Ozgur Gundem gazetesinin dunku sayısında Abdullah Ocalan' ın bir yazısı yayımlandı. Birinci sayfada yer alan yazının 4 Mayıs 2005 tarihinde yapılan goruşmede tutulan notlardan derlendiği belirtiliyor. Derlenen bu notlar uc ay sonra birinci sayfadan duyurularak yayımlandığına gore guncel goruşleri icerdiğini varsayabiliriz.
PKK'nin şiddet eylemlerinin ve cinayetlerinin tırmandığı ortamda bu yazının ne anlama geldiğini yorumlamak, bu eylemlerin arkasındaki mantığı kavramak acısından yararlı olabilir. Ocalan'ın yazısının başlığı ''Kurtleri yok mu edeceksiniz?''
Abdullah Ocalan'ın soylediklerini şoyle ozetleyebiliriz: 1. ABD konusunda: ABD bizi, yani PKK'yi kullanmak istiyor. Halbuki bizi Turkiye kullanabilir. Biz Turkiye'nin kullanmasına acığız. Yoksa ABD bolgesel oyunlarla ve PKK'yi kullanarak Turk ordusunu cok zor duruma duşurebilir. Saddam' ın ordusunun ne hale geldiğini gorun.(Gorduğumuz gibi arkadaşlar adamlar hemen sattılar devletlerini.Bu mu Saddam'a bağımlılıktı.Adamlar ilk gun Saddam icin oluruz diyorlardı,onun icin sloganlar atıyorlardı,devletimiz icin oluruz diyorlardı.Savaş başladı neredeyse hepsi sozunden caydı!Neyse konumuza geri donelim)
Turkiye PKK'yi nasıl kullanabilir? Ocalan bu konuda şunları soyluyor: '' 'Sen burada kal, seni curutelim, urunlerini biz toplayalım' diyorlar. ABD'nin beni buraya getirdiği acık. 'PKK kalsın' diyorlar, uzerinden hesap yapıyorlar... PKK'yi destekleme değil silah gibi tutacaklar. Turkiye'dekiler ne yapıyor, bilemiyorum. Bunu goremiyorlar mı?''
Ocalan sonunda asıl isteğini ifade ediyor: ''Turkiye benimle bunları konuşmuyor, ben mektuplar da gonderdim. Bizi catıştıracaklar (ABD'yi kast ediyor), sonra katliam ilan edecekler. Aslında Turkiye'nin icine girdiği rota budur. Ya doğru anlayacaklar ya da hepsi bu oyuna alet olacaklar.''
Ocalan her zaman olduğu gibi Ataturk' u referans almayı da unutmuyor ve şunları soyluyor: ''Hepsi Kemalistim diyor. Mustafa Kemal zeki ve onuruna duşkundu, bu oyunlara gelmezdi... O hic kimseyle goruşmedi. Once Erzurum'a geldi. Diyarbakır eşrafına mektup gonderdi. İcteki butunluğunu sağlayacaksın. PKK icin doksan dokuz ulkeye taviz verdiler. Bu Kemalizm midir?''
Ocalan sonrası icin de şu tehditlerle ortaya cıkıyor: ''Turkiye'yi uyarıyorum. Operasyonlarla olmaz. Avrupa 300 yıl savaştı, birlik noktasına geldi. Avrupa'nın yaptıklarını Turkiye'de de yapalım.''
Ocalan'ın goruşme notlarına bakınca, şiddet eylemlerinin neden bu kadar arttığının cevabı da bulunabilir. Abdullah Ocalan, ''ABD bizi kullanabilir, hatta şu anda kullanıyor da olabilir. Eğer siz beni yok sayarsanız ABD bizi daha fazla catışma icin kışkırtır ve bunun sonunda ciddi bir katliam yaşanabilir. Bunun sonunda da Batı, Turkiye'yi katliam yapmakla suclar'' diyor.
Ocalan'ın bir meydan okuma ve guc gosterme ihtiyacı icinde olduğu soylenebilir. ''Benim elimde guc var, beni yabana atamazsınız'' demeye getiriyor. Aslında Ocalan'ın Kenya'da yakalanıp getirilmesinden sonra, PKK'nin silahlı eylemlere son vermesinde Ocalan'ın iceride olması bir rol oynamıştı. Dunyadaki bircok yorumcu Ocalan'ın Turkiye'de cezaevinde olmasının, sorunun cozumu acısından kullanılabilecek bir durum olduğunu yazmıştı.
Anlaşılan o ki, Ocalan, ''Beni burada curutemezsiniz, beni yok sayamazsınız'' demek istiyor. Yoksa ABD'nin kışkırtmasıyla daha buyuk catışmalara yelken acarız, demeye getiriyor.
ABD, PKK'nin ne kadar arkasında? Ocalan'ın goruşme notlarında da soylendiği gibi Ocalan'ı yakalayıp Turkiye'ye teslim eden ABD'ydi. Ancak bugun ABD, elindeki PKK kartını bırakmak istemiyor. Ocalan da ABD'nin kendilerini kullanmak isteğini, bir tehdit olarak kullanmak niyetinde. Bunu vurguluyor.
Her gun cok sayıda insanımızın yaşamına mal olan PKK şiddeti, Turkiye'yi yeni bir kaosun icine de sokabilir. Sıkıyonetim, olağanustu hal yeniden dillendiriliyor. Kritik bir surece girdik. Ocalan'ın sozlerini bu ortamda okumakta ve değerlendirmekte yarar bulunuyor.