Genişleyerek balonlaşmış (anevrizma) olan aorta damarının patlayıp (ruptur) ic kanamadan olume neden olmasının onlenmesi icin tedavi edilmelidir. Tedavi yontemlerinden biri ve en yaygını olan cerrahi onarım hastada 5-5.5 cm den buyuk aorta anevrizması varsa yada anevrizma şikayet oluşturmaya başlamış ise gereklidir. Yine anevrizmanın rupturu durumunda da cerrahi onarım gereklidir. Cerrahi onarım temel olarak anevrizmalı damar bolumunun suni bir damarla değiştirilmesidir.
Nasıl yapılır?
Anestezi altında yapılan kesilerler anevrizmalı damara ulaşılır, anevrizmanın başlangıc ve sonuna gecici olarak kan akımını kesecek pensler konulup, anevrizma duvarı acılır. İcerideki kan temizlendikten sonra, anevrizmanın yukarısında ve aşağısındaki sağlam damar bolumlerine suni damar dikilerek tutturulur. Daha sonra kan akımını kesmiş olan pensler kaldırılarak dolaşım tekrar sağlanır. Kanama olmadığından emin olunduktan sonra dokular geri kapatılır.
Ameliyat sonrası bakım:
Ameliyat sonrasında hastanede ortalama7-10 gun daha yatış gerekli olup, bunun ilk birkac gunu yoğun bakımdadır. Komplikasyon gelişen hastalarda hastanede yatış suresi daha da uzar. Ameliyattan sonra hastaların gerek yapılan ameliyatın kontrolu, gerekse başka yerlerde gelişebilecek anevrizmalar icin yılda bir kontrolu uygundur.
[h=2]Ankara Kalp Damar Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Aorta anevrizmasının cerrahi tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Aorta anevrizmasının cerrahi tedavisi