Profesyonel olarak spor yapan alerjik astım hastaları olduğu gibi, gec tanı ve yetersiz tedavi nedeniyle birkac adım atmakla bile nefes darlığı ortaya cıkan, sık astım krizlerine giren ve hayatını kaybeden hastalar olduğu unutulmamalıdır.
Astım belirtileri nelerdir?
Kimlerde alerjik astım araştırılmalıdır. Aşağıdaki soruları kendinize sorun:
Goğsunuzde donem donem hırıltı, hışıltı veya ıslık sesi duyuyor musunuz?
Ozellikle geceleri ve/veya sabah uyandığınızda ‘inatcı oksuruğunuz’ var mı?
Oksuruk veya nefes darlığı nedeniyle uykunuz bolunuyor mu?
Koşarken veya hızlı hareket ederken oksuruyor ya da goğsunuzde hırıltı/hışıltı sesi duyuyor musunuz?
Şikayetleriniz mevsimlere gore değişiyor mu?
Sigara dumanı, yemek kokusu, boya veya ağır kokularla karşılaşınca oksuruk, hırıltı/hışırtı veya nefes darlığı ortaya cıkıyor mu?
Soğuk algınlığı ‘goğsunuze iniyor’ mu veya iyileşmesi 3 haftadan fazla zaman alıyor mu?
Bu belirtiler ortaya cıktığında herhangi bir ilac kullanıyor musunuz? Bu ilactan sonra nefes darlığınız rahatlıyor mu?
Zaman zaman nefes darlığınız artıyor mu?
Uzun sure devam eden hapşırma, geniz akıntısı, burun veya boğazınızda kaşıntı gibi yakınmalarınız var mı?
Yukarıdaki sorulardan herhangi birine ‘evet’ yanıtı verdiğiniz takdirde, doktorunuza başvurun. Astım olup olmadığınız ne kadar erken oğrenirseniz ilerde akciğerlerinizde oluşabilecek daha kotu hasarlardan kendinizi o kadar erken korumuş olursunuz.
Astım yaygın bir hastalık mıdır?
Astım dunyada 300 milyon, ulkemizde 3.5 milyon kişiyi etkilemektedir. Her yıl tum dunyada 250.000 kişi astım nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Cocukların % 2 - 15 ve yetişkinlerin %2 - 5‘inde astım hastalığı gorulmektedir.
Astım nedir?
Astım, akciğerdeki bronş adı verilen hava yollarını etkileyerek nefes darlığı, goğusteki sıkışma hissi, oksuruk gibi yakınmalara yol acan bir hastalıktır. Hava yollarında hem iltihaplanma hem de tıkanma olmaktadır. Hastaların şikayetleri gunden gune hatta gun icinde değişiklik gosterebilmekte hatta donem donem tamamen ortadan kalkabilmektedir.
Sadece oksuruk astım belirtisi olabilir mi?
Astımın tek belirtisinin uzun sure devam eden kuru oksuruk olabileceği unutulmamalıdır.
Astım hangi yaşlarda ortaya cıkabilir?
Hem cocuk, hem de buyuklerde yani her yaşta ortaya cıkabilmektedir.
Astım tanısında onemli noktalar nelerdir?
Astım tanısında anamnez yani hastalık ile ilgili belirtilerin neler olduğu ve nasıl seyrettiği cok onemlidir. Astım şuphesi olanlarda solunum fonksiyon testleri, alerji testi, olası başka hastalıkları ekarte etmek icin radyolojik goruntuleme gibi incelemeler yapmak tanı konulmasına yardımcı olur.
Şikayetlerin olmadığı donemde hicbir muayene bulgusu olmayabilir ve solunum fonksiyon testleri normal cıkabilir; solunum fonksiyon testlerinin normal cıkması ve muayene bulgusun olmaması astım tanısını dışlamaz. Bu nedenle astım şuphesi olan kişilerin uygun yontemlerle takip edilmesinde fayda vardır.
Astım benzeri bulgular veren başka hastalıklar var mıdır?
KOAH (kronik obstruktif akciğer hastalığı), bronşektzi, akciğer dokusunu tutan hastalıklar, tuberkuloz, akciğer kanseri, gırtlak kanseri, lenfoma, akut bronşit ve bronşiyolitler, reflu, kronik sinuzit, yabancı cisim aspirasyonu, ust hava yollarını daraltan hastalıklar, ses tellerindeki hastalıklar, kalp yetmezliği, hipertansiyon ve tiroit rahatsızlıklarında astıma benzeyen bulgular olabilir.
Astım tedavisinde nelere dikkat edilmeli?
Alerjik Astım tedavisinde astımı tetikleyen faktorlere karşı onlem almak ve ozellikle nefes yoluyla alınan ilacları duzenli kullanmak onemlidir.
Astımı tetikleyen faktorler nelerdir?
Polen, hayvan tuyu ve ev tozu akarı gibi alerjenler, ilaclar (aspirin, bazı goz damlaları, ağrı kesici ilaclar vb ), reflu, bazı besinler (karides, midye gibi kabuklu deniz urunleri, şarap, bira, kurutulmuş meyveler, cips, hazır corbalar) ağır kokular (boya, yemek kokusu, deterjan, camaşır suyu vb), sigara dumanı, ev ici ve ev dışı hava kirliliği, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar (grip, sinuzit, zaturre vb.), bazı meslek gruplarında maruz kalınan maddeler, aşırı stres veya uzuntu astımı tetikleyen faktorlerdendir.
Astım riski taşıyan meslek grupları hangileridir?
Fırıncılar (un, amilaz) ciftciler (soya tozu) guzellik salonu calışanları(persulfat), kaplamacılar (nikel tuzları), hastane calışanları (dezenfektanlar), otomobil boyama (etonolamin), marangozlar (odun tozları sedir meşe, cınar), gıda işleme, ipek işletmeciliği gibi bircok meslek grubunda astım gelişme riski mevcuttur.
Gebelik doneminde astım onemli mi?
Gebelik sırasında en sık karşılaşılan solunum sistemi hastalığıdır. Astımın kontrol altında tutulması anne ve bebeğin sağlığı icin cok onemlidir. Gebelik sırasında kullanılabilen astım ilacları mevcuttur.
Astım tedavisinde hangi ilacları ne kadar sure ile kullanmalıyız?
Bronşlarınız acmak icin kullanılan ve genellikle nefes yoluyla alınan ilaclar kısa zamanda etkisini gosterecek ve daha rahat nefes alabileceksiniz. Ancak ilaclarınızı uzun donem kullanmanız gerekmektedir; zira astım rahatsızlığında hava yollarınızın daralmasının yanı sıra havayollarınızda iltihaplanma da onemlidir.
Kullandığımız ilacların bir kısmı hava yollarındaki iltihabı gidermektedir. Etkisi uzun donemde ortaya cıkacağından dolayı bu tip ilacları nefes yoluyla alır almaz nefesinizin rahatladığını HİSSETMEYEBİLİRSİNİZ. LUTFEN İLACINIZI KESMEYİNİZ!
Ozetle astım tedavisinde hem bronşlarınızı acan ve etkisini hemen hissettiğiniz ilaclar hem de bronşlarınızdaki iltihabı gideren ve etkisi uzun donemde ortaya cıkan ilacları kullanmanız gerekmektedir. İlaclarınızın erken kesilmesi hastalığınızın ilerlemesine sebep olabilecektir.
LUTFEN DİKKAT EDİNİZ!ASTIM TEDAVİSİNDE:
Duzenli olarak (şikayetiniz olmasa bile) doktorunuza onerilen aralıklarla gorunmelisiniz
İlaclarınızı duzenli kullanmalı; şikayetiniz olmasa bile doktorunuzun kontrolunde ilaclarınızı kesmelisiniz
Astım tetikleyen alerji, enfeksiyonlar, sigara dumanı, reflu, bazı ilac ve besin maddeleri, stres ve hava kirliliği gibi etkenlere karşı gerekli onlemleri almalısınız
Belirli aralıklarla akciğer kapasitenizin belirlenmesi icin solunum fonksiyon testi yaptırmalısınız
Şikayetlerinizde artma hissettiğinizde, doktorunuza danışmalısınız.

[h=2]İstanbul Goğus Hastalıkları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]