Chrome Flags nedir? Ne işe yarar?

Chrome Flags
tarayıcının bir parcası olmayan ancak birkac tıklamayla etkinleştirilebilen deneysel ozelliklerdir. Kullanımı kolaydır ve web ’de gezinme şeklinizi değiştirebilir. Chrome Flags sadece tarayıcının kararlılığı ve performansı gibi noktalarda iyileştirmeler sağlamıyor, ayrıca Flags ile beraber karanlık mod, sekme listeleme ve renklendirme gibi tarayıcı uzerinde bircok ozelleştirme yapabiliyorsunuz.

UYARI: Chrome Flags ozelliklerinin deneysel bazlı olduğunu bilmenizde fayda var. Bu ozellikleri etkinleştirdiğinizde tarayıcı verilerinizi kaybedebilir veya guvenliğinizden ya da gizliliğinizden odun verebilirsiniz. Etkinleştirilen ozellikler, bu tarayıcının tum kullanıcıları icin gecerli olur. Bu nedenle hangi ozelliğin, ne işe yaradığını bildiğinizden emin olmanız gerekir. Ne işe yaradığını bilmediğiniz ozellikleri, guvenliğiniz ve web'de gezinme deneyiminizin bozulmaması icin değiştirmemenizi tavsiye ederiz. Herhangi bir sorun oluşması durumunda ayarları sıfırlayabilirsiniz. Aşağıda faydalı bulduğum ve bizzat kendim kullandığım Chrome Flags ayarlarını goruntuleyebilir ve dilediğinizi uygulayabilirsiniz.

Chrome Flags ayarları nasıl kullanılır?

Adım #1:
chrome://flags adresini URL cubuğuna kopyalayın ve Enter ’a basın.

Karşınıza cıkan ekranda değiştirilebilir bircok ozellik goreceksiniz. Search flags kısmından değiştirmek istediğiniz ozellikleri arayarak, kolayca bulabilir ve tercihinize bağlı olarak değiştirebilirsiniz.

Adım #2: Değiştirmek istediğiniz ayarın en sonunda yer alan kutucuk uzerinden ''Default'', ''Enabled'', ''Disabled'' seceneklerinden birisini secerek, tercihinize uygun olarak ayarlayabilir ve tum işlemler bittikten sonra yapmış olduğunuz ayarların gecerli olabilmesi icin ''Relaunch'' butonu uzerinden tarayıcıyı yeniden başlatabilirsiniz.

Hangi ayarları değiştirdim? Değiştirmiş olduğum ayarlar ne işe yarıyor?

GPU rasterization >> Enabled

Bu ayar, Google Chrome'u web iceriğini taramak icin her zaman GPU'yu kullanmaya zorlar.

Parallel Downloading >> Enabled

Chrome ’un Parallel Downloading ozelliği sayesinde, buyuk boyutlu dosyaları artık tarayıcınız uzerinden daha hızlı bir şekilde indirebilirsiniz. Internet Download Manager ’da olan mantığı uygulayan bu ozellik, buyuk dosyaları daha kucuk parcalara bolerek indiriyor ve işlemle indirme hızını arttırıyor.

Experimental QUIC Protocol >> Enabled

QUIC protokolu, Google tarafından sağlanan TCP ve UDP protokollerinin birleşiminden ortaya cıkan bir internet protokolu. QUIC protokolunu aktive ederek daha hızlı ve daha guvenli bir internet deneyimi yaşayabilirsiniz.

Heavy Ad Intervention >> Enabled

Hepimizin bildiği uzere Google Chrome, RAM canavarı bir tarayıcı. HÂlihazırda 10-12 sekme acıkken zorlanmaya başlayan Chrome, acık olan sekmelerde cok fazla kaynak tuketen reklamlar bulunduğunda hata verebiliyor. Bu sorunun onune gecmek icin ilgili Flag ’i aktive edebilir ve cok fazla kaynak kullanan reklamları istediğiniz aralıklarda engelleyebilirsiniz.

Enable lazy image loading >> Enabled

Bu ozellik, bir web sayfasındaki tum goruntulerin aynı anda yuklenmesini durdurur. Etkinleştirdiğinizde, resimler yalnızca aşağı kaydırıp yakınlarına ulaştığınızda yuklenir. Bu, sayfaların daha hızlı yuklenmesine yardımcı olur ve ayrıca yalnızca gerekli goruntuler yuklendiğinden bant genişliğinden tasarruf sağlar.

Smooth Scrolling >> Enabled

Bu bayrak, okunabilirliğinizi buyuk olcude artırabilecek kucuk bir değişiklik yapar. Genellikle, bir web sayfasını kaydırdığınızda, her kaydırma işaretiyle kucuk teklemeler yapar. Bu bayrağı etkinleştirdikten sonra, sayfa sorunsuz bir şekilde kaydırılacak ve hızlı kaydırma sırasında iceriği kolayca gorebileceksiniz. İceriği hızlıca gozden gecirmeniz gerektiğinde bu ozellik kullanışlı olabilir.

Şu an icin kullanmış olduğum ve tavsiye ettiğim Chrome Flags ayarlarını sizlerle paylaşmak istemiştim. Bunu yaparken de olabildiğince acıklayıcı ve anlaşılır olabilmesi acısından ayrıntılara başvurdum. Umarım Technopat forum kurallarına uygun ve faydalı bir icerik olabilmiştir. Sizin de bizzat kullandığınız ve mutlaka tavsiye ettiğiniz Flags ayarları var ise yorumlar alanından belirtebilirsiniz. Sonuna kadar okuduğunuz icin teşekkur eder, keyifli forumlar dilerim.