Yaygın bir hastalık olan "apandisit", karnın alt kısmında bulunan ve apandis ya da apendiks denilen kor barsağin iltihaplanmasıdır. "Appendiks vermiformis uzun ince bir boru veya solucan şeklinde ortalama 9 cm uzunluğunda kor bir barsaktır. iki ila 25 cm arasında değişen uzunlukta olabilir. Cocuklarda, yetiş­kinlerden daha uzundur. Normalde karnın sağ alt bolgesinde yer almakla birlikte farklı konumlarda bulunabilir." Vucuttaki işlevi lam olarak bilinmeyen apendiks, bademcik gibi lenfoid doku bakımından zengin bir organ olarak tanımlanıyor.
APANDİSİT NASIL OLUŞUR?
"Apandisit yuzde 90 oranda, apendiks lumeninin (yani apendiksin ic kısmının) dışkı ile tıkanmasından kaynaklanıyor. Sık gorulen nedenlerden biri de tenf dokularının şişmesidir.
Ceşitli nedenlerle apendiksin ici tıkandığı zaman, apendiks lumeninde sıvı birikir, mikroplar coğalmaya başlar ve ic basınc artar. Basıncın artması ile apendiks şişmeye başlar ve giderek apendiks dokusunun kanlanması ve beslenmesi bozulur. Daha sonra nekroz (curume) ve patlama oluşur."
GORULME SIKLIĞI
Eldeki verllere gore, apandisit her yasta gorulmekte birlikte, en sık olarak genc erişkinlerde, 20-30 yaş grubunda ortaya cıkıyor. 60 yaşından buyuklerde yuzde 5-10 dolayında goruluyor, Cocuklarda en sık 6-10 yas grubunda gorulen apandisjtin, 2 yaşından kucuklerde gorulme oranı yuzde 2 dolayında kalıyor. Gorulme sıklığı bakımından cinsîyete gore ilginc tablo gozleniyor, Ergenlik cağından Once, kız ve erkeklerde apandisit oranı eşit olduğu goruluyor
BELİRTİLER VE TANI
Karın ağrısı; apandisitin en onemli belirtisidir. Genellikle gobek cevresinde veya mide ustunde başlar. Kunt bir ağrıdır, azalma ve coğalma gosterebilir, ama, hicbir zaman tamamen yok olmaz. Genellikle 4-6 saat surer (1-12 saat arasında değişebilir.) Daha sonra ağrı karın sağ alt bolgesine yerleşir. Bazı hastalarda ağrı sağ alt kadranda başlar ve orada kalır Apendiksin değişik yerleşimlerine gore ağrı sırtta, sağ veya sol kasıkta veya mesane ustu ve makatta hissedilebilir.
İştahsızlık, hastaların yuzde 90-95 inde ağrıdan daha once gorulen fakat onemsenmeyen bulgudur.
Bulantı ve kusma; onemli bir gostergedir. Hastaların yuzde 75'inde bulantı gorulur. Genellikle hasta bir şey yerse Kusar, midesi boşsa kusmaz. Bu belirtilerin yanında, hastanın, kabızlık, ishal ve gaz cıkaramama gibi şikayetleri de olabilir. Ancak, bunlar tanı değeri taşımazlar." Muayene bulguları, apendiksin, vucutta yerleştiği yere gore değişebiliyor. Patlama olup olmaması da bulguları etkiliyor. Vucut ısısı bazı kişilerde normal kalmakla birlikte bazılarında 37.5-38 dereceye cıkıyor. Hastanın, fazla hareket etmekten kacınması ve oksurme zıplama gibi hallerde ağrılarının artması tanı bakımından onem taşıyor.
KESİN TEDAVİ (Doktorunuza danışınız)
OLUME NEDEN OLABİLİR
Gunumuzde apandisit ameliyatları en basit operasyonlardan biri sayılıyor. Ancak tedavisi bu derece kolay olmasına rağmen, ihmal edilmesi halinde. apandisit, tehlikeli bir hastalık oluveriyor. Zamanında ameliyat edilmediği zaman İltihaplı apendiksin patlaması olume yol acabiliyor. Genc erişkinlerde yuzde 15-25, cocuklarda yuzde 50-85, yaşlılarda yuzde 60-90 arasında patlama ihtimali bulunuyor. Zamanında doktora başvurulduğunda basit; ama, gec kalındığında olumcul bir hastalık sorunu.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR
· Karın ağrısı olduğu zaman kesinlikle kendi başınıza ağrı kesici almayın, mutlaka bir doktara başvurun.
· Bazen apandisitte doktorlarda yanılabilir ve yanlışlıkla mide tedavisine başlanır. Eğer ağrınız gecmiyorsa tekrar doktora gitmelisiniz.
· Normal bir apandisit ameliyatı eğer erken teşhis konulursa yaklaşık 15-30 dakika surmekte ve hasta 1 gun hastanede yatıp cıkmaktadır. · Eğer apandisit patlamış ise, ameliyatla apandisit alınır, batın yıkanır ve karın icine 1 adet dren (hortum) konulur ve hasta yaklaşık 2-3 gun hastanede kalır.
· Erken teşhis ve doğru tedavi hayat kurtarıcıdır.
· Gunumuzde yuzde 100 apandisit tanısını koyduracak tetkik, laboratuvar ve goruntuleme yontemi yoktur. Bu nedenle hastanın şikayetleri, muayene bulguları ve kan tetkikleri bir arada değerlendirilip teşhis konulur. Şupheli vakalar ağrı kesici verilmeden takip edilir.
[h=2]Bursa Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Appendisit nasıl oluşur?
Sağlık0 Mesaj
●15 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Appendisit nasıl oluşur?