İnce barsağın kalın barsakla birleştiği yerde, 5-6 cm uzunluğunda ve 1 cm’den ince bir korbarsak mevcuttur. Apandis ( Apendiks) adı verilen bu korbarsağın kanalı :
taşlaşmış dışkı parcası ya da ,
cocuklarda apandisin duvarında bulunan lenf bezinin şişmesi ile tıkanırsa iltihap başlar.
Bu iltihaplanmaya “akut apandisit” adı verilir.
Akut apandisit, hafif başlayan bir iltihaptır, ama iltihap ağırlaşınca o kucuk barsak parcasında once gangren gelişir, sonra da organın duvarı delinir.
Delinen duvardan, apandisin icindeki tum cerahat karın boşluğuna yayılır. Bu defa karın zarı iltihabı (peritonit) gelişir. Karın boşluğu icindeki cerahat miktarı birkac litreye ulaşırken, bir taraftan da milyarlarca bakteri ve onların toksik urunleri kan dolaşımına karışır. Tablo ağırlaşır, ateş 40 dereceye cıkar, hasta yemekten –icmekten kesilir, organlar peşpeşe iflas etmeye başlar ve sepsisdediğimiz cok ağır bir infeksiyon tablosu ortaya cıkar. Yoğun bir tedavi ve birkac ameliyatla bu tur hastaların da kurtulma şansı vardır. Daha şanslı hastalarda tablo bu kadar ağırlaşmaz; karın icinde apse meydana gelir. Ama en şanslı hastalar erken zamanda, daha gangren ya da delinme ortaya cıkmadan hekime başvuran ve erkenden ameliyat edilen hastalardır.
Belirtileri:
En onemli belirtileri şunlardır :
Karın ağrısı,
İştahsızlık,
Bulantı ve / veya kusma,
İleri aşamalarda yuksek ateş.
Karın ağrısı ansızın şişkinlik, gaz sancısı şeklinde karnın ortasında, gobeğin etrafında başlar. 24-48 saat sonra karnın sağ alt tarafına yerleşir ve şiddetlenir. Bu aşamalarda tanı konulmaz ve ameliyat yapılmaz ise, iltihap ilerleyerek apandisin patlamasına (delinme, perforasyon) sebep olur. O zaman ateş yukselir, ağrı daha da şiddetlenir. Ağrı hastanın uykusunu engeller. Gece de olsa hasta, hastaneye goturulur.
Akut apandisitin en onemli belirtilerinden biri iştahsızlıktır. Kadınlarda sağ kasıktaki ağrı yumurtalık iltihabina da bağlı olabilir. Bu nedenle akut apandisit ile yumurtalık iltihabı ağrıları karışır. Fakat, akut apandisitte iştahsızlık / bulantı / kusma varken, yumurtalık iltihaplarında bu yakınmalar yoktur; hastanın iştahi iyidir.
Tedavi :
Akut apandisitin ilacla, antibiyotikle tedavisi yoktur. Tanı akut apandisit yonunde konursa, acil ameliyatı gerektirir. Ameliyat acık teknikleyapılabileceği gibi, kapalı teknikle (laparoskopik) de yapılabilir. Apandis delinmeden yapılan ameliyattan sonra hasta cabuk iyileşir. Ama delinme (“patlama”, tıbbi sozcuğu ile “ perforasyon”) olduktan sonra yapılan ameliyatlardan sonra hastanın iyileşmesi zaman alır. Cunku boylesine gecikmiş akut apandisitte karın boşluğu icinde ya apseler vardır, ya da karın zarının yaygın iltihabı (peritonit) vardır. Peritonitte, apandisin icinden karın boşluğuna yayılan mikroplar kan dolaşımıyla tum vucuda yayılır, ateş cok yuksek olur. Ameliyattan sonra ciddi antibiyotik tedavileri, hatta yoğun bakım tedavileri gerekli olabilir.
Başarılı bir tedavi ve cabuk iyileşmenin en onemli koşulları, tanıyı erken safhada koyabilmek ve olabildiğince erken ameliyat etmektir.
[h=2]İstanbul Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Apandisit nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıldır?
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Apandisit nedir? Belirtileri ve tedavisi nasıldır?