Sean Lee Hakkında ;
Koreli Sean Lee, biyoloji bolumunden mezun olduktan sonra Amerika ’da bilgisayar uzerine yuksek lisans yapar ve Silikon Vadisi ’nde işe girer. Bu sırada dunyada milyonlarca kişi tarafından takip edilen Knight Online oyununu oynamaya başlar. İşler zamanla oyle bir hal alır ki bir zamanlar sadece oyun oynadığı şirketin CEO ’su olur.
Knight Online, seksenden fazla ulkede milyonlarca oyuncusu bulunan bir oyun. Oyle ki takipcileri gunun buyuk bir bolumunu bu oyunda geciriyor. Turkiye ’de 20 milyon civarında kullanıcısı var. Tahminlerin aksine muptelaları sadece gencler ya da erkekler değil. 11 yaşındaki bir cocuktan 55 yaşındaki kadına kadar herkesin ilgisini cekiyor. Dunyada ucretsiz oyunlar listesinde ust sıralarda yer alan bu oyunun CEO ’sunun hikÂyesi de oyuna merak salmasıyla başlamış.
Koreli Sean Lee (43), ulkesinde biyoloji bolumunden mezun olduktan sonra Amerika ’ya yuksek lisans yapmaya gider. Ancak bolumunu sevmediği icin bilgisayar uzerine eğitim alır. Sonra da Silikon Vadisi ’nde bir işe girer. Burada calışırken Knight Online firmasının bilgi teknolojileri uzmanı aradığını oğrenir ve başvuru yapar. İşe girmesiyle birlikte de Knight Online ile tanışır. Aslına bakarsanız Kore ’de online oyunlar cok yaygın. Ancak Lee, o donemde cok fazla ilgi duymadığını anlatıyor. Bu oyunun ilgisini cekmesi ve oynamaya başlaması hayatında donum naktası olmuş. Şirkette calışırken oyuncuların buyuk coğunluğunun ABD ’den olmasıyla birlikte Turk oyuncuların sayısının hızla arttığını fark eder Lee. Yoneticilere 2011 ’de oyunun Turkiye lisansını almak icin teklif sunar. Bu onerisi kabul edilir ve ardından da NTT Game ’in CEO ’su olur. NTT Game şu anda Turkiye, Avrupa, Guney Amerika ve ABD ’nin yayın haklarına sahip.
Tum vakit oyuna harcanmamalı
Sean Lee, 2008 ’den bu yana Turkiye ’ye gidip geliyor. Bir yıldır da İstanbul ’da yaşıyor. Hem ulkemizde hem de diğer ulkelerde gunun 17-18 saatini bilgisayar başında gecirenlerin olduğunu soyluyor. Bu durum ona gore oldukca sakıncalı. Zira tum oyunlar işten arta kalan vakitlerde oynanmalı. Lee, “Ben de Knight Online ’ı severek oynuyorum, ancak tum vaktimi buna harcamıyorum. Cok yorulduğum ve zihnimi dağıtmak istediğim zamanlarda tercih ediyorum. Bu oyun da gunun belli bir zamanını ayırdığımız futbol oynamak, film izlemek gibi duşunulebilir. Oyuncularımızın kesinlikle oyunda cok fazla vakit gecirmelerini istemiyoruz.” diyor.
Bu tarz oyunlar genellikle ebeveynler tarafından tasvip edilmez. Cocuklar, “Oyun oynayacağına ders calış.” gibi cumlelerle ya ikaz edilir ya da başka haklarından mahrum bırakılarak cezalandırılır. Oysa Lee, gunde bir saat kadar oyun oynamanın faydalı olacağını savunuyor. Ozellikle de yabancı bir dil oğrenmek isteyenler icin. Zira kendisi de bu yolla yabancı dilini epey geliştirmiş. Lee, online oyunların sadece ‘vur, kır, dağıt ’ şeklinde şiddet icermediğini anlatıyor: “Eğitici amacları da var. Her zaman ‘Oyunun icinde oğretici bir icerik nasıl yer almalı? ’ sorusunu duşunup buna gore geliştiriyoruz.”
Dunyada bircok meraklısı olan Knight Online ’ın hemen her meslek grubundan oyuncusu var. Yelpaze geniş. Savcı, doktor, futbolcu, sanatcı bu mesleklerden bazıları.
Lee, oyun endustrisinin Asya ulkelerinde fazlaca gelişmiş bir sektor olduğunu ve insanların buna gore kariyer planlaması yaptığını anlatıyor. Hatta ulkenin endustrisinin online sektoruyle beraber geliştiğini vurguluyor. Ona gore bu sektor icindeyseniz ve kendi dilinizin dışında başka bir dil konuşabiliyorsanız Silikon Vadisi ’nde iş bulma ihtimaliniz cok yuksek. Cunku yaşadığınız ulkenin teknolojisini oradaki firmayla paylaşabilirsiniz. O firmalar sadece kendileri icin değil tum dunya icin calışıyorlar.
Oyun icinde de guvenlik onlemleri alınıyor
Oyun sektorunde sıklıkla yaşanan bir durum hacklenmek. Genellikle şifreyi satarak kazanc elde etme şeklinde yaşanıyor. Şirket yoneticileri her ne kadar engellemeye calışsa da kullanıcılar bir şekilde yolunu bulur. Firma, boylesi olayları en aza indirgemek icin oyun icinde bile bazı guvenlik onlemleri getiriyor. Şifresi paylaşılan hesap, ‘guvenliği tehlikeye duşmuş hesap ’ şeklinde tanımlanıyor. Boylelikle az da olsa hacklemenin onune geciliyor.
Onemli Not : Sean Lee İle Mail Adresi uzerinden Roportaj yaptım.Kendisi ßu roportajn Saklı kalmasını istedi Fakat; Şunu ßelirtmeliyim ki konuşmalarından anladığım kadarıyla Cok ßuyuk Caplı Guwenlik Onlemleri Alınıyor we Dahası yeni etkinliklere ağırlık veriliyor... ßu yuzden calışmaların uzadığını Saßırla ßeklememiz gerektiğini iletti. Saygılarımla İyi Forumlar...
Ntt Game CeOsu Koreli Sean Lee İle Roportaj(Flash Flash)
Knight Online0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Oyun Forumları
- Online Oyunlar
- Knight Online
- Ntt Game CeOsu Koreli Sean Lee İle Roportaj(Flash Flash)