Aşılama tedavisi nasıl yapılır?
Aşılama tedavisi gebeliği kolaylaştırmak icin yapılan bir uygulamadır. Aşılama genellikle acıklanamayan kısırlık nedeni ile veya hafif erken faktorunde yapılır.
Hap (Klomifen sitrat) ile yumurtalar uyarılacak ise Âdetin başlangıcı ile hastaya ultrasonografi (USG) yapılır. USG'de her iki yumurtalıkta 10 mm'den buyuk follikul yok ise uyarıma başlanabilir. Hastanın kilosuna gore değişse de 1x1, 2x1 veya 3x1 olarak hap kullanılır. Âdetin 3. gunu ilaca başlanır ve 5 gun kullanılır. Âdetin 10. gunu USG yapılır. USG'de 18 mm'den buyuk follikul var ise catlatma iğnesi yapılır. Catlatma iğnesi yapıldıktan 36-40 saat sonra aşılama yapılır.
İğne ile yumurtalar uyarılacak ise yine Âdetin başlangıcı ile hastaya ultrasonografi (USG) yapılır. USG'de her iki yumurtalıkta 10 mm'den buyuk follikul yok ise uyarıma başlanabilir. Hastanın kilosu ve daha onceki yumurtlama cevabına gore farklı dozlarda iğne başlanır. Yumurtlama cevabı USG kontrolleri ile takip edilir. 17 mm ve ustunde follikul var ise catlatma iğnesi yapılır. Catlatma iğnesi yapıldıktan 36-40 saat sonra aşılama yapılır. İğne ile yapılan aşılamanın gebelik oranı hap ile yapılana gore daha fazladır.
Aşılama tedavisinde yumurtlatma nasıl olur izlemek icin yıklayınız.
İğne tedavisinde iğnelerin fiyatı değişmek ile birlikte hapa gore daha fazladır. Hastanın devlet guvencesi var ise ilac raporu cıkarılabilir (ilacların %80'ini devlet karşılar). Devlet yardımı almak icin sizin veya eşinizin uzerinde sağlıklı bir cocuğun olmaması gereklidir.
Aşılamada masturbasyon yontemi ile erkekten alınan meni ozel sıvılar icerisinde yıkanır, yuzdurulur ve gradient yontemi denilen farklılaştırma ile en iyi ve kaliteli spermler alınır. Bu sure yaklaşık 2 saati bulabilir. Hazırlanmış spermler ozel ince bir boru ile rahim icerisine bırakılır.
Aşılama işlemi icin sperm hazırlama nasıl yapılır? İzlemek icin tıklayınız.
Aşılama nasıl yapılır? İzlemek icin tıklayınız.
Aşılama sonrası uzun sure yatmaya gerek yoktur. Yaklaşık 10 dakikalık dinlenme yeterlidir. Aşılama akşamı ve bir gun sonrası cinsel ilişki faydalı olabilir. Doktorunuz size aşılama sonrası alttan progesteron tedavisi verebilir. Bu tedaviyi gebelik testini alıncaya kadar kullanmalısınız.
Aşılamadan 1 hafta sonra kanda progesteron hormonu bakılır ki bu hormonun 5 ng/ml ustunde olması yumurtlamanın başarılı olarak gercekleştiğinin gostergesidir. Aşılamadan 2 hafta sonra kanda gebelik testi yapılmalıdır. Kanama başlasa dahi mutlaka kanda gebelik testi yapılmalıdır. Kanama dış gebeliğin bir gostergesi de olabilir.
Aşılıma tedavisi genellikle en fazla 3 kez yapılır. Gebelik halen oluşmuyor ise daha fazla uygulamanın gebelik oranını artırmadığı gosterilmiştir. Bu nedenle hastanın tup bebek tedavisine alınmasında fayda vardır.
Onemli uyarı:
Spermlerin rahim icine verilmesi sırasında bırakılacak yerin tam olarak gorulmesi icin USG eşliğinde verilmesi daha faydalıdır. Aşılama sonrası karnınızda aşırı şişme, nefes almada gucluk hissederseniz doktorunuz ile temasa geciniz.
[h=2]Ankara Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Aşılama tedavisi nasıl yapılır?
Sağlık0 Mesaj
●18 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Aşılama tedavisi nasıl yapılır?