim.
Bugun size kınama yok.Allah sizi bağışlasın (Yusuf :92) dedi.
Deveme bindirip kafilesine ulaştırma teklifinde bulundum.
"Hayır adına ne işlerseniz Allah onu bilir(Bakara:215) ayetiyle mukabele etti.
Devemi yanına getirdim,binecekken
Mumin erkeklere soyle,bakışlarını sakınsınlar(Nur:30) ayetini okudu.
Gozlerimi cevirdim;binecekken deve urkup kactı,bu arada elbisesi az yırtıldı.
Başınıza musibet olarak ne gelirse,bu bizzat işleyip,onu hak etmeniz sebebiyledir(şura:30) ayetini mırıldandı.
Sabret,deveyi bağlayayım!dedim.
Bu hususta Suleyman'ı anlayışlı ve daha isabetli davranır kıldık(Enbiya :79)ayetini okuyarak,devemi yonlendirme konusunda benim daha başarılı olduğumu kasdetti.
Deveye bindi ve
Bunu bize baş eğdiren Allah'ı tesbih ederim;yoksa bunu biz başaramazdık.Ve sonunda şuphesiz Rabbimize doneceğiz!"(Zuhruf:13-14) ayetlerini okudu
"Haydi!" diye deveyi hızlandırdım.
"Yuruyuşunde (ve davranışlarında)vakur ol ve sesini yukseltme.seslerin en cirkini eşeğin sesidir!"(Lokman :19) mukabelesinde bulundu.
Yururken şiir okumaya başladım.
Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun!"(Muzzemmil:20) dedi.
şiir okumak haram değil ki ! dedim.
Bu hususu ancak idrak ve basiret sahipleri duşunur anlar! (Bakara :269) cevabını verdi.
Bir sure gittik;sonra evli olup olmadığını sordum.
"Ey iman edenler!Cevabı verildiğinde sizi uzecek meselelerden sormayın!"(Maide :101) ayetini okudu.
Derken kafilesine ulaştık ve "kafile icerisinde kimsen var mı? dedim
Mal ve evlat dunya hayatının susudur!(Kehf:46) dedi.
Anladım ki ,evladı var.İsimlerini sordum.
Allah İbrahim'i dost edindi;Allah Musa ile konuştu;Ey Yahya ,Kitaba kuvvetle tutun!(Nisa:125,164;Meryem:12) Ayetlerini okudu.
Ey İbrahim,ey Musa ,ey İsa! diye kafileye seslendim.Nur yuzlu uc genc
Buyur!" diye cıkageldi.
Onlara para verip,Bununla icinizden birini şehre yollayın!Yemeklerin helal ve temiz olanına baksın ve size bir yiyecek getirsin.Dikkatli davransın!(Kehf:19) dedi.
Yiyecek gelince bana
Gecmiş gunlerinizde yaptıklarınızın karşılığında şimdi afiyetle yiyip icin!"(Hakka:24) dedi.
Cocuklara,Annenizin bu durumunu bana soylemezseniz bu yemekten yemem!"dedim.
Annemiz"dediler.Ağzından Cenab-ı Allahın gazabını cekecek yanlış bir soz cıkar korkusuyla 40 yıldır boyle sadece Kuranla konuşur.
(...İbn Mubarek,bu hadiseyi Kuran'da her şeyin bulunduğuna delil olarak anlatırdı.)