CİNLER
İnsanın yeryuzundeki seruveni ile birlikte gozle gorulemeyen bir ucuncu varlıktan soz edilegelmiştir.
İnsanlığın binlerce yıllık tarihinde işte bu gozle gorulemeyen varlıklara her toplumda farklı isimler konulmuş, farklı nitelendirmelerde bulunulmuştur. En ilkel toplumlardan, en gelişmiş toplumlara kadar her ulke folklorunde, kulturunde, mitolojisinde de yer alan bu varlıklar, cinler ve periler olarak adlandırılmıştır.
Başta Muslumanlık olmak uzere semavi dinlerde de bu varlıklardan bahsedilmektedir. Kur´an da cin olarak bahsedilen bu varlıklara Batı´da ``genie'' ve ``genius'' denilmektedir.
Peki bu varlıklar, insanların durduk yerde uydurdukları, hayali varlıklar mıdır, yoksa gercek varlıklar mıdır?
Kuşkusuz bu sorulara verilecek cevaplar, insanların inanc sistemiyle yakından alakalı olacaktır. İnsanlardilediklerine inanırlar, dilemedikleri şeylere inanmazlar. Kimseye zorla birşeyi inandırmak mumkun değildir, doğru da değildir. Ama bazı insanlar inanmıyor diye, ahiret gunu, cennet, cehennem de yoktur, melek ve cin diye varlıklar da yoktur denilemez. Bu butunuyle bir inanc konusudur. Değerli mufessir Elmalılı
Hamdi Yazır ``Cinn Suresi''nin tefsirinde şunları soyluyor
Cinlerin de cismani bir bunyesi olabilir. Ancak bizim her bunyeyi gormemiz gerekmeyeceği gibi, gorduklerimizin de her parcasını gormediğimiz biliniyor. Şu halde gozlerimizin onunde nice nice bunyeler bulunurken, biz onları gormeyebiliriz, nitekim mikropları sıradan bir bakışla goremediğimiz gibi, hava boşluğu icinde, goremediğimiz dalgalar, ışıklar da bulunabilir. Bunların bize uzak ve yakın, yuksek ve alcak olanları da cıkabilir ve biz butun cisimleri, butun cismani ve fiziki kuvvetleri keşfetmiş değilizdir. Şu anda gerek ruhani, gerek cismani bakımdan bizim duygularımızdan gizlenmiş yaratıklar bulunduğunu inkar etmek doğru değildir.''
KUR´AN DA VAR DENİLEN HİC YOK OLUR MU?
``Cinler var mıdır?'' Zaman zaman kendini bilmez bazı insanlar, boyle bir soruyu ortaya atarlar. İnanclı bir insanın boyle bir soru sorması mumkun mudur? Kur´an-ı Kerim´in var dediği bir şey icin ``Var mıdır, yok mudur'' denilebilir mi? Bazı insanlar, ``Cinlere inanmam, hangi cağda yaşıyoruz'' diyerek tepki gosterirler. Ben o insanların tepkilerinde samimi olduklarına inanmıyorum. Boyle diyen pek cok insanın, ne şekilde inandıklarını, nasıl kapı kapı dolaştıklarını cok iyi biliyorum. Kur´an-ı Kerim´in 30´dan fazla ayetinde cinlerden bahsediliyor. Bunun icin, bırakın cinin inkar edilmesini, ``Var mıdır, yok mudur'' diye sorulmasını bile hoş gormek mumkun değildir. O halde, madem ki dunyamızı ve yaşantımızı cinlerle paylaşıyoruz, bilmemiz gereken cok şey vardır.
Cinler nedir? Nerdedir? Cinlerle temasımız var mıdır? Gunluk yaşantımızda cinler ne zaman ve nerede bize daha yakın olurlar? Tabağgımızdaki yemeğimizi bile bazen onlarla paylaştığımızı biliyor musunuz? Cinler Nasıldır? Gorunur mu, gorunmez mi? Onlar icin zaman, mekan ve sınır diye birşey var mıdır? Kac yıl yaşarlar? Yemek yer, su icerler mi? Nasıl olurler? Cinlerle evlenenler var mıdır? İyi cin, kotu cin diye birşey var mı? Nerelerde yaşarlar? Aile gibi mi, yoksa tek tek mi yaşarlar? Benim aklıma gelmeyip, başkalarının aklına gelen binlerce soru... Size bunları anlatmaya calışacağım. Zaman zaman yureğiniz kalkacak. İciniz urperecek. Yuce Allah´ın Kur´an-ı Kerim´le biz kullarına cinleri nasıl anlattığını goreceksiniz. Cok şey oğreneceksiniz. Ufkunuz genişleyecek. Dunyanız aydınlanacak. Hepsini anlatacağım.
Bunların yanısıra, ruya nedir? İnsanların hayatında nasıl bir rol oynuyor. Nazar var mıdır? Nazardan nasıl korunursunuz? Reenkarnasyon doğru bir inanış mıdır? İslam´da yeri var mıdır? Bilgilerim ve tecrubelerim cercevesinde butun bu soruları cevaplamaya calışacağım. Şimdiden hayır dualarınızı bekliyorum.
CİNLER DE MUKELLEF VARLIKLARDIR
Cinlerin varlığına en guzel delil, Kur´an-ı Kerim´dir. Kur´an da bildirildiğine gore cinler de insanlar gibi mukellef varlıklardır. Cinler de peygamberlerin getirdiği ilahi davete muhattaptırlar. Onlar da insanlar gibi topluluklar halinde bulundukları gibi, fırka fırka, kabile kabile ayrılmışlardır.
Cinler de insanlar da Allah´a kulluk icin yaratılmışlardır. Zariyat Suresi´nin 56´ıncı ayetinde, ``Ben cinleri ve insanları bana kulluk etsinler diye yarattım'' denilerek bu hakikate dikkat cekilmektedir. Kur´an-ı Kerim´in cinlerle ilgili ayetlerine bakıldığında insanlarla birlikte anıldıkları ve kulluğa cağırıldıkları acıkca gorulmektedir. İlahi azap insanlarla birlikte cinleri de kapsamaktadır bu ayetlerde. Cin Suresi´nin 11´inci ayetinde, cinlerin ``Bizden iyileri de var, kotuleri de var. Biz ceşitli yollara ayrıldık'' dedikleri belirtilmektedir. Yine aynı surenin ilk ayetinde de ``De ki; cinlerden bir topluluğun Kur´an dinleyip sonra şoyle dedikleri bana vahyolundu: Bir harikulade bir Kur´an dinledik. Doğru yola iletiyor, ona inandık. Artık rabbimize hic kimseyi ortak koşmayacağız.'' buyurmaktadır
Cİnler
Dini Bilgiler0 Mesaj
●23 Görüntüleme