Ard Ayak Artroskopisi Nedir ?
Ard ayak artroskopisi ayak bileği ekleminin icine artroskop denilen uzun teleskopik kameralarla bakmak ve inceleme yapmak anlamına gelir.. Ard ayak Artroskopisi işlemi icin ayak bileğinin arkasından (aşil tendonunun her iki yanından) iki adet 1 cm uzunluğunda kesi yapılır ve cerrahi işlemler bu iki giriş deliğinden eklem icine sokulan kamera ve cerrahi aletler yardımıyla yapılmış olur.
Ard Ayak artroskopisinin avantajlarını şoyle ozetlemek mumkundur: Acılan kucuk deliklerden yapılan bir cerrahi işlem olmasından dolayı hastanın ard ayak ameliyatı sonrasında iyileşme suresi acık yontemlere gore daha kısadır. Eklem kesilip acılmadığından enfeksiyon gelişme riski daha duşuktur. Kucuk deliklerden yapılan bir cerrahi işlem olmasından dolayı hastanın ameliyat sonrası hissettiği ağrı daha az olur. Ozellikle sporcularda spora donuşu hızlandıran bir yontemdir.
Ard Ayak Artroskopisi İle Hangi Hastalıklar Tedavi Edilebilir?
Ard ayak artroskopisi ayak bileğinin ozellikle arka bolgesini ilgilendiren başparmak tenosinovitlerde, peroneal tendon sorunlarında,os triganum sendromunda, talus arka bolge kıkırdak hasarlarında, subtalar eklem patolojilerinde, ardayak ganglion kistlerinde ayağın arkasından yapılan artroskopik girişimle başarı elde etmek mumkundur.
Ard Ayak Artroskopisinin Komplikasyonları Nelerdir?
Artroskopi kapalı bir yontem olmakla birlikte duşuk oranda komplikasyonlara sahiptir. Bunları şu şekilde ozetleyebiliriz: Eklem icinde enfeksiyon gelişmesi, tromboemboli (bacak damarlarında oluşan pıhtıların başka organlara giderek damarları tıkaması), cerrahi işlem sırasında kıkırdakların zarar gormesi. Bu komplikasyonlardan korunmak icin artroskopiyi yapan hekim ve anestezist gereken onlemleri alırlar. Ameliyat sonrası erken donemde hastayı hareketlendirip fiziksel aktivitesini eski haline getirmeye gayret ederek ortaya cıkma olasılığı olan komplikasyonlar en aza indirilmiş olur.

[h=2]Kocaeli Ortopedi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]