Cok, ama cok eskiden, guzel bir yaz gunu kadi efendinin kapisi vuruldu. Gelenler iki kisiydiler. Hallerinde telas ve heyecan vardi.

Yaslica olani soze basladi.. "- Ey kadi efendi, ey adalet dagitmakla gorevlendirilmis hÂkim! Lutfen beni dinleyiniz. Bir yil kadar once Hacca gitmeye niyetlendim. Yol hazirliklarina basladim. Degeri yuksek, kiymetli bir yuzugum vardi. Yolda kaybolmasin diye getirip bu arkadasa verdim. Cunku hem kapi komsumuzdu, hem de ona cok guveniyordum. "Al dedim, bu yuzuk sende emanet olarak kalsin. Donersem alirim."

Sozu fazla uzatmaya gerek gormuyorum efendim..

Uc gun once memleketime dondum.
Yuzugumu istedigimde "Ne yuzugu, ben senden hicbir sey almadim" diye inkar etti.
"Sahidin yok, senedin yok..." diyor.
Boyle muslumanlik olur mu kadi efendi..

yalan yere yemin etmek, emanete hiyanetlikte bulunmak munafiklik degilse nedir?.."

Kadi efendi yasli adamin sozlerini dikkatle dinledikten sonra genc olana dondu:

"- Peki dedi, sen ne diyorsun bu iddiaya? Yuzugu aldin mi gercekten?"

Genc adam sasirmis gibi gozukerek:

- "Ne diyeyim kadi efendi dedi. Yalan soyluyor. Maksadi sizi aldatmak. Ben yuzuk filan almadim. Iftiranin boylesi de gorulmus degil. Tek delili yok. Tek sahidi yok!"

Kadi efendi bir sure dusundukten sonra yasli adama dondu.
Zavalli neredeyse aglayacak gibiydi..

- "Beni dinle dedi. Senin yuzuk havaya gitti galiba. Sahidin ve delilin yok. Soyle bakalim yuzugu nerede verdin?"

Yasli adam: -

Gunesli bir gundu diye soze basladi. Yolun kenarinda bir agac vardi. Cevremizde de kimseler yoktu. Orada vermistim. Ne bileyim boyle inkar edecegini.

" - Yaa, diye mirildandi kadi. Oyleyse git ve o agactan bana bir dal getir. Kimbilir, belki Allah o dallari konusturur da kimin hakli kimin haksiz oldugu ortaya cikar. Sen gidip gelene kadar bu adam da yanimda beklesin..."

Yasli adam emri yerine getirmek icin hemen cikti. Ne var ki aradan cok uzun bir zaman gectigi halde donmedi.
Kadi efendi de, genc adam da beklemekten sikildilar.

Sonunda kadi:

-"Nerede bu adam" diye mirildandi..
Gideli iki saat oldu ama hÂl donmedi?"

Genc adam tedbirsiz davranip soze karisti:

"- KanÂt taksa bile hemen donemez efendim dedi. Cunku o agac epeyce uzakta..."

Kadi bunlari duyunca ofkeyle ayaga firlayip bagirdi:

- Iste dedi, yalan soyledigin ve yuzugu al- digin ortaya cikti. Kurdugun tuzaklar bosa gitti. Eger yuzugu almamis olsaydin, o agacin ne kadar uzakta oldugunu da bilmezdin. Gordun degil mi, agaclar nasil konusuyormus...
Hic duymadin mi sen, yalancinin mumu yatsiya kadar yanar.

Hemen yuzugu getirip teslim et..."