Aşı hastalık yapma yeteneği yok edilmiş bakteri veya viruslerin yada bakterilerin zehirli toksinlerinin etkilerinin yok edilmesiyle elde edilmiş biyololojik maddelerdir.hayvanlara ve ya insanlara uygulandığında hastalığın ortaya cıkmasını ve hastalıkların kotu etkilerinin oluşumunu engeller. Aşıdan sonra oluşan antikorlar vucutta uzun sure kalırlar.Mikropla karşılaşma anında mikrobun vucuda girmesine engel olarak hastalık oluşmasını engellerler.
AŞI YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?
1.Aşı belli aralıklarla yapılamalıdır.aşı aralarındaki sureye dikkat edilmelidir.Aşılar 1-2 ay aralarla yapılmalıdır. 2.Aşı bu konuda eğitim gormuş yetkili bir sağlık personeli yada hekim tarafından yapılmalıdır.Eczaneden aşı alarak herhangi bir yerde aşı yapılması kesinlikle doğru değildir. 3.Aşıdan evvel bebekler ve cocuklar mutlaka sağlık kontrolunden gecirilmelidir.ateşli durumlarda yada enfeksiyon hallerinde aşı ertelenir.Hafif ateş aşıya engel değildir. 4.Aşının yan etkileri hekiminiz tarafından belrtilmelidir.Aşıdan sonra karşılalaşılacak problemlere karşı bilincli olmalısınız 5.Bir yada birkac aşı aynı anda uygulanabilr,hicbir sakıncası yoktur.
AŞI TAKVİMİ aşılar bebeğin doğumu ile başlar.
1.HEPATİT B AŞISI Hepatit B aşısı bebek doğar doğmaz yapılmalıdır. Eğer annede hepatit B taşıyıcılığı varsa aşı ile birlikte hiperimmun gammaglobulun uygulanır. Aşının 2. dozu 1 ay sonra 3 dozu 6 ay sonra yapılır. Aşının yan etkisi yoktur. Kas icine uygulanır. Aşı sağlık bakanlığının ulusal aşı takvimi programına alınmışır. Sağlık kuruluşlarında ucretsiz yaptırılabilir.
2.BCG AŞISI 2. Ayda uygulanır tek doz yapılır. 5 yaşında ppd kontrolu ile tekrarlanır. Aşıdan 3-4 hafta sonra aşı yerinde kızarıklık ve kabuklanma gorulur. Bu aşının tuttuğunu gosterir. Bazen aşıdan sonra koltuk altında bcg adeniti dediğimiz bir şişlik gorulebilir. Boyle durumlarda hekiminize başvurmak gerekir.
3.DİFTERİ-BOĞMACA-TETANOS-COCUK FELCİ-HİB AŞISI 5 li karma aşı dediğimiz aşıdır. İlk dozu 2 ayda BCG aşısı ile beraber uygulanır. 1-2 ay aralıklarla 3 kez yapılır. 18 ayda ve 5 yaşta tekrarlanır. Ulusal aşı takviminde hib aşısı bulunmaz.. Aşı bazen ateşe neden olabilir. Ateş duşurucu ile kontrol altına alınabilir. İthal aşılarda yan etki son derece azdır..
4.PNOMOKOK AŞISI Zaturye aşısı olarak da bilinir. Gelişmiş ulkelerde 2-3 yıldan beri her bebeğe uygulanmaktadır. Ulkemizde bir yıldan beri yapılmaktadır. 1-2 ay ara ile 3 defa yapılır 1 yıl sonra rapel dozu tekrarlanır. Pnomokoklar bebeklerde ve cocuklarda zaturyeye sinuzite orta kulak iltihabına kana gecerek ağır ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Dunyada her yıl 5 yaşın altında bir milyonun uzerinde bebek pnomokok enfeksiyonları ile yaşamlarını kaybetmektedir. Bu da aşının ne kadar gerekli olduğunun bir kanıtıdır. Sağlık bakanlığının ulusal aşı takviminde yoktur.
5.KIZAMIK-KIZAMIKCIK-KABAKULAK AŞISI Uclu karma denilen aşıdır. 1 yaşında ilk dozu uygulanır. 5 yaşta rapeli yapılır. Eğer kızamık salgını varsa 9 aydan itibaren tek olarak kızamık aşısı yapılır 15.ayda uclu aşı tekrar edilir. Kola kas icine uygulanır. Ulusal aşı takvimine girmiştir. Sağlık kuruluşlarında yaptırılabilir. Yan etkisi yoktur denecek kadar azdır. Bazen kızamığa benzer dokuntuler 3-4 gun sonra hafif bir ateşle gorulebilir.
6.SU CİCEĞİ AŞISI Tek doz olarak cilt altına uygulanır. 12 aydan sonra yapılır. Ulusal aşı takvimine henuz girmemiştir.
7.HEPATİT A AŞISI Ulkemizde 2 yaşından sonra 6 ay ara ile uygulanır. Kas icine yapılır. Yan etkisi yoktur. Gelişmiş ulkelerde 1 yaşından sonra uygulanabilmektedir.
8.GRİP AŞISI Son yıllarda bebeklik doneminde de uygulanmaya başlanmıştır. 3 yaşın altında 2 doz halinde yarımşar olarak bir ay ara ile uygulanır. 3 yaşın uzerinde tek doz uygulaması yeterlidir. Rutin bir aşı değildir.
[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Aşı ve aşı yapılırken nelere dikkat edilir?
Sağlık0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Aşı ve aşı yapılırken nelere dikkat edilir?