Avokado’yu beslenmemize ekleyelim!Son zamanlarda “Avokado” hakkında yine aslını cok aşan cumleler (her derde deva! gibi) kullanılmaya başlanınca sizleri Avokado sebzesi hakkında bilgilendirmek istedim.
Bizi takip edenler bilir, hicbir meyve- sebzeye “mucizedir” kelimesi atfetmeyiz. Her sebze- meyvenin besin iceriği, zenginliği konusunda ayrıcalıkları olsa da esas olan; duzenli ve olculu tuketmeyi prensip haline getirmektir.
Avokado meyvesi mi sebzesi mi denilmeli konusu cok netleşmese de ( isteyen istediği gibi tanımlar) ben sebze olarak tanımlamayı daha doğru buluyorum. Cunku Avokado tatlı değil, ustelik doymamış yağ iceriği bir meyve ile kıyaslanmayacak kadar yuksektir.
Bu yuzden 100gram meyvenin neredeyse 3 katı enerji verir. Enerji fazlalığı da yağ iceriği yuksekliğine bağlıdır.
Avokado sıcak iklim bitkisidir. Ulkemizde Akdeniz kıyıların da yetişir. Avokado yetiştiriciliğinin biraz zahmetli olduğu soylenir. Portakal ağacına benzer, ağacı buyuyene kadar ozenli bakım ister. Belki de pahalı olmasının nedeni bundandır. Toplanırken serttir. Yenecek olgunluğa (yumuşaması) gelmesi icin bekletilmesi gerekmektedir.
Avokadonun besin oğeleri iceriği (ozellikle doymamış yağ asitleri yonunden) oldukca değerlidir.
E ve C, A vitamin İceriği yuksektir. Bundan dolayı guclu bir antioksidan sebzedir.
Antioksidan oranı yuksek butun sebze- meyveler gibi hem bağışıklık sistemini guclendirir, hem de doku yapımını hızlandırdığı, yıpranmasını onlediği icin yaşlanmayı (anti-aging) geciktirir. Doymamış yağ asit iceriği sayesinde kalp- damar hastalık riskini azaltıcı, possa zenginliği de kabızlık onleyici olarak kalın bağırsak kanser riskini azaltır.
Tuketim miktarı konusunda da her gun butun bir Avokadonun ¼ oranında kullanılmasında bir sakınca yoktur. Daha cok salatalarda ve mezelerde ve soslarda kullanılsa da Sabah kahvaltılarında ceviz, taze limonla birlikte harc haline getirip hem kendiniz hem de cocuklarınızın ekmeğine bolca surulup tuketilebilinir. Elbette salatalarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Pahalı bir sebzedir diyenlere de nacizane şunu hatırlatmak isterim. Gun icerisinde şoyle bir kayıt altına alın “ne kadar cok gereksiz abur- cubur şeyler ( şekerlemeler, gofretler, gazlı, renkli boyalı icecekler) kullanıyorsunuz. Bunlardan kısarak daha doğru sebze- meyveler kullanabilirsiniz.
Aşağıda da 100 gram Avokadonun besin iceriğini bir elma ile birlikte belirttim. Kıyaslamanızı kendiniz yapabilirsiniz. Sağlıkla kalın..
100 Gram Avakado İceriği:
145 kcal energi icerir
1.6 g protein
3.0 g lif
13.8 g yağ
100 Gram Elma İceriği:
50 kkal enerji icerir
0.2 gr protein
2.3 lif
0.6gr yağ
[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Avokado’yu beslenmemize ekleyelim!