Corak arazilerin tarıma elverişli hale getirilmesi icin Osmanlı Sultanı 2. Abdulhamit Han'ın 1907 yılında hazırlattığı Konya Ovası Projesi (KOP) tamamlanıyor. Goksu Havzası'ndan Akdeniz'e boşa akan su, 225 kilometre uzunluğundaki kanallarla getirilerek barajlarda birikti. Projenin onemli ayaklarından Mavi Tunel Projesi ile suyu Konya Ovası'na aktaracak 125 kilometre uzunluğundaki Apa Hotamış iletim kanalından deneme amaclı su verildi. Suğla depolamasından bırakılan su, Karaman'ın Suleymanhacı koyundeki Acıgol'e ve Konya'nın Cumra ilcesinin 10 kilometre guneydoğusundaki Hotamış depolamasına ulaştı. Eski Hotamış Golu uzerine inşa edilen 26 kilometre uzunluğu ve 580 milyon metrekup depolama hacmiyle dunyanın en buyuk yapay golleri arasında yer alacak Hotamış depolamasına su verilmeye başlandığını duyan bolge ciftcisi, tarihi ana tanıklık etmek uzere toplandı. Ciftciler, sosyal medya hesaplarından suyun toprakla buluşmasını canlı yayınlayarak duyurdu.
[h=3]“Urun deseni değişecek”[/h] Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, Konya Ovası'nda kırac arazilerin suya kavuşmasıyla uretim deseninin değişeceğini soyledi. Aldıkları bilgiye gore test amacıyla 15 gun Hotamış depolamasına su verileceğini belirten Bayram, bu calışmaların ardından eksikliklerin giderilerek yeni ekim sezona ureticinin tarlasının su ihtiyacını gidererek başlayacağını duşunduğunu kaydetti. Bayram, su ile birlikte uzaklaştıkları hububat uretiminin canlanacağını dile getirerek, “Sudan dolayı maliyeti cok yuksek olduğu icin uretiminde sorun yaşadığımız mısırı ekerek ulke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağız. Turkiye'ye ihtiyac olan mısır yaklaşık 8 milyon ton civarında ve bu mısırla ilgili bolgemizin ciddi soz sahibi olacağını duşunuyorum. Bu yatırım gercekleşmesinde başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve milletvekillerimiz olmak uzere tum emeği gecenlere teşekkur ederim” dedi.
[h=3]"Urun maliyetimiz azalacak"[/h] Ciftci Mehmet Dağ, su sıkıntısı nedeniyle yetiştiremedikleri urunleri artık uretebilecek olmanın sevinici yaşadıklarını soyledi.
Ciftci Şukru Polat ise, suya kavuşunca urun maliyetlerinin azalacağını dile getirerek, “Bundan buyuk bir nimet mi olur? Su ile toprağın buluşması en buyuk zenginliğimizdir. Şimdiye kadar mağdur olduk. Yer altı suları kurudu, 20 metreden su cıkarken şimdi 70 metre derinlikten cıkıyor. Girdi maliyetleri yuksek ve urunumuzu satarken ucuza satıyoruz. Suyun gelmesiyle maliyetlerimiz azalacak” diye konuştu.
H.İbrahim Parlak - Mehmet Dağlı