Yıllardır gozlediğimiz ve onlemeye calıştığımız bir durum vardır ki; o da bayramların astımlı cocuklar icin gercek bir tehlike olduğudur. Bir cok astımlı cocuk bayramın sonlarına doğru oksuruk, hırıltı ve nefes darlığı şikayetleri ile acil servislere başvurmaktadır.
Normalde doktor gozetiminde tedavi ile hastalığı kontrol altında olan bir hastada ne olup ta bayramlarda alevlenme yaşanıyor?
Birinci ve en onemli nedenin kotu beslenme olduğunu soyleyebiliriz.. Adı uzerinde; şeker bayramı, ozellikle cocuklar icin bol şeker ve cikolata demektir. Bunun yanı sıra normalde az tuketilen kızartma, cips, kola v.b. gıdalar da bayram nedeniyle daha rahat tuketilmeye başlar.
Bu tur gıdalar bircok astım hastasının veya astımlı cocukların anne ve babalarının hastalık ile ilgili bilmediği bir gercek nedeniyle astım alevlenmesine neden olmaktadır.Bu gercek astım ve reflu birlikteliğidir. Astımlı cocukların % 80’de reflu gozlenmektedir. Bu cocukların bir coğu reflunun farkında bile değildir. Durum doktor tarafından alınan hastalık oykusu ve beslenme duzeni araştırması sırasında anlaşılır. Farkında olmadan tuketilen kakaolu gıdalar, cay kahve ve kola gibi kafein iceren yiyecek ve icecekler midede asit salgısının artmasına ve mide başını tutan kasların gevşemesine neden olur. Sonuc; asitli mide iceriğinin yemek borusundan yukarı soluk borusuna kacması ve akciğerlerde astımı tetiklemesidir. Bayramlarda cocukların beslenmesi uzerindeki kontrol ortadan kalkınca doğal olarak reflunun tetiklediği astım atakları da gorulmeye başlar.
Bayramları olası bir tehlike haline getiren bir diğer durum da bayram ziyaretleri sırasında yaşanan ortam değişiklikleridir. Alerjisi olan astımlı cocukların coğunun evinde halılar kaldırılmıştır. Sigara ev icinde kesinlikle icilmez. Ancak bayramlarda bu sıkı kontrol ortadan kalkar. Ziyaret edilen buyuklerin evlerinde bir araya gelen cocuklar halıların uzerinde koşup oynadıkca havaya kalkan toz alerjik durumu alevlendirir.
Misafir olarak gidilen evlerde sigara yasağı da sıklıkla delinmektedir. Evlerde cocukların olmadığı bir odada sigara icilmesinin zararı olmayacağına inanan anne ve babalar kurallarda yaptıkları bu gevşemenin bedelini sıklıkla bayramı acil serviste gecirerek oderler. Sigara dumanı evin dort duvarı arasında icildiğinde eşit olarak ev havasına yayılmaktadır. Başka bir odada oynuyor olsa da astımlı cocuk bu kokudan etkilenmektedir.
Sonucta; astımlı cocuk ve erişkinlerin hastalık kontrolu icin uymaları gereken tum kuralların bayramlarda da gecerli olması gerekmektedir. Sigaralı ortamlardan ve cikolatadan uzak durulmalıdır. Gec saatte yemek yedikten kısa sure sonra yatmak da reflu ve dolaylı olarak astım atağı tetikleyicisidir. Bu nedenle yatmadan once en az 2 saat sureyle yemek yememek gerektiği kuralı da bayramda gecerli olmalıdır. Mide boşalmasını geciktiren yağlı kızartmalar ve cips gibi gıdaların da kontrollu tuketilmesi cok onemlidir.

[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]