Turk Patent Enstitusu tarafından tescil yapılan Kilis'e ozgu cennet camuru tatlısı, lezzetiyle Turkiye'nin en cok beğenilen tatlıları arasında yer alırken, Ramazan ayında ise iftar sofralarının aranılan tatlısı oluyor. Cennet camuru-kaymaklı kırma kunefe isimleriyle bilinen tatlının coğrafi işareti tescili Turk Patent tarafından gercekleştirildi. Kilis'e ozgu tatlı, adı ve tadı dolayısıyla yılın her mevsiminde tuketilebiliyor. Tatlı ustaların ozenle hazırladığı tatlı Turkiye'nin her tarafında buyuk ilgi goruyor.
Baklavacı Murat Eskicioğlu, Cennet Camurunun tescilli olduğunu ifade ederek, “Cennet camurunun tescilinin yapılması Kilis acısından cok onemlidir. Cennet camuru bilinenin aksine yiyen insanlara kilo aldırmamaktadır. Ayrıca cok faydalıdır. Cennet camurunu hazırlamak cok kolaydır, 20 dakikada hazırlanır. Cennet camuru yapıldıktan sonrada tuketilebilir, daha sonrada tuketilmesinde hicbir sakıncası yoktur. Evlerde de hazırlanabilir cok kolaydır. Bu eşsiz lezzet sadece Kilis'tedir. Cennet camurunun tadına bakmaya herkese Kilis'e cağırıyorum” dedi.
[h=3]Gunluk 1 tona yakın tatlı tuketiliyor[/h] Kilis'te cennet camuru tatlısı kunefeci ile baklavacılar dışında vatandaşlarda kendi evlerinde rahatlıkla yaptığı cennet camuru tatlısının Ramazan ayında gunluk 1 tona yakın uretimi ve tuketimi oluyor. Kentte, normalde yaz donemlerinde gunluk uretim ve tuketimi yaklaşık 500 kilograma duşen tatlının kışın uretim ve tuketimi ise gunluk 1.5 tonu buluyor. Her mevsim tuketilen tatlı, Ramazan ayında da yoğun ilgi gorduğu donemlerden birini yaşıyor
[h=3]Kilosu 40-60 TL arasında satılıyor[/h] Kilis'in dunyaca unlu cennet camurunun kilosu tatlının icerisine konulan fıstık ile kaymağın bolluğuna ve Kalitesine gore kilogramı 40-60 TL arasında değişen fiyat ile satılıyor
[h=3]Tatlının yapımı[/h] Ciğ kadayıfın yağla yumuşatıldıktan sonra ocaktaki tepsiye yerleştirilerek ısıtılıyor. Daha sonra tepsiye toz şeker ilave edildikten sonra yaklaşık 20 dakika pişirildikten sonra hafif karıştırarak şerbet ve bol fıstık dokuluyor. Uzerine tarcın ve kaymak koyduktan sonra fıstık ekleyerek servise hazır hale getiriliyor. Cennet camuru tatlısı kısacası bol fıstık, tereyağ, toz ve sıvı şeker, pudra şekeri ve tarcından atılıyor.
Mehmet Ali Dağ