Cok sık karşılaşılan, ani (akut) gelişen ve acil ameliyat gerektiren ciddi bir hastalıktır. Hastalığın doğru teşhisi ve vakit kaybetmeden ameliyat edilmesi, hastanın sonraki hayatını etkiler. Mudahale de gecikilen durumlarda apandisit delinir ve icindeki dışkı ve mikrop karın boşluğuna akar. Cevredeki karın zarı ( periton ) ve organlarda zarar vermeye başlar. Karın zarı iltihabına (peritonit) ve abselere yol acar. Bu durumda yapılan ameliyat hem zor, hem tehlikeli, hemde cevrede zarar oluştuğu icin, erken veya gec donemde bağırsakların yapışmasına yol acarak, hastanın tekrar ameliyatına neden olabilmektedir. Ozetle cok sık duyulduğu icin hafife alınabilecek bir hastalık gibi gorulebilen apandisit, gereken ozen gosterilmediği zaman, hayatı tehdit eden ağır bir klinik durum oluşturmaktadır.
Gecikildiği Durumlar
Teşhis veya tedavi de gecikmiş bir apandisitte, bağırsak duvarının delinmesi
sonucu farklı klinik durum oluşur.
İltihap cevreye yayılır ve karın duvarı iltihaplanmasına (peritonit) neden olur. Acil ameliyat gerektirir. Bu komplikasyonların gelişmesine acık bir durumdur.
Apandisit delindiğinde komşu yağ dokusu deliği kapatır ve plastrone denilen, iltihabın cevre ye yayılmasını engelleyen sert kaba bir doku oluşur. Bu duruma Plastrone Apandisit denir ve hasta antibiyotik tedavisi ile karına soğuk uygulama ile tedaviye alınır. Olay gerilerse iki ay sonra ameliyat olması onerilerek taburcu edilir.
Apandisit delindiğinde cevre yağ doku deliği yeterince kapatamazsa sızıntı sonucu, yağın veya komşu organın icine doğru abse gelişir. Bu mudahaleyi gerektiren cok tehlikeli bir durumdur. Abse fark edildiğinde mudahale edilir ve mumkunse apandisit bu mudahale sırasında alınır. Eğer abse ilerlemiş ve ciddi bir tahribata yol acmışsa, sadece iceriği boşaltılır, dren konularak takibe alınır. Hasta iyiliştikten 3 ay sonra apandisit ameliyatı uygulanır. Bu sure iltihap ve abse nedeni ile dokusu zedelenmiş dokuların, ameliyat olabilecek yapıya kavuşmaları icin gecmesi gereken suredir .
Laproskopik Appendektomi
Ozellikle ilerlemiş, karnın arka duvarına yapışmış ve şişmiş olduğu zor vakalarda, apandisitin ulaşılması guc olduğu ve cevresinin kabalaşmış olduğu durumlarda Laporoskopik girişim, ameliyat travmasını cok azaltır. Başarılı bir laporoskopik ameliyat hastanın ciddi bir karın ameliyatını cok hafif atlatmasını sağlar.
Ameliyat
Apandisit ameliyatı sonucu alınan Appendix nedeni ile vucut da bilinen hicbir yan etki oluşmaz.
Apandisit
Appendixin icine dışkıda bulunan kucuk bir taşın girmesi uzerine organın tıkanarak iltihaplanması ve şişmesi ile oluşan duruma denilir. Akut(ani) gelişir ve mutlaka acil ameliyatı gerekir. Bazen appendix'in icine giren tıbbi tedavi sırasında geriye bağırsak lumenine kacar ve şişen apandisit geriler ve iyileşebilir. Bu durumda ameliyat gerekmez, ancak olay tekrarlıyabileceği icin dikkatli olunmalıdır.
Appendix
Mide den sonra 4mt. İnce bağırsak vardır. Karnın sağ alt bolgesinde İnce bağırsağın bittiği ve Kalın bağırsağın başladığı noktada, 1 cm capında, 3-4 cm uzunluğunda bir bağırsak cıkıntısı vardır. Buna Appendix (kor kese) denir. Bağışıklık hucreleri taşır ancak bilinenen bir gorevi yoktur.

[h=2]İzmir Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]