Astımın ilacı: spor! Peki, hangi spor ?Cocukta, astım belirtilerinin egzersizle ve terlemeyle tetiklendiğini goren anneler, cocuklarının koşup oynamasını kısıtlıyor. Hareketsiz hayat cocuklarda aşırı şişmanlığa yol acıyor ve şişman olmak astım gorulme sıklığını 2 kat arttırıyor.
Astım hastalığı, akciğere hava goturen borucukların daralmasıyla birlikte oksuruk, hırıltı ve nefes darlığı belirtilerinin tekrarlanmasıyla oluşuyor. Egzersiz sırasında oksuruk ve nefes darlığı yaşanması astımlı cocukların hayat kalitesini bozan en onemli sorun olarak karşımıza cıkıyor. Dolayısıyla; egzersiz ve spor sonucu astım ataklarının oluşması hareketsiz bir yaşama, hareketsiz bir yaşamda astımın ağırlaşmasına yol acıyor. Bu bir kısır dongu oluşturuyor. Cocukların astım alevlenmesine yol acmadan spor yapmasını sağlamak bu kısır donguyu ortadan kaldırıyor.
Astımlı cocukların, egzersize bağlı ataklar yaşamadan spor yapması sağlanabilir. Uygun ilac tedavisi ile bun mumkundur ve tedavi ile birlikte oksuruk ve nefes darlığı şikÂyeti yaşamadan cocuklar, rahatca spor yapabilirler.
Spor ve egzersizin mutluluk hormonu diye adlandırılan endorfin salgısının oluşmasındaki onemi buyuktur. Cocuk alerjik astım hastası, stres ile birlikte astım alevlenmesi yaşamaktadır ve kaygıyı ve stresi uzaklaştıran endorfinin, alerjik hastalarda psikosomatik yapıyı dengeleyici etkisi olduğunu biliyoruz. Stres, reflu uzerinden astım alevlenmesine yol acmakta olup, sporun salgılattığı endorfin hormonu psikolojik stres ve kaygıyı ortadan kaldırırı ve bu reflu oluşumunu engeller. Astım; refluye bağlı alevlenmeleri de azattır.
Hangi Sporlar Yapılabilir Hangi Sporlar Yapılamaz
Aerobik sporları; koşarak yapılan voleybol, basketbol, futbol, tenis gibi kara sporları; soluma kapasitesini artırıcı ve bronş capını genişletici etkileri vardır. Aerobik ve yoga gibi yuksek volumlu nefes alıp verme en iyi bronş genişleticidir.
Yuzme : astıma iyi geldiği bilinen bir spordur; ancak kapalı yuzme havuzlarında yuzmek, bu alanlarda var olma olasılığı yuksek kuf mantarlarına maruz kalınmasına neden olur. Kuf mantarlarının, cocuklarda astım ataklarını tetikleyici etkisi olduğundan kapalı alanlarda yuzmek astım hastalarına onerilmez. Ayrıca havuz suyu temizliğinde kullanılan klorun da astımı alevlendirici etkisi vardır. Bu nedenle, deniz dışında yuzmek astımlı cocuklara bir spor aktivitesi olarak onerilmez.
Cocuk astım hastalarının spora yonlendirilmesi ve spor yaparken sıkışmalarının engellenmesi icin uygun ilac tedavisinin duzenlenmesi cok onemlidir. Sporun iyileştirici etkileri ile cocukların bir sure sonra ilac ihtiyacı olmadan da spor yapabilmeleri mumkun olacaktır.
[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Astımın ilacı: spor! Peki, hangi spor ?
Sağlık0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Astımın ilacı: spor! Peki, hangi spor ?