peygamberimizden kıssalar
Ebû Abdurrahman Abdullah İbni Omer İbni'l-HattÂb radıyallahu anhumÂ'dan rivayet edildiğine gore, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şoyle buyurduğunu işittim demiştir:
"Sizden onceki ummetlerden uc kişilik bir grup yolculuğa koyulup, akşam olunca da, uyumak icin bir mağaraya girdiler. Ansızın dağdan yuvarlanan bir kaya onların uzerine mağaranın ağzını kapattı. Bunun uzerine birbirlerine dediler ki:
Muhakkak ki yaptığınız salih ameller ile Allah TeÂla'ya du etmekten başka hicbir şey sizi bu kayadan kurtaramaz.
İclerinden birisi: $
Ey Allahım! Benim cok yaşlı olan annemle babam vardı. Onlardan once ne coluk-cocuklarıma ve En sevgiliden ne de hayvanlarıma bir şey yedirip icirmezdim, Birgun hayvanlara ağaclık bir yer bulmak beni evden uzaklaştırdı; ben de onlar uyumadan once donemedim. Akşam sutlerini sağdığımda onları uyumuş halde buldum. Onları uyandırmayı ve onlar uyanmadan | da ne coluk-cocuklarıma ve ne de hayvanlarıma bir şey yedirip icirmeyi hoş gormedim.
Şafak şokene kadar sut kabı elimde onların I uyanmalarını bekledim. Cocuklar da ayaklarımın et-i rafında aclıktan ağlaşıyorlardı. Ve sonunda onlar da i uyanıp sutlerini ictiler.
Ey Allahım! Eğer ben bunu senin rızÂnı kazan-I mak icin yaptıysam, bu kaya sebebi ile başımıza gelen sıkıntıyı kaldır! diye du etti. Kaya biraz acıldı; g fakat mağaradan cıkmaya guc yetiremiyorlardı. Diğeri:
Ey Allahım! Amcamın bir kızı vardı ki, ben onu herkesten cok seviyordum. (Diğer bir rivayette: Er-f keklerin kadınları sevmesinin en şiddetlisi gibi sevi-f yordum). Ona sahip olmak istedim. Fakat O benden yuz cevirdi. TÂki yıllardan bir yıl kıtlık olduğunda bana geldi. Kendisini bana teslim etmesi şartıyla ona yuzyirmi dinar verdim. O da kabul etti. Bu surette fırsat elverince (diğer bir rivayete gore: Cinsî munasebete başlayacağım zaman) dedi ki: Allah'tan kork! Haksız yere muhurumu (bekÂretimi) bozma. Onu herkesten cok sevdğim halde kendisinden vazgecip uzaklaştım. Ona verdiğim altınları da geri almadım.
Ey Allahım! Eğer ben bunu senin rızÂnı kazanmak icin yaptıysam, başımıza gelen bu sıkıntıyı kaldır! diye du etti. Kaya biraz daha acıldı; fakat mağaradan cıkmaya guc yetiremiyorlardı. Ucuncu adam da:
Secilmiş dualar
Ey Allahım! Ben bircok işci tuttmuştum. Parasini almadan giden bir kişi dışında hepsinin ucretini vermiştim. Ucretini almadan giden kişinin parasını $ calıştırdım. Bu paradan buyuk bir servet meydana qeldi. Bir muddet sonra bu adam cıkageldi. Bana:
Ey Allah'ın kulu! Ucretimi bana ode, dedi. Ben  de ona:
Şu develer, sığırlar, koyunlar ve kolelerden gorduklerin senin ucretindir, dedim. Adamcağız:
Ey Allah'ın kulu! Benimle alay etme, deyince, seninle alay etmiyorum, diye cevap verdim. Bunun uzerine onlardan geride bir tek şey bırakmayarak hepsini alıp surdu goturdu.
Ey Allahım! Eğer ben bunu senin rızÂnı kazanmak icin yaptıysam, başımıza gelen bu sıkıntıyı kaldır! diye du etti. Kaya tamamen acıldı. Onlar da cıkıp yollarına devam ettiler.[
Peygamberimizin Anlatımıyla Du Ederek Kurtulan Uc Kişinin İbretli Kıssası
Dini Bilgiler0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Peygamberimizin Anlatımıyla Du Ederek Kurtulan Uc Kişinin İbretli Kıssası